Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stát okrádá pracující matky

Ten silně expresivní titulek je zejména z důvodu vyvření mých emocí po zjištění, jakým způsobem se stát chová k ženám, které pracovaly a mají děti. Volil jsem pravici, protože prosazuje teze, že se mají podporovat ti, kdož pracují. V případě matek je to však přesně obráceně, stát jim dokonce bere peníze.

Můj popis celé situace asi nebude přesný, ale plyne z aktuální vlastní zkušenosti a z informací dostupných na internetu. Přesto doufám, že výsledek ukáže absurditu a neférovost  celé situace, kdy žena, která pracovala, platila daně, může za toto být “trestána“ vracením přeplatku, který ani nevznikl, jen si ho úředníci a politici vymysleli.

Asi před týdnem jsem ve svém blogu psal o zkušenostech, jaké měla manželka, když ukončovala rodičovskou dovolenou a žádala o novou mateřskou. To jsem však netušil, že kromě lenosti a neochoty úředníků narazíme i na situaci, kdy manželce reálně hrozilo, že bude “potrestána“ za to, že před první mateřskou pracovala. Ba co je horší, nikdo z přetížených úředníků jí o tom neřekl ani slovo.

Zdá se Vám to absurdní? Mně taky, ale bohužel je to pravda!!!

Systém je nastaven tak, že když ukončíte rodičovskou dovolenou tím, že požádáte o novou mateřskou, tak k určitému dni se Vám zastaví rodičák a k určitému datu začne vyplácet mateřská (peněžitá pomoc v mateřství). Ta se vypočítává z příjmu rodiče, je tak logické, že žena pracující před těhotenstvím může ve výsledku dostávat poměrně vysokou částku. Je to závislé na tom kolik vydělávala před nástupem na mateřskou.

Bohužel to neplatí, když přecházíte z rodičovské dovolené. Tam pak platí toto pravidlo:

„Má-li v rodině jeden z rodičů v kalendářním měsíci nárok na peněžitou pomoc v mateřství, peněžitou pomoc nebo nemocenské poskytované v souvislosti s porodem, rodičovský příspěvek náleží, jen je-li vyšší, a to ve výši rozdílu mezi rodičovským příspěvkem a těmito dávkami nemocenského pojištění. Jako nárok na nemocenské podle věty první se posuzuje nárok na náhradu uvedenou v §5 odst. 1 písm. b) bodu 13[3i].“

To v praxi znamená, že pokud má žena jít znovu na mateřskou a je ještě současně na rodičovské dovolené, tak náš zákon přiznává nárok na rodičák, pokud je jeho  celková částka vyšší, než poměrně vyplacená mateřská. Ale nedoplatí vám poměrnou část, ale pouze částku, která zbývá doplatit do výše rodičáku po odečtení poměrné části mateřské. Zcela absurdní je pak to, že když přejdete na mateřskou dříve v měsíci, tak se může stát, že Vaše poměrná část spočítaná podle Vašeho platu před prvním dítětem může být výrazně vyšší než samotný rodičák. V takovém případě pak počítejte s tím, že budete státu DOPLÁCET ZPĚT rozdíl od výše rodičovského příspěvku. Tedy žena vrátí příplatek, který ani nedostala.

Důvod?  Na mateřskou nastupuje příliš brzy, nebo moc vydělávala.

Prakticky  příklad – žena nastupuje 15. měsíci

2 letý rodičák – 11.400 Kč měsíčně

Mateřská 24 týdnů – na základě platu třeba 600Kc/den celkem v průměru 18.000 Kč

Podle zákona dostane žena ½ mateřské, počítejme cca 9.000 Kč

Ale už nedostane ½ rodičáku, ale jen 2.400 Kč jako doplatek do původního rodičáku, místo logických poměrných 5.700 Kč.

Pokud by však žena byla na 3-leté mateřské za 7.600 měsíčně, musela by státu vracet 1.400 Kč.

Stát si tak nechá poměrně významnou část peněz za to, že před porodem pracovala. A když se to sejde, tak si vezme zpět peníze, které jí ani nedal.

Každý normální člověk by chápal, zastavím rodičák – dostanu poměrnou část, začnu mateřskou dostanu poměrnou část. Čloběk by ještě pochopil, kdyby stát ženě nechal případně jen tu vyšší částku, ale sebrat jí peníze? Logika v rámci našeho systému sociálních dávek nemá své místo.

