David Plaček

David pochází z České republiky, vystudoval farmacii a působil několik let v top managementu významné zahraniční společnosti. Před pěti lety přesídlil do Kanady, kde pokračuje ve své profesní kariéře, ale věnuje se i svým koníčkům, ke kterým bezesporu patří i vaření.
Za zmínku také stojí oblast, ve které David žije - Kootenays.
  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2185x

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy

David Plaček

Mlsný fotoblog: Míchaná vajíčka, která změnila můj svět

Musím se smát, když pomyslím, co si asi dnes řekne pan Viktor N..., ale rozhodně mi to nedá se s vámi o tento zážitek nepodělit. Ač se to zřejmě bude zdát nemožné, že by mě něco tak jednoduchého a tak notoricky známého, jako jsou míchaná vajíčka, která snad každý z nás v životě připravoval nesčetněkrát, mohlo tak dramaticky ovlivnit můj pohled na svět, věřte, přátelé, že tato technologie přípravy opravdu změnila můj pohled na ně. Tu technologii jsem shlédnul před několika lety na jednom z mnoha televizních kanálů s tématikou jídlo... a nevím přesně, jak se autorka jmenovala, byla každopádně z kanadské provincie Québec (hovořila s nezaměnitelně rozkošným francouzským přízvukem), ale ať chtěla, nebo ne, změnila mi život.

23.9.2010 v 0:01 | Karma: 14,86 | Přečteno: 1867x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Kvasnicová pomazánka

... aneb něco chutného na ty čerstvé snídaňové houstičky... Tento recept na - mnohými milovanou a druhými zatracovanou - kvasnicovou pomazánku mám ještě od své babičky z Olomouce. Trošku jsem upravil technologii a některé kroky, ale základ i chuť samozřejmě zůstaly. Osobně musím říct, že se mi postupem věku velmi vyhranily chuťové receptory. Na jednu stranu bych se určitě charakterizoval jako gurmán a experimentátor - o tom nepochybuji, na druhou stranu se ovšem mnohým může zdát spektrum koření a chutí, které vytvářím možná fádní. Každopádně u kvasnicové pomazánky se mi osvědčila absolutní klasika - nepřidávám žádný salám, žádnou Vegetu, chuť kvasnic nepřebíjím česnekem ani hořčicí... držím se striktně osvědčené klasiky, že v jednoduchosti je krása... Musím říct - a bývalí kolegové z CZ, kteří ji u mě testovali - snad potvrdí, že chutná opravdu výborně jak na čertvých houstičkách, tak i na chlebu. Dokonce mnozí zdejší - chuťově velmi konzervativní Kanaďané, kteří zpočátku už jen nad návzvem ohrnovali nos, se ve finále pochvalně olizovali... Ochutnejte prosím a komentujte, těším se!

22.9.2010 v 0:01 | Karma: 16,31 | Přečteno: 4505x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Hubožer na česneku

Vynikající a přitom jenoduchý recept severoamerické kuchyně jsem otestoval a musím říct, že i zařadil do svého tradičního podzimního jídelníčku velmi rád. Vzhledem k tomu, že tento parazit (bohužel se o něm asi nemůžu vyjádřit jako o houbě, protože by mi mykologové jistě vyhubovali...) roste s největší pravděpodobností pouze zde v severní Americe, budete mě zejména vy, kteří se nacházíte na jiných kontinentech, muset přijet navštívit, abyste tuto delikatesu mohli vychutnat.

21.9.2010 v 5:02 | Karma: 12,26 | Přečteno: 2011x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Honzovy buchty

Výborný recept mojí švagrové Olinky z Poděbrad a jak o nich prohlásil můj bratr Lukáš: “nic na tom není, ale jsou to (po celoživotní zkušenosti a několikaleté titraci) zatím nejlepší buchty, vláčné, měkké a přitom stabilní, druhý den nejlepší, třetí už jdou dolů”. Takže, přátelé, vyzkoušejte – jsou výborné. Právě jsem jich několik (povidlových i tvarohových) spořádal k sobotně-odpolednímu kafe.

20.9.2010 v 0:01 | Karma: 16,53 | Přečteno: 3611x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Domácí povidla

Recept je velmi jednoduchý, sice trošku delší co se časové náročnosti týká (je třeba počítat cca ze 4 hodinami), ale to je většinou u povidel běžné, každopádně rozhodně nevyžaduje tolik pracovního úsilí, jako při klasických přípravách (6 hodin nebo celou noc míchat švestky v měděném kotli teda opravdu nemůžu...) a výsledek za to rozhodně stojí... zejména v místech, jako je Kanada, kde je o povidla jednoduše řečeno nouze.

19.9.2010 v 2:15 | Karma: 13,64 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Domácí tvaroh klasický

Recept od své kamarádky Kláry z Vancouveru jsem technologicky trošku pozměnil, abych dosáhnul co nejlepší “výtěžnosti” a co nejlepší kvality tvarohu (ze 4l mléka se mi podaří připravit 1kg tvarohu). Jeho příprava je – i zde v Kanadě – velmi jednoduchá a rozhodně se jí nemusíte bát. Jak by řekl klasik: “Zvládne i děcko, tedy i já...” Základní surovinou pro zhotovení tvarohu je zakysané mléko - ovšem pozor, je nutné, aby mléko zkyslo při pokojové teplotě, a nikoliv v chladničce, jak se mnozí mylně domnívají (získalo by hořkou pachuť).

19.9.2010 v 0:50 | Karma: 13,42 | Přečteno: 1807x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Špagetová dýně (Spaghetti Squash)

Dýně je bohatá na vitamin A a na steroly. Některé odrůdy mají dokonce až dvanáctkrát více karotenoidů než mrkev...Zajímavou variantou je dýně špagetová, která má tvar melounu a jejíž uvařená dužina se rozpadá na nudličky. Nenáročná příprava a celkem netradiční večeře může - stejně jako i mě - obohatit váš podzimní jídelníček.

18.9.2010 v 6:20 | Karma: 19,74 | Přečteno: 9189x | Diskuse| Ona

David Plaček

Španělské ptáčky

Španělské ptáčky jsou mým velmi oblíbeným jídlem – jak pro svou pestrost v přípravě, tak pro hezký vzhled na talíři a zejména pro svou mnohostrannou konzumovatelnost (za tepla i za studena jako dekorativní a chutná roláda). Mám samozřejmě několik variant přípravy (jak v tlakovém hrnci), tak i v Remosce a v současné době se kloním spíš k tomu pečení. Také je třeba zdůraznit, že ptáčky před servírováním je dobré „zaležet“ – chutnají i vypadají rozhodně zajímavěji. Koneckonců – posuďte sami.

17.9.2010 v 0:01 | Karma: 14,62 | Přečteno: 2259x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Zahrabaný losos

Tento recept mám od své kamarádky Malin ze Švédska. Pozor: losos je marinovaný, ale ne tepelně upravený, proto v zemích, kde si nejsme 100% jisti absolutní čerstvostí ryby či hygienickými návyky prodejce, rozhodně doporučuji použít lososa zmrazeného.

16.9.2010 v 0:02 | Karma: 11,15 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Snídaňové houstičky

Ti z vás, kteří měli možnost po určitou dobu žít nebo žijí v zahraničí, mi určitě potvrdí staré známé pravidlo, že po určité době začně "něco" na stole při snídani chybět. Něco, co se těžko definuje, ale co by se dalo přirovnat ke zvolání: "Ježíši, já bych si tak dal rohlík s máslem..." A vzhledem k tomu, že se mi to začalo stávat pravidelně, rozhodl jsem se přestat se trápit... Toto těsto je opravdu velmi jednoduché, můžeme je ráno rychle nachystat a rohlíky či housky báječně sednou např. k poklidné nedělní snídani. Těsto lze uchovávat zabalené ve fólii nebo mikrotenovém sáčku v ledničce klidně i týden a lze z něj připravit jak rohlíky a housky (viz níže), tak i pizzu (viz samostatný recept).

15.9.2010 v 18:07 | Karma: 16,85 | Přečteno: 1524x | Diskuse| Fotoblogy