Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
UU

hryhryhry

20. 9. 2010 10:36
moje prabába z Podkrkonoší tomu říkala Hořčák

to se domácí tvaroh zalije trochu pivem, přidá se kmín nebo zelený pepř a nechá pří pokojové teplotě uzrát v kameninovém hrnci až zesklovatí (jakési tvarůžky) a je to výborné na chleba.

Ale mléko z kterého se udělá tvaroh musí být plnoučné a zkysnout se nechá přirozeně (bez přídavku octa).

Hořčák je lahůdka, a protože ze supermarketového mléka nejde, moc se mi po něm stýská. Vůně dětství...........

0 0
možnosti
DP

placekd

20. 9. 2010 20:40
Re: moje prabába z Podkrkonoší tomu říkala Hořčák

... asi čtvrt kila tvarohu jsem si oddělal a zkouším ten Hořčák podle vás... nemám sice kameninový hrnec, ale mám to ve skleněné nádobě hermeticky uzavřeno, uvidíme, jak to dopadne, dám určitě vědět :-)

... s tím octem jsem to riskul, protože jsem si zdejším mlékem nebyl jistý... tady se - na rozdíl od CZ neprodává mléko UHT (nebo v TetraPacku), takže není trvanlivé - a z toho to celkem dobře jde. Dovedu si ovšem představit, že čerstvé mléko (raw milk) z Podkrkonoší byl jistě úplně jiný příběh! :-)

0 0
možnosti
VN

Viktor N.

19. 9. 2010 8:22
Hm, hezké

LOL, nechcete ještě napsat recept na čaj z pytlíku? :-)))

0 0
možnosti
DP

placekd

19. 9. 2010 16:55
Re: Hm, hezké

Divil byste se, ale ten je tady - v buši, uprostřed ničeho - občas k sehnání, ale na tvaroh nebo povidla do těch buchet, které budou následovat, člověk po těch pěti letech chuť někdy dostane. Na rozdíl od velkých měst, kde je celkem početná evropská komunita, je to třeba v místech, jako je Nakusp, zvládnout "svépomocí" :-)

0 0
možnosti
V

viveka77

19. 9. 2010 7:55
Super, díky

Stejně to dělávala moje babička, to ovšem ještě bývalo mléko, co zkyslo samo od sebe. A lila to rovnou na hustý kovový cedník, bez plátýnka.

0 0
možnosti
C

Camino

20. 9. 2010 4:10
Re: Super, díky

moje babicka davala do mleka suche kurky od chleba a taky to tvaroh udelalo. Ja to na zacatku delala tak, ze jsem do 1l mleka dala polevkovou lzici jogurtu (prirodni, Olympus nebo Astro), do 24 hodin v teple to byl 1l jogurtu a o 1 den dele pak tvaroh.

0 0
možnosti
FB

paltt

19. 9. 2010 4:05
Tvaroh

Pekne. ;-) R^

0 0
možnosti
DP

placekd

19. 9. 2010 5:09
Re: Tvaroh

:-) Děkuji!

0 0
možnosti
  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2185x
David pochází z České republiky, vystudoval farmacii a působil několik let v top managementu významné zahraniční společnosti. Před pěti lety přesídlil do Kanady, kde pokračuje ve své profesní kariéře, ale věnuje se i svým koníčkům, ke kterým bezesporu patří i vaření.
Za zmínku také stojí oblast, ve které David žije - Kootenays.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy