Foto

J63a58n 18Š71i29k

21. 5. 2024 10:34

Než sektorová daň by se spíše měla jmenovat závistivá daň. O ničem jiném to neni, než o závisti těch, kteří vidí velká čísla bank a neuvědomují si jaksi, že z těch čísel už banky daně zaplatily. Jinak těmi, kdo ji prosazovali vždy byla ČSSD, jednu dobu ANO, u nich ovšem bude záležet jak se vyspí Babiš a strany jako třeba ODS jsou sice proti, ale budeli většina jejich voličů pro, tak zvednou ruku pro sektorovou daň taky. Politici vždycky dělají co chtějí voliči. Ten výzkum o naší společnosti dost vypovídá. Ta závist jednou český národ zadusi. Hezký den

LP

Přesně proto říkám, že základy ekonomie by měly patřit již na základní školu. Čistě na úrovni fungování poptávky a nabídky nebo rozlišení nejzákladnějších pojmů typu fixní a variabilní náklady. V tom jsou bohužel Češi na tristní úrovni.

Foto

Bohužel, v tom musím souhlasit. Leccos se událo ve finanční gramotnosti, ale chápání základních ekonomických vztahů a finanční gramotnost jsou dvě odlišné oblasti. A v té první, obávám se, jsme nepopsaný list.

Foto

Už jsem psal panu Nichtburgerovi. Máte pocit, že 70% občanů skutečně ví, co je to sektorová daň?

Jinak souhlas s panem Šikem, že jde o daň z úspěchu a závisti.

MP

Byť s některými Vašimi blogy nesouhlasím (ne že by to bylo důležité), tak tady si dovolím vyslovit veliký souhlas. Sektorovou daň, stejně jako spotřební daně vnímám jako snahu státu omezit potencionálně škodlivé konání, které obecně neprospívá. Alkohol, kouření a hazard je škodlivý, proto se zdaní, aby se z daní pokryly škodlivé dopady na společnost a lidi to tak nepoužívali. Co je škodlivého na bankách nechápu. Snad jenom, kdyby stát jinak zdanil půjčky s úrokem nad nějaká procenta. Představa, že zavedením sektorové daně na tom lidi vydělají (stát dostane víc peněz, které investuje do lidí) je utopie, daně vždycky nakonec zaplatí fyzicky občan, který jediný si nemůže dát zdanění do nákladů.

Jako vždy perfektní rozbor. Ještě bych vyslovil pochybnost, jestli těch uvažovaných 10 miliard navíc ze sektorové daně je pro snížení rozpočtu tak zásadní.

Foto

J39i28r33i 78C53i80z

21. 5. 2024 10:21

Z odborneho hlediska mate naprostou pravdu. Ovsem vetsina obycejnych lidi s prumernou pameti, co zazila "devadesatky" rizene prognostiky UV KSC, kdy hlavnim heslem bylo vse zprivatizovat komukoliv kdo dal "vsimne politikum", tedy i to co ekonomicky fungovalo, ma pocit urcite kompenzace za tyto "loupeze" statniho majetku a priklani se k sektorovym danim smerujicim na zahranicni vlastniky. U bank si staci pripomenout IPB a Nomuru, kdy klienti najednou stali fronty na vraceni svych uspor. Ze sektorovou dan prosazuje ODS a jejich ministr me neprekvapuje, protoze hlavne politici ODS se napakovali na papirkove privatizaci a odprodeji statniho majetku, ale ted vedlejsi zdroje dosly a lepi se diry v rozpoctu, ktere jako vzdy zaplati pouze obycejny obcan. Ti, co se napakovali na privatizaci nic vracet nebudou diky abolici koho jineho nez prezidenta z ODS!

  • Počet článků 107
  • Celková karma 25,04
  • Průměrná čtenost 1392x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik