Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

"Pláčete" sice pravdivě, ale na naprosto špatném hrobě. A navíc dosti opožděně, protože vlak už dávno jede z kopce a brzdy nefungují, resp. nejsou.

Stávající situace Číny nespadla z nebe, dokonce ani není nic neočekávatelného. Čína je dokonce produkt samé podstaty kapitalismu, tedy ziskové činnosti. Proto díky levné pracovní síle a obecně nízkým nákladům tam byla houfně přesunována výroba, bez ohledu na vládnoucí režim. Osobně se domnívám, že v době začátků těchto transferů se s tím dalo ještě něco dělat, ekonomicky, právně, politicky. Spoléhat však nyní na záchranná opatření samotné Číny ve prospěch zahraničních investorů je, mírně řečeno, bláhové.

Stejně tak bláhové je domnívat se, že náklady nápravy ponesou vlastnící, kteří svými transfery za vyšším ziskem situaci způsobili. Nikdo je k tomu totiž nedonutí, žádná vláda, protože oni sami dnes již o vládách významných států rozhodují.

Co s tím?

Nevím. V žádném případě však necílím na kolektivizaci či cokoliv socialisticko-komunisticky zaměřeného, myslím, že bude stačit, až začne Čína znárodňovat.

Každopádně by se měla přijímat závazná a (hlavně) vymahatelná regulace koncentrace a monopolizace, stejně zásadní a neporušitelná by měla být opatření proti prorůstání kapitálu do municipality a vlád. A mnoho a mnoho dalších obdobných rozhodnutí.

Jenže ..... Protože se nic obdobného nejen nepřipravuje, ale ani neuvažuje, bude pokračovat "pláč" a mnoho planých úvah a sice kategorických, leč tím více planých slov. A navíc: Už jste viděli někoho si pod sebou podříznout větev?

0 0
možnosti
Foto

Každý stát se nakonec utopí v socialismu.

2 0
možnosti
Foto

J18i29r70i 32C79i81z

11. 8. 2023 16:09

Konecne dobry blog, ve kterem se clovek neco zajimaveho dozvedel. Jen podotknu, ze u Drazdan a Magdeburgu vyrostou nove tovarny na chipy (zpravy ZDF) v hodnote miliard €. To Cina bude dost tezko kousat, protoze zavislost zapadnich statu na jejich dodavkach vyrazne poklesne. Vam

0 0
možnosti
Foto

J12a68n 67Š54i57k

11. 8. 2023 14:28

Podle nejmenované a místně oslavované nejlepší světové ekonomky, alespoň soudě podle karmy na blogu iDNES.cz, nás Asie ekonomicky rozdrtí a jak ona ve stejnojmeném článku uvádí: Prožívá nárůst ekonomické výkonnosti a s tím spojeného poklesu absolutní chudoby, zvýšení životní úrovně i pracovních podmínek pro masy, dramatický pokles hladu.

Zdroj: https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=803230

Myšleno prožívá Čína. Jen paní ekonomka poněkud zapomněla ve svém článku, alespoň byť okrajově, zmínit problémy, co popisujete Vy. Takže není divu, že většina diskutérů, kteří ji obdivují používají v diskuzi výkřiky nadšení a slovní spojení jako například: Čína - skvělá, Čína - umí, Čína - dokáže. Jakou cenu za to platí, nejlepší světová ekonomka patrně neřeší.

Děkuji za Váš, jako vždy, brilantní rozbor. Hezký den

4 1
možnosti
Foto

Díky, jakkoliv brilantní je hlavně galantní :-)

2 0
možnosti

Přiznejme si - kdo dnes "nekucká" či ještě něco horšího. Bylo naivní očekávat že "ČLR" bude mít dvouciferné přírůstky donekonečna, zvlášť když se pokouší o intenzivní rozvoj.

0 0
možnosti

Zasloužená karma

1 0
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik