Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nic není zadarmo. A málo co dobrovolně

Bouře kolem koncesionářských poplatků (za prvé zvýšených a za druhé uvalených na v principu každou domácnost) znovu otevřela jedno staré, avšak jak vidno přesto nové téma. Je na tomto světě něco zdarma?

Psycholog a ekonom Dan Ariely o tom už kdysi dávno, tuším tak bezmála před dvaceti lety, napsal knihu, která v Čechách vyšla pod názvem Jak drahé je zdarma (v originále Predictably Irrational). Základní myšlenka je jednoduchá. Jakkoliv si myslíme, že něco „dostáváme zdarma“ (klasická akce 2+1 zadarmo) vždy za to platíme. Tak nebo onak. Vědomě nebo nevědomě, chtěně nebo nechtěně.

Jak to souvisí s těmi proklatými deseti miliardami korun na činnost České televize a Českého rozhlasu? Trochu oklikou, ale přesto jednoduše.

Jedno z častých tvrzení na téma „je to krádež za bílého dne“ zní, že komerční televize jsou zadarmo (tedy samozřejmě kromě placených kabelových), tak proč platit za televizi veřejné služby?

Říct však o této myšlence, že to je „argument“, znamená urážet skutečné argumenty.

Samozřejmě komerční televize zdarma nejsou. Je tady přece reklama. Na to někdo řekne, že ho neovlivňuje, takže v následné koupi zboží nic nezaplatí. Sice to není pravda (reklama ovlivňuje i ty, co by to nikdy nepřipustili), ale pro chvíli tomu uvěřme. Jenomže i když na tuto krkolomnost přistoupíme, tak kolik minut „navíc“ zabere reklama vložená do běžného dvouhodinového filmu? Nedívám se moc na televizi, z vlastní zkušenosti proto úplně nevím, ale podle televizních programů a krátkého zkoumání (čas vysílací mínus čas uvedený distributorem jako délka filmu podle ČSFD) mi to vychází na minimálně plus 30 minut. Ve skutečnosti tedy 40, ale nechci být krutá. Takže vezměme za základ půl hodiny.

V ekonomii se tomu říká náklady obětované příležitosti. Náš čas má nějakou cenu. Obvykle se přepočítává mzdou. Takže kdo vydělává 250 korun za hodinu, měl by si obdobně cenit i hodinu svého volného času. Čili půlhodina strávená s reklamou znamená 125 korun obětované příležitosti.

Což není málo, že?

Představme si někoho, kdo v komerčních televizích shlédne za měsíc osm filmů. Normálně by to trvalo 16 hodin. Na „reklamní“ TV se nám to stejné protáhne na 20 hodin. Divák tedy zaplatí jeden tisíc korun v podobě čtyř hodin svého času. Na což někdo může říct, že si alespoň dojde na záchod, otevře pivo nebo udělá kafe. Avšak to ve skutečnosti na propočtu vůbec nic nemění.

Aby to bylo správně pochopené. To není obhajoba koncesionářských poplatků, jejich vybírání od naprosto každého na potkání a celkově ničeho podobného. Koncesionářské poplatky jsou forma daně, bylo by fér to přiznat. Když už stát chce televizi veřejné služby (zda správně nebo ne, to skutečně nechám k diskusi jiným, to není ekonomická otázka), měly by být platby od občanů jako daň nazvané a vybírané. Ale proboha, nechť nikdo neargumentuje tím, že komerční „neplacenou“ televizi má zadarmo.

Nemá. Ve skutečnosti stojí ve formě promarněného času průměrného diváka samozřejmě více než 135 korun aktuálního koncesionářského poplatku za Českou televizi.

Jakou hodnotu za to diváci tam či onam dostávají, to nechám na nich, to je individuální pocit.

Dalším argumentem z podobného hnízda je, proč by měl platit každý bez ohledu, zda televizi veřejné služby sleduje nebo nesleduje. Protože, a to je fakt, televizní přístroj či vysílání na tabletu si člověk nemusí pustit celý život, když na to přijde.

Jenže tak to u daní je (opakuji: tak zvaný koncesionářský poplatek je daň, pouze ale trochu podvodně nazvaná). Každý z nás platí v daních i věci, které platit skutečně nechce. Notoričtí odpůrci automobilismu přispívají na silnice. Notoričtí nevoliči na státní příspěvek politickým stranám i pořádání voleb. Modernisté na udržování památek. A dokonce alkoholici na boj proti alkoholismu či pacifisté na armádu.

Že to není fér? Tak to ale chodí, použitelný lepší způsob zatím nikdo nevymyslel.

