Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak Onderka s ODS ukázali ostatním zdvižený prostředník

Tak by bylo možné parafrázovat výsledek koaličních jednání v Brně. A v nepřímé souvislosti s pověstným brněnským „orlojem“ by z toho mohla být i poměrně slušná zábava. Jedni jsou rádi za stabilitu, druzí se bouří, že voliči chtěli středopravou koalici. Přestože jsem voličem jedné ze stran, která tak skončí v opozici, nejsem ve výsledku zklamán tak moc, jak by se někomu mohlo zdát. Podívejme se na celou věc z praktického pohledu brňáka, ale také voliče jedné ze stran.

Samozřejmě, že nejsem šťastný z toho, že na radnici v Brně bude zase 4 roky vládnout Onderka, protože se mi nelíbí například jeho zneužívání sportu pro svou propagaci a cpaní peněz do hokeje( který by měl být čistě komerčním, vždyť v Praze jsou 2 velké týmy, tak proč by se v Brně neuživil 1) a opomínání dalších sportů. Ale na druhou stranu, když se podíváte na programy jeho nového partnera, tak tam tolik odlišností nebylo.  V současné době tak musím doufat, že ODS bude staronovému primátorovi zdatným sekundantem, který nebude poslušně skákat vždy, když pán zavolá, tak jak to předváděli v uplynulém období lidovci a zelení.

Výsledkem je tak velká koalice, o které se mimochodem v “kuolárech“ šuškalo už dávno před volbami, a odmítnutí se zlobí. Jejich naštvání je samozřejmě pochopitelné, ale je prostě jen důsledkem výsledku voleb, kdy zejména TOP09 nedokázala navázat na svůj výborný výsledek z parlamentních voleb.

Nejsilnější argument pro velkou koalici je zajištění politické stability pro Brno. Nad tímto argumentem není příliš prostoru pro polemiku, protože je to prostě pravda, a ukazuje se to v různých úrovních politiky. Mnozí mi namítnou, že teď můžeme opravdu jen doufat, že ODS se bude chovat  „státotvorně“ a nebude jen přihlížet a rozdělovat si funkce.  Já to přiznávám, ale položme si otázku, bylo by to při středopravé koalici lepší?

Můj názor je, že větší garanci, než máme teď, bychom nedostali ani v takovém případě.  Jen si shrňme možné členy koalice. Vezměme v úvahu pouhá čísla:

ČSSD + ODS  - 33 zastupitelů (kdyby se ti čtyři šprajcli – tak 29 zastupitelů)

ODS + TOP09 + KDÚ – 29 zastupitelů, ale tři strany, Zelení by to mohli navýšit, ale další hráč do party jsou jen další problémy k řešení.

Takže ČSSD zůstal jeden možný partner a tím je ODS, kterou více či méně zná. Stejně tak zná i lidovce, i když ne úplně pozitivně, stejně tak ODS. Jsou to 4 roky co lidovci pověstní svou univerzálností nechali modré ptáky na holičkách a skočili do náruče ČSSD a Onderky (následné měsíce ukázaly, že dokonce více než doslovně). Po čtyřech letech koalice se KDU chystalo to samé udělat i ČSSD. Úsměvné mi přišlo jejich prohlášení, že se sice podílí na řízení Brna, ale že s tímto způsobem řízení nejsou srozuměni. Říct, že něco řídím, ale to, jak to řídím, se mi nelíbí, to je vážně úlet. Ve výsledku musely obě strany se svou liveckou experiencí přemýšlet, jak moc je dobré jít do spolupráce s takovým flexibilním partnerem.

S TOPkou to zjevně bylo složitější přemýšlení, zejména proto, že s touto stranou a jejím možným chováním nikdo z nich neměl zkušenosti, až na případné jednotlivce. Uzavření jakékoli spolupráce musí být vždy v nějaké, alespoň elementární úrovni o vzájemné důvěře. A tam logicky TOPka ztrácí, a to zejména kvůli evidentnímu pnutí uvnitř. Z části způsobené úspěchem v parlamentních volbách a přílivu nových zájemců o "politickou práci", z části zřejmě i rozčarováním zakládajících členů z toho jak TOPka v Brně funguje (rozhodně podle zpráv v médiích). Podivné praktiky řízení, nepřehlednost  financování kampaně, bývalí aktivní komunisté či lidé podezřelí ze závažné trestné činnosti na předních místech kandidátek, to jistě není nic, co by budoucí koaliční partner rád viděl. Aféry, které u velkých stran jsou tak jakýmsi kolorytem,  novou stranu u voličů poškozují daleko více. A je jednoznačnou chybou a odpovědností brněnského vedení, že se nepodařilo toto ani za rok fungování zvládnout.

