Jak Onderka s ODS ukázali ostatním zdvižený prostředník

Tak by bylo možné parafrázovat výsledek koaličních jednání v Brně. A v nepřímé souvislosti s pověstným brněnským „orlojem“ by z toho mohla být i poměrně slušná zábava. Jedni jsou rádi za stabilitu, druzí se bouří, že voliči chtěli středopravou koalici. Přestože jsem voličem jedné ze stran, která tak skončí v opozici, nejsem ve výsledku zklamán tak moc, jak by se někomu mohlo zdát. Podívejme se na celou věc z praktického pohledu brňáka, ale také voliče jedné ze stran.

Samozřejmě, že nejsem šťastný z toho, že na radnici v Brně bude zase 4 roky vládnout Onderka, protože se mi nelíbí například jeho zneužívání sportu pro svou propagaci a cpaní peněz do hokeje( který by měl být čistě komerčním, vždyť v Praze jsou 2 velké týmy, tak proč by se v Brně neuživil 1) a opomínání dalších sportů. Ale na druhou stranu, když se podíváte na programy jeho nového partnera, tak tam tolik odlišností nebylo.  V současné době tak musím doufat, že ODS bude staronovému primátorovi zdatným sekundantem, který nebude poslušně skákat vždy, když pán zavolá, tak jak to předváděli v uplynulém období lidovci a zelení.

Výsledkem je tak velká koalice, o které se mimochodem v “kuolárech“ šuškalo už dávno před volbami, a odmítnutí se zlobí. Jejich naštvání je samozřejmě pochopitelné, ale je prostě jen důsledkem výsledku voleb, kdy zejména TOP09 nedokázala navázat na svůj výborný výsledek z parlamentních voleb.

Nejsilnější argument pro velkou koalici je zajištění politické stability pro Brno. Nad tímto argumentem není příliš prostoru pro polemiku, protože je to prostě pravda, a ukazuje se to v různých úrovních politiky. Mnozí mi namítnou, že teď můžeme opravdu jen doufat, že ODS se bude chovat  „státotvorně“ a nebude jen přihlížet a rozdělovat si funkce.  Já to přiznávám, ale položme si otázku, bylo by to při středopravé koalici lepší?

Můj názor je, že větší garanci, než máme teď, bychom nedostali ani v takovém případě.  Jen si shrňme možné členy koalice. Vezměme v úvahu pouhá čísla:

ČSSD + ODS  - 33 zastupitelů (kdyby se ti čtyři šprajcli – tak 29 zastupitelů)

ODS + TOP09 + KDÚ – 29 zastupitelů, ale tři strany, Zelení by to mohli navýšit, ale další hráč do party jsou jen další problémy k řešení.

Takže ČSSD zůstal jeden možný partner a tím je ODS, kterou více či méně zná. Stejně tak zná i lidovce, i když ne úplně pozitivně, stejně tak ODS. Jsou to 4 roky co lidovci pověstní svou univerzálností nechali modré ptáky na holičkách a skočili do náruče ČSSD a Onderky (následné měsíce ukázaly, že dokonce více než doslovně). Po čtyřech letech koalice se KDU chystalo to samé udělat i ČSSD. Úsměvné mi přišlo jejich prohlášení, že se sice podílí na řízení Brna, ale že s tímto způsobem řízení nejsou srozuměni. Říct, že něco řídím, ale to, jak to řídím, se mi nelíbí, to je vážně úlet. Ve výsledku musely obě strany se svou liveckou experiencí přemýšlet, jak moc je dobré jít do spolupráce s takovým flexibilním partnerem.

S TOPkou to zjevně bylo složitější přemýšlení, zejména proto, že s touto stranou a jejím možným chováním nikdo z nich neměl zkušenosti, až na případné jednotlivce. Uzavření jakékoli spolupráce musí být vždy v nějaké, alespoň elementární úrovni o vzájemné důvěře. A tam logicky TOPka ztrácí, a to zejména kvůli evidentnímu pnutí uvnitř. Z části způsobené úspěchem v parlamentních volbách a přílivu nových zájemců o "politickou práci", z části zřejmě i rozčarováním zakládajících členů z toho jak TOPka v Brně funguje (rozhodně podle zpráv v médiích). Podivné praktiky řízení, nepřehlednost  financování kampaně, bývalí aktivní komunisté či lidé podezřelí ze závažné trestné činnosti na předních místech kandidátek, to jistě není nic, co by budoucí koaliční partner rád viděl. Aféry, které u velkých stran jsou tak jakýmsi kolorytem,  novou stranu u voličů poškozují daleko více. A je jednoznačnou chybou a odpovědností brněnského vedení, že se nepodařilo toto ani za rok fungování zvládnout.

Výsledek voleb a uzavření koalice tak neberu úplně tragicky, protože je to vůle voličů. Ti jak se zdá přílišnou změnu nechtěli, případně je strany změnu nabízející nepřesvědčily, že ony změnu zařídí. Z pohledu voliče TOP09 když hledám to pozitivní, tak vidím obrovskou šanci pro TOP09. Šanci se ustálit na politické scéně Brna, vyprofilovat se, vychovat si silné osobnosti. To všechno spojené s tím, že se jí podaří obrodit, zbavit se negativních vlivů a přesvědčit zejména mladé lidi (to se na rozdíl od parlamentních v podzimních volbách nepovedlo), že je TOPka tou správnou volbou, podle mého názoru stojí za opoziční roli.

ODSka bud začne opravdu fungovat jinak než v minulosti, jinak se prostě zahrabe ještě víc a sociální demokrati z takové spolupráce také nezískají. Takže místo toho, abychom láteřili nad tím, že nás nechtějí ke zdroji, pracujme na tom, aby lidé svoji volební odpovědnost brali více vážně.

Autor: Marian Němec | čtvrtek 4.11.2010 12:52 | karma článku: 12,76 | přečteno: 1307x