Tedy zpět k tématu a pozor! S tím placením za komerční televizi je to ještě vtipnější. Když producent pasty na zuby koupí reklamní čas v komerční televizi, kde divákovi vysvětluje, že bez jeho pasty na zuby si může rovnou začít spořit na protézy, vynaloží na vysílací časy vcelku nemalé peníze. A to jsou náklady. Náklady mají jednu pro finálního spotřebitele mimořádně nepříjemnou vlastnost. Stanou se součástí ceny výrobku, tedy v našem příměru pasty na zuby. Nebo bonbónů. Nebo auta. Nebo zájezdu. Tu reklamu v cenách zboží prostě zaplatí naprosto každý včetně lidí, kteří si komerční televizi nepustili deset let.

Ceníkové výdaje na reklamu v TV dosahují v České republice aktuálně odhadem nějakých 70 miliard korun, v čistých (skutečných) cenách to bude výrazně méně, řekněme 45 miliard. To je 45 miliard v cenách spotřebního a dalšího zboží navíc. Je to trochu strašidelné, ale na jednoho občana (ať se dívá nebo nedívá včetně nevidomých a nemluvňat) to jsou 4000 korun za rok.

Absurdní a neférové? Možná. Ale tak to prostě chodí. Nicméně dodám, že v tržním prostředí má reklama svůj smysl a význam, čili (prosím) neberte to jako kritiku poměrů.

Opravdu ani nechci obhajovat koncesionářské poplatky, nechci je zatracovat. Jak říkám, to není ekonomická otázka. Stejně, jako ekonomickou otázkou není ani samotná existence nebo neexistence televize veřejné služby. Avšak nazvěme poplatky tím, čím jsou, tedy daní. Bylo by na čase říkat pravdu.

Ale proboha a to opravdu: Neříkejme, že stejnou službu, za jakou je vyžadována televizní daň pro ČT (a ČRo), může mít někdo „zadarmo“. Takové tvrzení skutečně není argument, to je urážka elementární schopnosti myslet.

Autor: Eva Kislingerová | středa 5.6.2024 8:00 | karma článku: 15,75 | přečteno: 443x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Život otroka a jiné internetové báchorky

Sociální sítě jsou plné naprostých nesmyslů. Některé asi vznikají cíleně, obávám se však, že většina pochází z nevzdělanosti a jisté nedostatečnosti autorů. Jako ta o středověkém ráji ekonomických svobod.

18.6.2024 v 9:11 | Karma: 20,19 | Přečteno: 545x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Diskuse o dani z nemovitosti je jalová

Daně mají být co nejnižší. Stát má financovat pouze nezbytné věci přímo související s jeho účelem a s tím, proč je lidmi ustanoven. Tedy bezpečnost vnitřní, vnější a vymahatelnost práva. Tolik trocha Laissez faire.

3.6.2024 v 9:41 | Karma: 32,95 | Přečteno: 3602x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Nic proti sektorové dani, ale…

Sedm Čechů z deseti podporuje případné zavedení sektorové daně, uvádí průzkum veřejného mínění na toto téma. Třicet procent je pro jednoznačně, 40 procent takový krok podporuje „spíše“.

21.5.2024 v 9:00 | Karma: 16,60 | Přečteno: 397x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Porodnost důchody nezachrání

Některé politické strany se v otázce řešení důchodového problému uchýlily k nové formě konejšení veřejnosti. Místo reforem, nesporně bolestivých a nepříjemných, přicházejí se „zvýšením porodnosti“.

14.5.2024 v 23:27 | Karma: 30,18 | Přečteno: 1839x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 19,90 | Přečteno: 639x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Muž upoutal pozornost policisty. Při zásahu se u něj našly zbraně i munice

20. června 2024  13:57

Čtyřiadvacetiletý muž z Ústeckého kraje se choval podezřele. Toho si všiml policista, který si o...

V bytě vzplály nahromaděné odpadky, hasiči museli evakuovat sedm lidí

20. června 2024  13:48

Požár vypukl nad ránem v podkrovním bytě v bytovém domě v Lukavici na Šumpersku. Oheň se v...

V Jizerských horách hoří dům. Hasiči vyhlásili druhý stupeň, používají i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  13:38

Mohutné plameny šlehají z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

Chceme posílit vztahy, řekl vietnamský prezident Putinovi. Chválil úspěchy Ruska

20. června 2024  9:07,  aktualizováno  13:28

Vietnam a Rusko mají zájem na posílení vzájemných vztahů, uvedli prezidenti obou zemí To Lam a...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 25,04
  • Průměrná čtenost 1392x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik