Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Problémy reálkapitalokomunismu

Čínský komunismus s kapitalistickou tváří má stále větší problémy. Kromě fanoušků pražské Slavie by nám to mohlo být i jednu, řekl by si mnohý. Ale nemohlo. Stále hlasitější kuckání Číny může snadno skončit velkou krizí.

A to krizí ekonomickou i geopolitickou, každopádně světovou.

Množící se zprávy o sílících potížích Pekingu nicméně (skoro) nikdo nečte. Ztrácí se mezi informacemi z ukrajinských bojišť, dramatickými zvěstmi o vzpourách – nevzpourách v Rusku, záplavách na jihu a silných bouřích na severu našeho kontinentu a na hlavu je ve sledovanosti poráží epický souboj Barbie versus Oppenhaimer o přízeň filmových fanoušků.

Přitom začíná být zřejmé, že se čínskému vedení situace pomalu začíná vymykat z rukou. Země sice vykazuje stále určitý růst a jde o čísla, nad kterými by všichni ostatní jásali. Jenže čím dál tím jasnější zároveň je, že ten růst je velmi silně závislý na růstu veřejného i soukromého dluhu. Pokud si my zoufáme nad dynamikou našeho zadlužování, tak by si Číňané měli pomalu začít půjčovat od odvěkých japonských rivalů obřadní meče a přemýšlet o rituální sebevraždě. Vnitřní veřejný dluh země vzrostl od roku 2019 o 26 bilionů juanů na 66 bilionů. Pravda, to téměř nikomu nic neřekne. Ale můžeme si to přiblížit tak, že jde o více než 200 bilionů korun nebo třeba 9 bilionů USD. Jistě, rozměry čínské ekonomiky jsou obrovské, takže dluh ve výši třiatřicetináctinásobku českého hrubého produktu nemusí vypadat až tak strašně.

Jenže i při vědomí té obří velikosti je to hrozivé číslo. Čína má HDP dejme tomu nominálně 18 bilionů dolarů ročně (pro ilustraci USA asi tak 24 bilionů). Když si uvědomíme, že vnitřní dluh je primárně dluhem místních samospráv, tak je 9 bilionů velmi riziková suma. Ale růst o 55 procent za zhruba čtyři roky? To je extrémně nezdravé. Jistě, COVID-19 je dobré vysvětlení. Jenže to nic nemění na faktu, že regionální autority „napumpovaly“ do ekonomiky prostřednictví svým místních projektů během krátké doby na dluh 26 bilionů juanů. Tak jaký růst hospodářství se vlastně odehrává? Zdravý určitě ne. Vždyť 26 bilionů juanů za 4 roky je přes šest bilionů za rok. Což je skoro bilion dolarů. Jenom provinciální vlády tak zvyšovaly dluh o 5,5 procenta HDP ročně! Přičemž ještě ke všemu lze v mnoha případech pochybovat o racionalitě těch financovaných projektů.

Růst vládního dluhu je podobně drastický, jakkoliv určitě nepředstavuje takový problém jako dluh provincií. Za posledních deset let se v poměru k HDP téměř zdvojnásobil a ze zhruba 40 procent vyskočil (přes 57,2 procenta v roce 2019) na téměř osmdesát procent (bude dosaženo letos). To samozřejmě samo o sobě není žádné číslo, které by se vymykalo poměrům, jenže je třeba se vrátit k oné dynamice. Když vládní dluh roste v poměru k HDP o čtyři procenta ročně, provinciální dluh o dalších 5,5 procenta ročně a zároveň je průměrný růst HDP v daném období šest procent, tak co to říká o kvalitě onoho růstu? Kritik by řekl: Ale tady srovnáváte reálný růst HDP s indexy založenými na nominálních hodnotách! To není fér! Je. I proto, že Čína má několik let velmi nízkou inflaci a nyní dokonce vinou drasticky nízké domácí poptávky deflaci.

Není divu, že v takovém soustavném přehřívání ekonomiky (jak vidíme, ty poměry nejsou nové) se prohlubují její nerovnováhy. Nemovitostní trh zažívá vleklou krizi, která už stála centrální vládu obrovské prostředky vynaložené na sanaci odvětví. Jenže když řekneme nemovitostní trh, má to v čínských rozměrech poněkud jiný objem než českých. Mluvíme o neuvěřitelných třiceti procentech HDP. Na chvíli se podívejme zpět k provinciím. Klíčovým zdrojem pro splácení jejich dluhopisů je (což je dáno i zákonem) prodej půdy. Když ale developeři nestaví, prodej se zadrhává a provincie nejsou schopny krýt své maturující dluhopisy.

Vedle toho centrální moc pokračuje v utahování regulatorních předpisů v řadě podnikatelských oblastí, přibývá poměrně dynamicky různých omezení včetně tak na první pohled překvapivých oblastí, jako je poskytování doučování za úplatu (což je v Číně zaměřené na znalosti a úspěch mimořádně velké odvětví, tedy přesněji to bylo mimořádně velké odvětví). Přes veškerou snahu o snížení příjmových nerovností mezi regiony a sociálními skupinami se tyto spíše prohlubují a nabývají až patologických rozměrů. K těmto systémovým problémům se přidávají i klasické tržní potíže, jako je aktuálně velmi nízká domácí poptávka a chřadnoucí export zaviněný nízkou poptávkou ve vyspělých zemích (i když samozřejmě zase to chřadnoucí je v čínských rozměrech třeba brát s nadsázkou). To vede k dalším velkým problémům s dluhem, tentokrát s dluhem korporátním.

Nemám ráda, když někdo chodí po sdělovacích prostředcích s křišťálovou koulí a neustále věští krizi, aby pak mohl volat „Já jsem to říkal!!!“ Ale popravdě, bez nějaké touhy po senzaci, Čína je skutečně na hraně dekády, která nebude jednoduchá a která přinese více problémů než úspěchů.

V co musíme doufat všichni, to je, že se čínské vedení nerozhodne potíže něčím přehlušit a nezačne exportovat svoje domácí problémy. Že nepůjde cestou vyvolání nějaké vnější konfrontace. Protože už jen čínské ekonomické pokašlávání bude problém pro celý svět. Kdyby mělo přerůst v geopolitickou krizi, bylo by to mimořádně nešťastné.

Autor: Eva Kislingerová | pátek 11.8.2023 12:37 | karma článku: 20,38 | přečteno: 423x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 18,86 | Přečteno: 577x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6147x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4332x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma: 27,15 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik