Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vláda chce terorizovat státní úředníky

Všichni víme, že nemůžeme žít na dluh. Všichni víme, že se musí šetřit. A zřejmě všichni víme, že naše přebujelá byrokracie je obrovskou žumpou na peníze. Proto poněkud nerozumím odborové šéfce paní Vondrové, která tvrdí, že třetina úředníků se cítí přetížená. Nemůžu si pomoci, ale záměrně manipuluje s informacemi, nebo neví o čem mluví.

Dnes, čistě náhodou, jsem na jednom z našich zpravodajských kanálů zahlédl část staršího rozhovoru s paní Vondrovou, jednou za našich odborových předaček(hrozné slovo). Vzpomněl jsem si na její prohlášení, jak se 30% státních úředníků cítí přetíženo. Bohužel jsem měl v uplynulých dnech vlastní zkušenost s touto přetížeností.

Čekáme druhou dceru a pomalu se již blíží termín porodu. Manželka si tedy v rámci možných lhůt šla zařizovat vše potřebné. Šla tedy k zaměstnavateli a pak na úřad. Potřebovala z rodičovského příspěvku přejít na platbu na mateřské dovolené. Přišla na onen úřad a vyplnila všechny zběsilé formuláře a předala je. Načež jí úřednice oznámila, že to musí projít dvěma nezávislými úřady, kdy každý má na vyřízení žádosti 30 dnů, a že se taky nemusí stihnout ten správný výplatní termín.

Logicky následoval dotaz manželky, co tedy má dělat, když potvrzení o příjmech pro výpočet mateřské dostane nejdříve při nástupu na mateřskou a mezitím jí bude přerušen rodičovský příspěvek, takže reálně hrozí, že může být i až dva měsíce bez příjmu (když se netrefí ten správný výplatní termín, že) načež ji úřednice odvětila, že tak to prostě je a ona s tím nemůže nic dělat.

Manželka se ihned domluvila, aby zaměstnavatel poslal potvrzení co nejdříve a ejhle, rozhodnutí o přiznané výši mateřské bylo doručeno už 14 dní po podání žádosti , (vyplnění formuláře v aplikaci OKněco, spuštění výpočtu, tisk rozhodnutí, podpis vedoucím a odeslání na adresu manželky).

Manželka překvapena neskutečnou rychlostí úřednic se rozhodla, že se raději půjde zeptat, jak to tedy bude s vyplácením. Tam se dozvěděla, že toto rozhodnutí jí bylo doručeno, aby ho ona mohla doručit na další úřad, který ho zpracuje pro výplatu.  Mimochodem, tento úřad má pracoviště v té samé budově, snad dokonce i na stejném patře.

Manželka tedy nelenila a ihned šla v úřední den předat onen dokument. Zde úřednice v obležení fronty lidí, která se skládala z mé ženy, převzala onen formulář se slovy „ vás má na starost kolegyně, která tu není, já jí to dám na hromádku“. Manželka však už ve svém požehnaném stavu neovládla pudy lvice-matky a prohlásila, že pokud to neudělá teď hned,  tak že neodejde. Tato zjevně velmi přetížená úřednice, pod nátlakem rozzuřené těhulky, ušetřila ve svém nabitém programu cca 3 minuty a provedla tuto extrémně náročnou operaci.

No a já se nyní ptám, měla manželka smůlu, že nepotkala onu třetí přetíženou úřednici? Myslím, že odpověď je trochu prostší. Odboráři si prostě hřejí svoji polívčičku, odůvodňují svou existenci a tak jsou schopni bez hlubší analýzy vynášet soudy o tom, jak se úředníci cítí přetíženi místo toho, aby řešili reálnou efektivitu jejich práce.

Já rozhodně nehodlám paušalizovat a tvrdit, že se všichni úředníci flákají, protože by to nebyla pravda.  Faktem ale zůstává, že v naší státní správě i samosprávě jsou personální a výkonové rezervy obrovské. Každý, kdo kdy přišel s fungováním úřadů do styku zevnitř, tak to potvrdí.

Co mi z toho všeho plyne? Odbory se mají starat primárně o zájmy zaměstnanců, ale mezi ty zájmy patří i rozumné hospodaření organizace, která zaměstnává jejich členy a její efektivní fungování. Protože pokud tak odbory nečiní, tak to může dopadnout jako v General Motors, kde odbory odmítly možnost zachování pracovních míst výměnou za snížení platů a benefitů na úroveň zaměstnanců japonských automobilek v USA. Výsledkem byla ztráta statisíců pracovních míst v GM a napojených společnostech.

Proto malá rada členům odborů, buďte velmi obezřetní na to, co vám vaši předáci říkají a co vyjednávají. Jednou se může kasička uzavřít, protože už v ní nic nebude, a pak vám předáci nepomůžou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marian Němec | úterý 2.11.2010 12:00 | karma článku: 34,19 | přečteno: 1980x
  • Další články autora

Marian Němec

Chudák obchodník, aneb jak "vydrbat" se zákazníkem

V pondělí jsem se zájmem přečetl článek o reklamacích kočárků. Autor si stěžuje, jak je těžké prodávat kočárky, protože lidé zneužívají dvouletou reklamační lhůtu. Odmítám paušalizování, protože všichni zákazníci nezneužívají pravidla reklamací, stejně jako všichni obchodníci nejsou čestní a slušní. Dokonce si dovolím tvrdit, že právě ti neslušní jsou důvodem, proč lidé postupují k reklamacím tak tvrdě.

18.5.2011 v 14:50 | Karma: 22,03 | Přečteno: 2485x | Diskuse| Společnost

Marian Němec

Kde se rodí praví muži

Otázka, která může mít více odpovědí, ale podle mého je pravda mnohem prozaičtější. Praví muži se rodí přece v porodnici. Byť se ta odpověď může zdát dětinská, tak je myšlena naprosto jinak. Po dvojité zkušenosti totiž tvrdím, že ze mne až porod udělal chlapa.

17.1.2011 v 10:00 | Karma: 11,68 | Přečteno: 895x | Diskuse| Společnost

Marian Němec

Ožralé hovado bez řidičáku zabíjelo – cena života 6 let a 1,7 mil.

Sledovat smrt blízkého člověka, a současně uniknout smrti jen o vlásek, je jistě traumatizující. Myslím, že neméně stresující je pak sledování soudního procesu s výsledkem, že cena života manželky a mámy je 6 let a 1,7 milionu. Odůvodnění totiž ne právě lichotivě hovoří o tom, jak se soudce seznámil s reálnou situací na místě neštěstí a snížil společenskou nebezpečnost trestného činu.

15.11.2010 v 9:00 | Karma: 36,24 | Přečteno: 2301x | Diskuse| Společnost

Marian Němec

Stát okrádá pracující matky

Ten silně expresivní titulek je zejména z důvodu vyvření mých emocí po zjištění, jakým způsobem se stát chová k ženám, které pracovaly a mají děti. Volil jsem pravici, protože prosazuje teze, že se mají podporovat ti, kdož pracují. V případě matek je to však přesně obráceně, stát jim dokonce bere peníze.

9.11.2010 v 7:00 | Karma: 20,50 | Přečteno: 1708x | Diskuse| Politika

Marian Němec

Jak Onderka s ODS ukázali ostatním zdvižený prostředník

Tak by bylo možné parafrázovat výsledek koaličních jednání v Brně. A v nepřímé souvislosti s pověstným brněnským „orlojem“ by z toho mohla být i poměrně slušná zábava. Jedni jsou rádi za stabilitu, druzí se bouří, že voliči chtěli středopravou koalici. Přestože jsem voličem jedné ze stran, která tak skončí v opozici, nejsem ve výsledku zklamán tak moc, jak by se někomu mohlo zdát. Podívejme se na celou věc z praktického pohledu brňáka, ale také voliče jedné ze stran.

4.11.2010 v 12:52 | Karma: 12,76 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1455x
Otec už dvou krásných holčiček, kterému není jedno, v jakém světě ty malé bude žít. Už má dost toho, že ti kdo mají poslouchat neslyší, co se jim říká. Jinak úplně normální chlap se všemi plusy i mínusy, které k normálnímu muži patří. Snaží se užívat všeho co mu život přináší. Provozovatel projektu www.anglickaslovicka.cz