MP

Argumentace vyssi dani z nemovitosti v zahranici je faul, je treba se divat na celou danovou soustavu.

Dan z nemovitosti v USA je vyssi, ale jake je tam danove zatizeni zamestnancu? Jaka se plati spotrebni dan z pohonnych hmot? Vse vyrazne nizsi nez u nas a dokonce i zamestnanec si muze snizit danovy zaklad o vydaje spojene s povolanim. Dojizdeni, obleceni a to dokonce i to kancelarske, pokud ma stanoven dress code. DPH se neplati, podobna sales tax je maximalne 11 % a za nemovitosti de neplati. A nektere staty ji neuplatnuji vubec na nic.

V GB je council tax take vyssi. Ale neplati ji lide bez vydelku napr. duchodci. Dale uz se obci neplati za odpad, je povinnosti obce zajistit skolni autobusy etc. Dale mate napr. nulovou DPH na vsechny potreby pro deti do tri let, obleceni, pleny, prikrmy a dokonce ucty za jesle. A opet jsou odvody zamestnancu vyrazne nizsi nez u nas.

Je treba zduraznit, ze celkove danove zatizeni v USA i Velke Britanii je nizsi nez u nas. Nelze proste vyzobavat jednu dan ze systemu jak rozinku z vanocky.

LV

Kdybyste četl ten text, věděl byste, že autorka upozorňuje na to, že máme majetkové daně menší, ale zdanění práce větší. Tím byste si leccos ušetřil.

RH

Když se hádají politici o dani z nemovitosti, nějaké komplikovanosti jako komplexní daňová kvóta nikoho zajímat nebudou. Protože argument, že u nás zaplatíte tisícovku, zatím co v USA platí i 4 % (ale to opravdu jen někde) je nezničitelný.

Tak jdeme do toho. Zdanit práci a benzín podle Norska, korporátní daň podle Brazílie, daň z prodeje podle Indie, nemovitosti zdanit podle USA, a až budeme konečně na celkovém zdanění 180 %, možná někdo akceptuje, že teď už je to trošičku za lajnou.

No, takový pěkný 3kk o 83 metrech je v Praze na Vinohradech za 14 míčů, tak pěkně 2 % daň je 280k. To bude vítr, až se k tomu dohrabeme!

Foto

Platit daň 2 procenta z ceny nemovitostí je blbost. Ale platit například daň 5 procent z obvyklého ročního nájmu v lokalitě má smysl. Tedy u nájmu 30 tisíc měsíčně by byla roční daň z nemovitosti 18 tisíc. Ale je u nemovitosti, kde majitel nebydlí. Tam, kde bydlí, by platil to, co dnes.

Foto

Zasloužená karma. Věcné, jasné, s praktickým i systémovým dosahem. Takové výstupy ve veřejném prostoru bych si přál od své "rodné FNH VŠE".

Bezvadný článek. Píšete jasně, srozumitelně a bez politického nádechu. Prostě tak, jak to má být.

PD

Stát nikdy nebude bohatý, pokud bude tvořen chudými občany. Jakékoliv celkové zvýšení daní státu prosperitu nepřinese. Stát by měl napřít pozornost dvěma směry....efektivní výběr stavajich daní a narovnání stavu, že daňovou zátěž nesou na svých bedrech akorát zaměstnanci.

Foto

J17a54n 58Š10i26k

3. 6. 2024 11:03

Děkuji za článek, jasné. Potíž taky je, že třeba ve Zlíně město použilo koeficient, který je vyšší než jinde, což občané logicky vnímají negativněji, nelíbí se jim, že takové nárůsty ostatní města jejich velikosti nemají. Má to ale i pozitivní dopad, protože lidi se začínají více ptát, na co jejich daně půjdou, za několik dní je zastupitelstvo, kde se chystá hodně obyvatel, atd. takže se tím podařilo zvýšit zájem o věci veřejné, aniž by to místní politici chtěli, protože zrovna ve Zlíně jsou rádi, když jsou v zákrytu a nefouká. V každém případě souhlasím s tím, že celý systém by si zasloužil komplexní revizi. Vždycky se jenom látá nějaká díra a to ještě špatně. Hezký den

PD

Stačí si na to vzpomenout u voleb do obcí...u nás třeba obec koeficient nezvýšila vubec

PD

O je třeba zmínit i jednotlivá národní specifika. U nás je zdaněna prace a spotreba. Z toho co vyděláte vám zbyde min, než v jiných zemích a při cenove hladině je kupní síla menší. Zvyšování daně z nemovitostí by znamenalo další ožebračování obyvatel

Foto

Zajímavé... Měla jsem pocit, že přesně to je tam napsané.

JS

Myslím, že všechno už bylo vymýšleno ale my pořád se snažíme vytvořit kulatý čtverec. Paní ekonomko, který daňový systém z které země bychom mohli okopírovat? Děkuji.

Foto

Okopírovat můžeme kterýkoli. Otázkou je, co z toho dává smysl.

MR

To víte, socani nechápou daň ani tak jako způsob plnění státního rozpočtu, ale spíš jako způsob, jak konat "spravedlnost", přesněji "rovnost". A myslí si, že zdaněním bydlení se zlepší dostupnost bydlení (prý kvůli nějakým spekulantům, jejichž existenci ovšem nikdy nikdo neprokázal)