Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kde se rodí praví muži

Otázka, která může mít více odpovědí, ale podle mého je pravda mnohem prozaičtější. Praví muži se rodí přece v porodnici.  Byť se ta odpověď může zdát dětinská, tak je myšlena naprosto jinak. Po dvojité zkušenosti totiž tvrdím, že ze mne až porod udělal chlapa.

Každá doba má něco, čím zoceluje muže. Ještě nedávno tímto společenským nástrojem byla vojenská služba, kde to jistý efekt mělo, ale jen pro toho muže. Společenský nástroj, který užíváme teď, je přece jen pro společnost asi lepší. Tím nástrojem je účast při porodu.

O tomhle článku přemýšlím už 6 týdnů, přesněji ode dne narození mé druhé dcery. Každý porod byl jiný, tak přece jen je co srovnávat. Nakonec jsem se rozhodl si nechat nějaký odstup, aby se mi řádně vyplavil adrenalin a jiné hormony z krve a na celou věc se podíval víc nezaujatě. Řekl bych, že 6 týdnů vč. několika nocí s absencí spánku je dostatečným odstupem.

Když jsme čekali první slečnu, tak jsem se těšil a byl rozhodnutý k porodu jít. Manželka si to také přála, takže nebylo co řešit, přesto jsem byl dost nervózní. Těžko se to dá k něčemu přirovnat a ti, kteří si tím prošli, asi ví, o čem mluvím. Když nastal ten správný okamžik, a to ve tři hodiny ráno, manželku jsem naložil a vyrazili jsme do porodnice. Prvních několik desítek minut jsem strávil sám na chodbě, což mi na klidu moc nepřidalo, protože manželka byla na monitoru. Když si ověřili, že už vážně ANO, tak nás přesunuli do porodního boxu, v té době nikdo z nás netušil že na dlouhých 14 hodin. Tam začala má proměna v pravého muže.

Žena měla velmi silné bolesti, které ji velmi vyčerpávaly, a skutečně trpěla. Každou další kontrakcí byla bolest silnější. Byl jsem u ní, hladil jsem ji, masíroval, držel za ruku, mluvil na ní, prostě dělal cokoliv, abych jí pomohl, ulehčil.  Nikdy v životě už asi nezapomenu na ten pocit bezmoci a v podstatě i „zbytečnosti“, který pro mne jako pána tvorstva byl logicky velmi ubíjející. S každou další kontrolou porodní asistentky jsem doufal, že už začne finální fáze porodu, a v duchu si téměř vyčítal, cože jsem to své ženě způsobil, a měl o obě mé holky strach. Když pak přišla ta kýžená informace a začali jsme přivádět na svět naši první princeznu, tak se strach o hladký průběh porodu ještě zvýšil. Tyhle myšlenky okamžitě zahnalo mé aktivní zapojení do porodu, kdy jsem pomáhal manželku podpírat, držet za ruku atd. Když se pak objevila hlavička, tak vyškolený od mé maminky (dětská sestra)  jsem věděl, že když projdou ramínka, máme vyhráno. A pak se to stalo a naše Valerie přišla na svět.

Stejně jako nikdy nezapomenu na svou frustraci, tak nikdy v životě nezapomenu na ten výraz, když naše miminko ihned po příchodu na svět skončilo v náruči své mámy. V jejích očích jsem viděl opravdové štěstí. Nůžky, pupeční šňůra, a já, s jistotou alá opička po nočním tahu, stříhám. Odstoupil jsem a byl jsem jako v jiném světě. Nějak všechno kolem mne plynulo, lidé chodili, až pokyn „taťko tak foť“ mne z toho světa velmi rychle vytáhnul. Pár snímků a najednou jsem měl tu malou cácorku v náruči.

Před šesti týdny, když jsme rodili druhou princeznu, už jsem na tom byl mnohem lépe. Byl jsem připravený „rutinér“, který věděl, do čeho jde. Ale nevěděl. Ta správná míra bezmocnosti a zbytečnosti se opět dostavila, zase jsem doufal, že už manželce to utrpení co nejdříve skončí a opět jsem pomáhal rodit. Stejně jsem i pozoroval to štěstí a lásku v očích mámy, které dají její právě narozené miminko.

A teď zřejmě čekáte pointu - proč se ze mne stal pravý muž. Všechno je v podstatě vyjádřeno slovy předtím. Prošel jsem si v relativně krátkém časovém období, několika mezními situacemi, kdy se strach a obavy změnili na respekt, lásku a štěstí. Uvědomil jsem si, jak velkou oběť dává matka dítěti, a jak moc si jí za to vážím. Získala můj maximální respekt a já si současně uvědomil, jak moc ji miluji, jak je důležitá pro můj život. Jsem přesvědčen, že až v tu chvíli se ze mne stal opravdový muž, který  si cení lidí kolem sebe, miluje a respektuje.

