Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

Většinou tam autoři (bez ohledu na to, zda jde o studii OECD, MMF nebo soukromých analytických pracovišť) formulují zhruba toto: Jedním z důvodů, proč česká ekonomika není schopna naplnit svůj potenciál a posílit dlouhodobé růstové možnosti, je nepružný, téměř v obručích sevřený trh práce. Pokud je v této zemi někdo přijat se všemi formalitami na pracovní místo, je neobyčejně složité, dlouhé a drahé, aby ho zaměstnavatel propustil. Mezi důsledky patří mimo jiné (na první pohled paradoxně) mzdová nivelizace a celkově pomalejší tempo růstu mezd.

O kolik procent růstu HDP jsme za ty roky udržování tohoto socialistického anachronismu přišli, by bylo možné zčásti spočítat, zčásti odhadnout. Já si na základě svých zkušeností a konzultací s kolegy troufnu tvrdit, že ročně jde o nějaké nižší počty desetin procenta – dejme tomu podle situace o jednu až tři desetiny každý rok. Za třicet let by to obnášelo nikoli mechanicky spočítaných šest procent, ale něco přes sedm (každé další období by bylo z vyššího základu, jde o krásu „ceny peněz v čase“).

Sedm procent HDP je v českých podmínkách pořádná suma. Dejme tomu by to znamenalo, že loni by HDP České republiky byl v absolutní hodnotě zhruba o půl bilionu vyšší, než jaký skutečně byl.

Samozřejmě je zde relevantní otázka: Proč by při volnějším trhu práce měl růst produkt rychleji? Odpověď je nicméně vcelku jednoduchá. Hlavní výhodou trhu je vytváření informací a prostor pro jejich využívání. Proto trh lépe, než jakýkoliv jiný mechanismus alokuje kapitál i jiné zdroje. Včetně práce. Lepší alokace zdrojů znamená vyšší efektivitu. Vyšší efektivita pak větší tvorbu produktu. To není akademická poučka. To je základní způsob tržního fungování.

Ale s HDP sledujeme jen jednu linii dopadů rigidního trhu práce, kterou bychom mohli nazvat „číselná změna proti současnému stavu“.

Důležitější by byla jiná. Představme si ji takto. Již někdy dávno, v radostných časech dynamických reforem a transformace české ekonomiky, tedy v bájné první polovině devadesátých let (čili před těmi třiceti roky), došlo k odšpuntování trhu práce podle „amerického vzoru“. Takže není žádný velký problém člověka přijmout, není ani velký problém ho propustit. Dynamické firmy se nezdráhají pro svoje potřeby lidi přeplácet, protože mají jistotu, že když se vývoj zpomalí, budou moci propouštět a platy je nestáhnou ke dnu. Lépe je (viz výše) proto alokována pracovní síla i investice. A ano, mnohé obory strádají ještě větším nedostatkem pracovních sil, protože kvůli nižší tvorbě přidané hodnoty nezvládají tempo růstu mezd. Míra nezaměstnanosti se mění daleko rychleji, skáče nahoru a dolů v závislosti na hospodářském cyklu. To je jistě lidsky nepříjemné a pro mnohé asi i stresující. V dlouhodobém průměru je ale nezaměstnanost nízká (podobně, jako to známe z naší reality). Ochota lidí stěhovat se za prací má do amerických poměrů daleko (na to nemáme povahu ani realitní trh), ale je přece jenom vyšší. Podobně i celková pracovní kultura. Rozdíly mezd podle kvalifikace jsou daleko výraznější. Celkově se ekonomika strukturálně pozměnila směrem k vyšší přidané hodnotě. Nikoliv dramaticky, ale přesto natolik, že je hospodářství odolnější proti externím šokům. K tomu přispívá i vyšší mzdová hladina, a tedy větší vliv domácí poptávky na HDP.

Novela zákoníku práce (nazývaná optimisticky flexibilní), alespoň podle deklarací autorů a prvních analýz, sleduje právě tyto cíle. Nikdo v danou chvíli (vláda ji bude projednávat v květnu) neumí asi na sto procent zodpovědně říct, že je bude i plnit. Ale přichází do stavu, který má pro změnu legislativy jednu velkou výhodu. Horší, než je to teď, to v podstatě už být nemůže. To by se musel někdo hodně snažit, aby vytvořil ještě méně proniknutelné předivo problémů a restrikcí.

Jsem daleka od toho, abych viděla v novele pracovního práva spásu přešlapující české ekonomiky. Kdyby ke změnám došlo před těmi třiceti roky nebo alespoň před čtvrt stoletím, pozitivní změny bychom již dávno sklízeli. Když nastane od příštího roku, bude půl generace trvat, než se pořádně projeví. Ale je to krok správným směrem, jakkoliv ne pět minut, ale celé hodiny po dvanácté.

Nutnost přeměny pracovního trhu je (z ekonomického hlediska) naprosto nevyhnutelná. Nelze jezdit autem rychle a mít zataženou ruční brzdu. Tedy lze, ale důsledky jsou jasné: Neustálé poruchy, vysoká spotřeba a všudypřítomný smrad připálených součástek. Česká ekonomika nutně potřebuje růstové impulzy, a tato reforma jeden nabízí. Snad bude v nějaké (pokud možno nepříliš okleštěné) podobě přijata, protože je nejvyšší čas pochovat relikt minulosti shrnutý do bonmotu: „Socialisticky pracovat, kapitalisticky žít“.

Autor: Eva Kislingerová | čtvrtek 18.4.2024 8:08 | karma článku: 18,86 | přečteno: 578x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6147x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4332x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma: 27,15 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Nelžeme si. Koruna není „výkonná“

Nemám chuť vstupovat do diskuse na téma "koruna versus euro". Jsem mírným příznivcem společné měny, nicméně stav naší ekonomiky je nyní stejně takový, že další dva roky nemá o zahájení procesu přijetí eura smysl mluvit.

3.1.2024 v 7:29 | Karma: 36,54 | Přečteno: 3366x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik