Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

 

Na marinádu (rozpis na 2 porce): 4 kuřecí paličky, 1/2 střední cibule pokrájené najemno, velký kelímek bílého hutného jogurtu, vrchovatá lžička strouhaného zázvoru, 3 stroužky prolisovaného česneku, 2 lžč mletého koření garam masala, 1 lžč mleté kurkumy, sůl, 1/2 lžč mletého chilli (množství chilli uzpůsobte svým možnostem a chuti - případně vynechte a nahraďte sladkou mletou paprikou).

Maso můžete použít s kůží nebo bez, záleží jak máte rádi. Stejně tak kuřecí paličky můžete nahradit kuřecími řízky, které ale nakrájíte na větší kousky. Kvůli chuti ale určitě doporučuji maso s kostí.

Postup:

V mase udělejte hluboké zářezy, případně řízky nakrájejte na větší kousky. K cibuli přidejte koření, sůl a jogurt. Vše dobře promíchejte. Maso vložte do marinády na několik hodin, ideálně přes noc. Kuřecí maso marinované v jogurtu je pak křehké a šťavnaté.

Na kari : 4 menší brambory, 1 cibuli nakrájenou na tenké proužky, 1cm strouhaného zázvoru, 3 podrcené stroužky česneku, 2-4 chilli papričky (množství upravte dle chuti), 1 bobkový list, 3 hřebíčky, 4 tobolky zeleného kardamomu (předem lehce rozevřete), čerstvý mletý pepř, 1 cm celé skořice, čerstvý koriandr na závěr.

Postup:

1) Brambory oloupejte a na větším množství tuku opečte ze všech stran dozlatova. Brambory se zatáhnou, udělají zlatavou slupku ale uvnitř jsou ještě syrové. Děrovanou naběračkou je vyjměte z tuku a prozatím odložte na savý papír. 

2) Do stejného tuku hoďte celé koření (bobkový list, kardamom, hřebíček a skořice). Koření krátce orestujte a přisypte cibuli. Jakmile cibule zesklovatí přidejte česnek, zázvor a celé chilli. Opékejte dokud cibule není zlatohnědá.

Poznámka: Než kardamom a chilli hodíte do tuku, vždy je trochu rozevřete (stačí trochu naříznout). Mohli by vám v hrnci "explodovat" a tuk vás popálit.

3) Přidejte maso včetně marinády. Na vyšší teplotu vyduste na tuk (trvá to cca 10 - 15 minut). Někdy v polovině maso otočte. Osolte dle chuti, přidejte čerstvý pepř.

4) Zastříkněte vodou, přiklopte a duste na nižší stupeň cca 1 hodinu.

5) Po hodině přidejte trochu vody, abyste měli dostatek šťávy a přisypte opečené brambory.

6) Vařte další půl hodinu nebo dokud maso i brambory nejsou zcela měkké. Vyzkoušejte, zda jde maso dobře od kosti. Hotové jídlo posypte čerstvým koriandrem.

V indické kuchyni se brambory jako klasická příloha tak, jak to známe my, nepoužívají. Kombinují se s luštěninami, masem i rýží, ale pouze jako ingredience - nikoli příloha. Tomuto pokrmu dodávají úžasnou chuť opečených brambor. Jako přílohu doporučuji čistou dušenou rýži. Pokud nemáte čas a náladu připravovat samostatnou přílohu, i tak ji nevynechávejte, tento pokrm by bez ní nebyl dokonalý. Rýži nahraďte jakýmkoli pečivem nebo "placatým" chlebem, kterými zároveň můžete nabírat maso a namáčet je do kořeněné šťávy.

Pro nejlepší výsledek:

Tuk: použijte ghí, sádlo nebo kombinaci klasického másla a rostlinného oleje. Chuťově se naopak vůbec nehodí olivový nebo kokosový olej.  

Brambory: Nejlepší jsou malé brambůrky, které jen oloupete a necháte vcelku. Ne vždy se ale dají sehnat, takže můžete použít střední brambory a pokrájet je na čtvrtiny. 

Doba varu a výsledná chuť: V receptu uvádím celkovou dobu varu á 1,5 hodiny. Pokud už se maso odděluje od kosti, brambory jsou měkké, ale omáčka má stále nakyslou vůni, je třeba omáčku dusit o něco déle. Vyjměte maso i brambory, uchovejte je v teple a omáčku duste dokud cibule nezesládne a z omáčky nezačne zřetelně vystupovat vůně koření. V omáčce nesmí být žádné nakyslé chutě. Musí vonět sladkou cibulkou, opečenými brambory, chilli a hřejivou směsí koření. 

 

Autor: Valijah Rashidová | úterý 1.2.2022 7:00 | karma článku: 17,86 | přečteno: 1409x

Další články autora

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 470x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5640x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 18,35 | Přečteno: 2976x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 866x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Upečte si plněné chlebové placky "naan". Jak rychle jsou upečené, tak rychle mizí.

Kynuté chlebové placky "naan" jsou v indické kuchyni klasickou a velmi oblíbenou přílohou. Můžete je ale také naplnit různými zeleninovými nebo masitými směsmi. Pak mohou být samostatným jídlem nebo vydatnou svačinou na cesty.

20.7.2021 v 9:00 | Karma: 20,37 | Přečteno: 2496x | Diskuse | Ona

Nejčtenější

Nesnesitelná fotka. Mrtvý pasažér z boeingu vykolejil i otrlého reportéra

16. července 2025

Seriál Kde je úcta k obětem? K pozůstalým? Snímky mrtvých cestujících ze sestřeleného letu MH17 vyvolaly...

Zemřel hrdina vítězného dokumentu z Varů, policie ho našla v rybníce u Prahy

13. července 2025  11:34,  aktualizováno  18:47

V rybníku v Ohrobci u Prahy našli svědci v neděli ráno mrtvého muže. Příčinu jeho smrti určí soudní...

Sucho na Orlíku. Hladina Vltavy je o deset metrů níž a odhalila starý jez, mlýn i bunkr

12. července 2025  6:02

Ve vodní nádrži Orlík je kvůli suchu až o deset metrů méně vody. Kvůli nedostatku vody ve Vltavě...

U Máchova jezera vyhořela oblíbená restaurace Bílý Kámen, škoda je 20 milionů

16. července 2025  7:44,  aktualizováno  15:11

U Máchova jezera v Doksech na Českolipsku vyhořela v noci na středu oblíbená restaurace Bílý Kámen....

Nevinný záběr Kiss Cam odhalil nevěru šéfa velké firmy, video je hitem internetu

18. července 2025  8:30

Neškodný okamžik na koncertě skupiny Coldplay se změnil v PR katastrofu. Video, které se momentálně...

Předseda příští vlády bude mít přes 300 tisíc, ukazuje výpočet. Polepší si i ostatní

19. července 2025  8:51

Platy vrcholných politiků by mohly příští rok vzrůst o zhruba pět procent. Předsedové vlády a...

Motoristé chtějí zvýšit nízké preference. Šlachtu nepozvali, Macinka ho neřeší

19. července 2025,  aktualizováno  8:30

Cestu, jak zvrátit padající preference strany, bude na krizovém kongresu v Olomouci hledat strana...

Bradáčová chystá změny. Chce jednotnější soustavu i důraz na práci s dětmi

19. července 2025  8:13

Nejvyšší státní zástupkyně Lenka Bradáčová chystá další změny. Mimo jiné chce více zapojit krajská...

Rozsáhlý dronový útok na ukrajinskou Oděsu si vyžádal nejméně jednu oběť

19. července 2025  7:43

Sledujeme online Jihoukrajinská Oděsa se ocitla pod rozsáhlým dronovým útokem ruských sil. Útok si vyžádal nejméně...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1983x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná! 
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.