Chtěl bych poradit všem nastávajícím tatínkům, pokud máte, odhoďte své zábrany a obavy z porodu a jděte a buďte tam s Vaší ženou či přítelkyní. Když pak uslyšíte, že bez Vás by to nezvládla a předtím uvidíte její štěstí, na všechno nepříjemné okamžitě zapomenete. Pokud si to vaše partnerka přeje, tak neváhejte a podpořte jí. Pokud se vám stane to samé co mně, tak i vztah vás dvou se změní a bude hlubší.

Chápu, že ne každý muž to zvládne, ale když to aspoň nezkusí, aby si vůbec dokázal představit o co tam jde, tak to není chlap.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marian Němec | pondělí 17.1.2011 10:00 | karma článku: 11,68 | přečteno: 895x
  • Další články autora

Marian Němec

Chudák obchodník, aneb jak "vydrbat" se zákazníkem

V pondělí jsem se zájmem přečetl článek o reklamacích kočárků. Autor si stěžuje, jak je těžké prodávat kočárky, protože lidé zneužívají dvouletou reklamační lhůtu. Odmítám paušalizování, protože všichni zákazníci nezneužívají pravidla reklamací, stejně jako všichni obchodníci nejsou čestní a slušní. Dokonce si dovolím tvrdit, že právě ti neslušní jsou důvodem, proč lidé postupují k reklamacím tak tvrdě.

18.5.2011 v 14:50 | Karma: 22,03 | Přečteno: 2485x | Diskuse| Společnost

Marian Němec

Ožralé hovado bez řidičáku zabíjelo – cena života 6 let a 1,7 mil.

Sledovat smrt blízkého člověka, a současně uniknout smrti jen o vlásek, je jistě traumatizující. Myslím, že neméně stresující je pak sledování soudního procesu s výsledkem, že cena života manželky a mámy je 6 let a 1,7 milionu. Odůvodnění totiž ne právě lichotivě hovoří o tom, jak se soudce seznámil s reálnou situací na místě neštěstí a snížil společenskou nebezpečnost trestného činu.

15.11.2010 v 9:00 | Karma: 36,24 | Přečteno: 2301x | Diskuse| Společnost

Marian Němec

Stát okrádá pracující matky

Ten silně expresivní titulek je zejména z důvodu vyvření mých emocí po zjištění, jakým způsobem se stát chová k ženám, které pracovaly a mají děti. Volil jsem pravici, protože prosazuje teze, že se mají podporovat ti, kdož pracují. V případě matek je to však přesně obráceně, stát jim dokonce bere peníze.

9.11.2010 v 7:00 | Karma: 20,50 | Přečteno: 1708x | Diskuse| Politika

Marian Němec

Jak Onderka s ODS ukázali ostatním zdvižený prostředník

Tak by bylo možné parafrázovat výsledek koaličních jednání v Brně. A v nepřímé souvislosti s pověstným brněnským „orlojem“ by z toho mohla být i poměrně slušná zábava. Jedni jsou rádi za stabilitu, druzí se bouří, že voliči chtěli středopravou koalici. Přestože jsem voličem jedné ze stran, která tak skončí v opozici, nejsem ve výsledku zklamán tak moc, jak by se někomu mohlo zdát. Podívejme se na celou věc z praktického pohledu brňáka, ale také voliče jedné ze stran.

4.11.2010 v 12:52 | Karma: 12,76 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Politika

Marian Němec

Vláda chce terorizovat státní úředníky

Všichni víme, že nemůžeme žít na dluh. Všichni víme, že se musí šetřit. A zřejmě všichni víme, že naše přebujelá byrokracie je obrovskou žumpou na peníze. Proto poněkud nerozumím odborové šéfce paní Vondrové, která tvrdí, že třetina úředníků se cítí přetížená. Nemůžu si pomoci, ale záměrně manipuluje s informacemi, nebo neví o čem mluví.

2.11.2010 v 12:00 | Karma: 34,19 | Přečteno: 1980x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

V Kladně hoří sklad olejů. Zasahuje stovka hasičů, situaci ztěžuje vítr

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  13:33

V kladenské ulici Železničářů hoří sklad olejů. U požáru zasahuje zhruba stovka hasičů, kteří...

Fico je stále ve vážném stavu, čeká ho další operace. Krvácení do břicha zastavili

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  13:33

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Ukrajina udeřila na Krym střelami ATACMS. Mluví se o zničení letounů MiG-31

16. května 2024  13:23

Při útoku na vojenské letiště Belbek na Ruskem okupovaném ukrajinském poloostrově Krym byly v noci...

MAFRA stále oslovuje téměř tři miliony čtenářů, potvrdil Media projekt

16. května 2024

Výsledky výzkumu čtenosti Media projekt za 2. čtvrtletí 2023 až 1. čtvrtletí 2024 potvrdily přední...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1455x
Otec už dvou krásných holčiček, kterému není jedno, v jakém světě ty malé bude žít. Už má dost toho, že ti kdo mají poslouchat neslyší, co se jim říká. Jinak úplně normální chlap se všemi plusy i mínusy, které k normálnímu muži patří. Snaží se užívat všeho co mu život přináší. Provozovatel projektu www.anglickaslovicka.cz