Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
Indická a pákistánská kuchyně skutečně mají stejný základ a jejich rozdílnost vychází zejména z regionálních a náboženských tradic. Obě kuchyně se vyznačují bohatým aroma a chuťovou rozmanitostí, které jim propůjčuje široká paletka koření.
Koření - mleté i celé - se vzájemně kombinuje a pro dosažení perfektního výsledku je důležité i to, v jakém pořadí ho do jídla přidáte. Určitě nic nezkazíte, pokud se budete držet jednoduché zásady:
Celé koření dejte do hrnce jako první a krátce orestujte. Mleté koření vmíchejte až v průběhu vaření a restujte jen pár sekund. Celému pokrmu dopřejte dostatečně dlouhou dobu dušení, koření tím zjemníte.
Dnešní pokrm "kofta kari" je na přípravu celkem jednoduchý a určitě také máte v repertoáru nějakou jeho běžnější verzi, co z něj však dělá výjimečný chuťový zážitek je právě kombinace koření. Spolu s kousky křehkého masa a šťavnatou omáčkou povyšuje koftu na jeden z největších pokladů pákistánské kuchyně.
Kofty a omáčka se připravují zvlášť. Níže uvedený rozpis je na 2-3 porce.
Na masové kofty potřebujete: 1/2kg mletého hovězího, 1 malou cibuli pokrájenou najemno, 2 usekané snítky koriandru včetně stonků, 1 najemno usekanou chilli papričku, 1 větší lžč prolisovaného česneku, 1 zarovnanou lžč strouhaného zázvoru, 3 kopcovité lžíce cizrnové mouky, 1 celé vejce, 1 lžč citronové šťávy.Mleté koření: 1/2 lžč mletého římského kmínu, 1/2 lžč mletého koriandru, 1/2 lžč mleté kurkumy, 1/2 lžč směsi koření garam masala, sůl dle chuti, pepř.Větší množství oleje na smažení.
Postup:
1) Všechny suroviny na kofty promíchejte ve větší míse. Pokud je masová směs řídká a těsto špatně drží, přidejte ještě cizrnovou mouku.
2) Dlaně si lehce potřete olejem a tvarujte větší kuličky (velikost je přibližně jednou taková jako "Ikea kuličky"). Kofty fritujte ve středně rozpáleném oleji tak, aby byly aspoň ze 3/4 ponořené. Místo pánve proto raději použijte užší vysoký kastrol.
3) Olej nechte rozpálit na střední teplotu a jakmile začne řetízkovat, opatrně vkládejte jednotlivé kuličky. Zkontrolujte, jestli nejsou přichycené u dna a opatrně je odlepte. Během smažení kofty občas otočte.
4) Hotové kofty vyjměte a přendejte na savou papírovou utěrku.
Na kari omáčku potřebujete:1 velkou nebo 2 menší cibule,celé koření: 1 bobkový list, 1cm skořice, 1 tobolku černého kardamomu, 3 hřebíčky, 2 tobolky zeleného kardamomu, 1 lžč celého římského kmínu. 3 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžč strouhaného zázvoru, 2-3 jemně usekané chilli papričky, 1/2 krájených rajčat z plechovky i se šťávou, mleté koření: 1 lžč mletého koriandru, 1/2 lžč mleté kurkumy, 1/2 lžč sladké papriky, 1/2 lžč garam masaly.Dále 3 lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce ghí (nebo kombinace ghí a oleje), čerstvý koriandr na posypání.
Postup
1) Cibuli rozsekejte v robotu na hrubší pastu. Na středně rozehřátém tuku orestujete všechno celé koření. Jakmile se rozvoní, vmíchejte cibulovou pastu. Dobře míchejte, protože pasta má tendenci se přichytávat. Až cibule zesklovatí, přidejte chilli papričky, zázvor a česnek. Krátce orestujte. Přidejte 1/2 plechovky krájených rajčat a zprudka vyduste na tuk.