Výsledek voleb a uzavření koalice tak neberu úplně tragicky, protože je to vůle voličů. Ti jak se zdá přílišnou změnu nechtěli, případně je strany změnu nabízející nepřesvědčily, že ony změnu zařídí. Z pohledu voliče TOP09 když hledám to pozitivní, tak vidím obrovskou šanci pro TOP09. Šanci se ustálit na politické scéně Brna, vyprofilovat se, vychovat si silné osobnosti. To všechno spojené s tím, že se jí podaří obrodit, zbavit se negativních vlivů a přesvědčit zejména mladé lidi (to se na rozdíl od parlamentních v podzimních volbách nepovedlo), že je TOPka tou správnou volbou, podle mého názoru stojí za opoziční roli.

ODSka bud začne opravdu fungovat jinak než v minulosti, jinak se prostě zahrabe ještě víc a sociální demokrati z takové spolupráce také nezískají. Takže místo toho, abychom láteřili nad tím, že nás nechtějí ke zdroji, pracujme na tom, aby lidé svoji volební odpovědnost brali více vážně.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marian Němec | čtvrtek 4.11.2010 12:52 | karma článku: 12,76 | přečteno: 1307x
  • Další články autora

Marian Němec

Chudák obchodník, aneb jak "vydrbat" se zákazníkem

V pondělí jsem se zájmem přečetl článek o reklamacích kočárků. Autor si stěžuje, jak je těžké prodávat kočárky, protože lidé zneužívají dvouletou reklamační lhůtu. Odmítám paušalizování, protože všichni zákazníci nezneužívají pravidla reklamací, stejně jako všichni obchodníci nejsou čestní a slušní. Dokonce si dovolím tvrdit, že právě ti neslušní jsou důvodem, proč lidé postupují k reklamacím tak tvrdě.

18.5.2011 v 14:50 | Karma: 22,03 | Přečteno: 2485x | Diskuse| Společnost

Marian Němec

Kde se rodí praví muži

Otázka, která může mít více odpovědí, ale podle mého je pravda mnohem prozaičtější. Praví muži se rodí přece v porodnici. Byť se ta odpověď může zdát dětinská, tak je myšlena naprosto jinak. Po dvojité zkušenosti totiž tvrdím, že ze mne až porod udělal chlapa.

17.1.2011 v 10:00 | Karma: 11,68 | Přečteno: 895x | Diskuse| Společnost

Marian Němec

Ožralé hovado bez řidičáku zabíjelo – cena života 6 let a 1,7 mil.

Sledovat smrt blízkého člověka, a současně uniknout smrti jen o vlásek, je jistě traumatizující. Myslím, že neméně stresující je pak sledování soudního procesu s výsledkem, že cena života manželky a mámy je 6 let a 1,7 milionu. Odůvodnění totiž ne právě lichotivě hovoří o tom, jak se soudce seznámil s reálnou situací na místě neštěstí a snížil společenskou nebezpečnost trestného činu.

15.11.2010 v 9:00 | Karma: 36,24 | Přečteno: 2301x | Diskuse| Společnost

Marian Němec

Stát okrádá pracující matky

Ten silně expresivní titulek je zejména z důvodu vyvření mých emocí po zjištění, jakým způsobem se stát chová k ženám, které pracovaly a mají děti. Volil jsem pravici, protože prosazuje teze, že se mají podporovat ti, kdož pracují. V případě matek je to však přesně obráceně, stát jim dokonce bere peníze.

9.11.2010 v 7:00 | Karma: 20,50 | Přečteno: 1708x | Diskuse| Politika

Marian Němec

Vláda chce terorizovat státní úředníky

Všichni víme, že nemůžeme žít na dluh. Všichni víme, že se musí šetřit. A zřejmě všichni víme, že naše přebujelá byrokracie je obrovskou žumpou na peníze. Proto poněkud nerozumím odborové šéfce paní Vondrové, která tvrdí, že třetina úředníků se cítí přetížená. Nemůžu si pomoci, ale záměrně manipuluje s informacemi, nebo neví o čem mluví.

2.11.2010 v 12:00 | Karma: 34,19 | Přečteno: 1980x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentátu z davu nezabráníte. Je to noční můra ochranky, líčí experti

15. května 2024  18:45

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stojí

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:45

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Biden či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  18:44

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

VIDEO: Fico před měsícem předpovídal, že někdo zavraždí vládního politika

15. května 2024  18:34

Slovenský premiér Robert Fico se stal ve středu odpoledne cílem atentátu. Už na počátku dubna...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1455x
Otec už dvou krásných holčiček, kterému není jedno, v jakém světě ty malé bude žít. Už má dost toho, že ti kdo mají poslouchat neslyší, co se jim říká. Jinak úplně normální chlap se všemi plusy i mínusy, které k normálnímu muži patří. Snaží se užívat všeho co mu život přináší. Provozovatel projektu www.anglickaslovicka.cz