O to absurdnějším a neférovějším se to všechno jeví, když vezmu v úvahu kolik je státem “placených“ nemakačenků, narkomanů, alkoholiků, kteří kradou a po celé dny se poflakují a popíjejí alkohol, často za přítomnosti i malých dětí a až do pozdních nočních hodin. Téměř nikdo z nich nepracuje a zřejmě nikdy nepracoval (a když, tak načerno), dávky zneužívají, páchají trestnou činnost apod.“Sociáka“ proti nim však nijak nezasahuje. Neustále výmluvy o nedostatku lidí, složité vymahatelnosti a hromady dalších důvodů proč nejde zakročit proti těm, kteří ten stát reálně okrádají. Ve výsledku na to doplácejí ti, kteří opravdu potřebují pomoc státu.

Ale to stát raději trochu obere člověka, který pracuje a platí daně.

Závěrem bych dodal, že tady v našem případě nejde o peníze (i když u někoho jiného určitě ano), ale o samotný princip chování státu k těm, kteří pracují.

Ať už někdo v parlamentu konečně vezme trochu odvahy a udělá, co je správné. Podporuje ty, kteří pracují a platí daně, pomáhá těm, kteří se bez pomoci druhých neobejdou, a hlavně konečně přestane podporovat a tolerovat lenivé vyžírky a vůbec všechny, kteří parazitují na naší solidaritě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marian Němec | úterý 9.11.2010 7:00 | karma článku: 20,50 | přečteno: 1708x
  • Další články autora

Marian Němec

Chudák obchodník, aneb jak "vydrbat" se zákazníkem

V pondělí jsem se zájmem přečetl článek o reklamacích kočárků. Autor si stěžuje, jak je těžké prodávat kočárky, protože lidé zneužívají dvouletou reklamační lhůtu. Odmítám paušalizování, protože všichni zákazníci nezneužívají pravidla reklamací, stejně jako všichni obchodníci nejsou čestní a slušní. Dokonce si dovolím tvrdit, že právě ti neslušní jsou důvodem, proč lidé postupují k reklamacím tak tvrdě.

18.5.2011 v 14:50 | Karma: 22,03 | Přečteno: 2485x | Diskuse| Společnost

Marian Němec

Kde se rodí praví muži

Otázka, která může mít více odpovědí, ale podle mého je pravda mnohem prozaičtější. Praví muži se rodí přece v porodnici. Byť se ta odpověď může zdát dětinská, tak je myšlena naprosto jinak. Po dvojité zkušenosti totiž tvrdím, že ze mne až porod udělal chlapa.

17.1.2011 v 10:00 | Karma: 11,68 | Přečteno: 895x | Diskuse| Společnost

Marian Němec

Ožralé hovado bez řidičáku zabíjelo – cena života 6 let a 1,7 mil.

Sledovat smrt blízkého člověka, a současně uniknout smrti jen o vlásek, je jistě traumatizující. Myslím, že neméně stresující je pak sledování soudního procesu s výsledkem, že cena života manželky a mámy je 6 let a 1,7 milionu. Odůvodnění totiž ne právě lichotivě hovoří o tom, jak se soudce seznámil s reálnou situací na místě neštěstí a snížil společenskou nebezpečnost trestného činu.

15.11.2010 v 9:00 | Karma: 36,24 | Přečteno: 2301x | Diskuse| Společnost

Marian Němec

Jak Onderka s ODS ukázali ostatním zdvižený prostředník

Tak by bylo možné parafrázovat výsledek koaličních jednání v Brně. A v nepřímé souvislosti s pověstným brněnským „orlojem“ by z toho mohla být i poměrně slušná zábava. Jedni jsou rádi za stabilitu, druzí se bouří, že voliči chtěli středopravou koalici. Přestože jsem voličem jedné ze stran, která tak skončí v opozici, nejsem ve výsledku zklamán tak moc, jak by se někomu mohlo zdát. Podívejme se na celou věc z praktického pohledu brňáka, ale také voliče jedné ze stran.

4.11.2010 v 12:52 | Karma: 12,76 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Politika

Marian Němec

Vláda chce terorizovat státní úředníky

Všichni víme, že nemůžeme žít na dluh. Všichni víme, že se musí šetřit. A zřejmě všichni víme, že naše přebujelá byrokracie je obrovskou žumpou na peníze. Proto poněkud nerozumím odborové šéfce paní Vondrové, která tvrdí, že třetina úředníků se cítí přetížená. Nemůžu si pomoci, ale záměrně manipuluje s informacemi, nebo neví o čem mluví.

2.11.2010 v 12:00 | Karma: 34,19 | Přečteno: 1980x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1455x
Otec už dvou krásných holčiček, kterému není jedno, v jakém světě ty malé bude žít. Už má dost toho, že ti kdo mají poslouchat neslyší, co se jim říká. Jinak úplně normální chlap se všemi plusy i mínusy, které k normálnímu muži patří. Snaží se užívat všeho co mu život přináší. Provozovatel projektu www.anglickaslovicka.cz