2) Přisypte všechno mleté koření. Rychle orestujte a zastříkněte trochou horké vody. Podle chuti osolte. Přiklopené duste cca hodinu nebo dokud se nevytratí všechny ostré kyselé chutě a tuk se po stranách odděluje. Objem vody udržujte během dušení minimální, až ke konci začněte kari postupně ředit vodou do požadované konzistence.
3) Metličkou postupně vmíchejte bílý jogurt. Nechte přejít lehkým varem. Do omáčky naskládejte kofty, posypte čerstvým koriandrem a podávejte s basmati rýží a (nebo) plackami čapátí.
Tipy na přípravu Kofta kariKofty se v originálu připravují z hovězího masa, ale můžete použít jakékoli jiné, které vám chutná (kuřecí, krůtí nebo směs). Vždy je ale lepší, pokud je maso trochu tučné. Rajčata z plechovky nahraďte čerstvými rajčaty pouze v případě, že jsou plně vyzrálá na slunci a tudíž sladká. Jinak bude kari kyselé a někdy je třeba ho dosladit. Pokud nechcete, nemusíte dělat cibulovou pastu v robotu, cibuli jen pokrájejte najemno. Pasta se ale do základů kari používá často. Pokrm je pak jemnější, cibulka se i rychleji zredukuje a zesládne. Proto pokud nemáte dost času na dlouhé dušení pokrmu, určitě si cibulovou pastu v robotu udělejte. Kofty si můžete nasmažit najednou ve větším množství a část jich dát zamrazit. Příště už jen uděláte omáčku a oběd je hotový za poloviční dobu. Masové kofty neskladujte odděleně od omáčky, ale vložte je do ní. Natáhnou do sebe šťávu a chuť. |
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Valijah Rashidová
Upečte si plněné chlebové placky "naan". Jak rychle jsou upečené, tak rychle mizí.

Kynuté chlebové placky "naan" jsou v indické kuchyni klasickou a velmi oblíbenou přílohou. Můžete je ale také naplnit různými zeleninovými nebo masitými směsmi. Pak mohou být samostatným jídlem nebo vydatnou svačinou na cesty.
Další články autora |
Novým papežem se stal americký kardinál Prevost, přijal jméno Lev XIV.
Sledujeme online Novým papežem se stal americký kardinál Robert Francis Prevost, oznámil z baziliky sv. Petra...
Zemřel Jiří Bartoška, charizmatický herec a prezident karlovarského festivalu
Ve věku 78 let zemřel Jiří Bartoška. Byl dlouholetým prezidentem Mezinárodního filmového festivalu...
Nový poplatek za televizi a rozhlas: kdy se platí poprvé zvýšený a komu vznikne dluh
Od 1. května se zvýšil poplatek za televizi a rozhlas. Pro Českou televizi o 15 korun na 150 korun...
Nekontrolovaně k Zemi padající sovětská sonda se zřítila do Indického oceánu
Sovětská sonda Kosmos 482 ze 70. let minulého století se rozpadla v sobotu ráno kolem osmé hodiny...
Česko dělá vše, aby zastavilo Rusko, řekl Zelenskyj. Pavel slíbil další podporu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je po necelých dvou letech znovu na návštěvě Česka, do...
V Chlumčanech na Plzeňsku našli leteckou pumu, na místě je pyrotechnik
V Chlumčanech na Plzeňsku vykopl bagrista při výkopových pracích leteckou pumu. Policisté místo...
Noční potyčka u koupaliště ve Vlašimi skončila pobodáním, útočníkovi hrozí dvacet let
Bodným zraněním vyvrcholila o víkendu potyčka mezi dvěma muži u koupaliště ve Vlašimi na...
Ústavní soud se zastal nemocného muže. Stát mu roky upíral příspěvek na péči
Ústavní soud se zastal muže se zdravotním postižením, kterému byl v roce 2013 výrazně snížen...
Někdo nám ukradl ceny! Festival filmu řešil zmizení trofejí, obával se i vydírání
Premium Horké chvilky před závěrečným ceremoniálem zažili pořadatelé festivalu Anifilm, který se minulý...

Pronájem bytu 1+1, 60 m2 v Ostravě, ul. Jindřichova
Ostrava - Moravská Ostrava
12 900 Kč/měsíc
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1969x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!