FD

Jediné řešení,kolik se vybere,tolik se vydá na důchody!Tedy každý rok jiná výše důchodu.

HH

Stačilo by, kdyby si každý na důchod šetřil sám nebo s emu jeho odvody separátně vyplácely...to by dělný lid koukal, jak málo platí a kolik si nárokuje...

Foto

J37a31n 90Š16i55k

15. 5. 2024 5:53

Díky za kvalitní a drsný rozbor. Kéž by to otevřelo trochu oči těm matlalúm ve vrcholné politice, kdyby kolem toho alespoň nežvanily jako v ANO. Osobně mám výhodu, že se do dúchodu na rozdíl od svého okolí, zase tak netěším a smysl života nevidím v onom "užívání si." Několik známých mám, kteří pracují i ve vyšším věku 70 let a dokáží skloubit práci s tím užíváním. Třeba tak, že pracují jen tři dny v týdnu. A někteří i manuálně. Jde to. Ano zhoršené zdraví je, ale jestli si někdo myslí, že břemeno přibývajících nemoci ponese lépe, když nebude pracovat, mohu ho ujistit,že se velmi plete. Hezký den a díky

Foto

Záleží o vztahu k zaměstnání. Pokud člověka práce baví, tak mu i prospívá. Pokud ho vyčerpává a nervuje, tak mu zkracuje život. Neplatí to však pro workholiky. Pro ty je práce drogou a ta zkracuje život v každém případě.

JH

J15a93n 28H94u64r15k98a

16. 5. 2024 5:22

na důchody by bylo peněz dost stačilo by nekrást způsobem nadlimitním rozhazováním zakázek všem kamarádíčkům a zkrotit bujaré bobtnání státního molochu a nemít mizerné podlimitní platy stačí vedle sebe dát tvrdou řeč dat tedy příjmy a výdaje...okecávačka typu dlouhý věk a natažené ruce na dávky...je jen zastírání skutečností že po kovidu se podnikavci urvali z řetězu zkusili nastřelit ceny a...ejhle vyšlo to...a svým způsobem to pokračuje vláda lže o krocení inflace ale enormním zdražováním poplatků a vymýšlením dalších a dalších poplatků pro poplatky či daně plus přidělováním drahých zakázek inflaci naopak způsobují lidé mají znehodnocené úspory prázdné kapsy neinvestují nenakupují ...přežívají...paradox vláda předražené zakázky na které nemá musí na ně někde vzít a hádejte kdo opět bude platit...

dlouhověkost se nás z principu týkat nemůže jen našich rodičů a jejich rodičů data z našich narození teprve vznikají... a až se spirála ekonomického propadu která v současné době už nabrala takovou rychlost že začíná levitovat se protočí tak v análech ekonomie nebude Argentina Itálie Řecko ale Česká kotlina která hyperinflačně převálcovala dějiny...lež o 2procentní inflaci místo součtu sumární inflace za loňský rok a tedy stálé x procentní zvyšování a k stálému propadu reálné finanční hodnoty ...stát naopak vyšší daní vydělává ovšem jen zdánlivě vzhledem k propadu průmyslu pracovnímu i ekonomickému trhu a úspor plus povinné sociální dokrytí způsobí nevratnou hyperinflaci (J.Bokšay Řízení lidských zdrojů doplněné vydání)

Foto

To se stalo v devadesátých letech. Najdete to v textu v grafu. Nicméně ten způsob výpočtu trochu eliminuje podobné výkyvy. Nicméně právě proto používám jak počet narozených tak i plodnost.

JSS

Paní Kislingerová,

víme, že navýšení porodnosti nevyřeší důchody! Jenže tady jde i o udržení své národnosti a to v české populaci. Už teď tady bude spousta Ukrajinců, Vietnamců a jiných etnik. Tomu logicky má napomoci omezené přijímání migrantů !!

Nechceme navýšení odchodu do důchodu nad 65 let - kardinální! Takže zbývá omezení procent a to především u vyšších základů a logicky stimulace příspěvků k penzijnímu připojištění, což už se

děje - od 500 Kč měsíčně dnes. Nikdo tady neslyší na znatrelném pokrácení platů u politiků, vysoce placených stát. úředníků, ap. Platy i důlchody se úplně rozklížily - nepoříppustné, aby byly i 250 tis a celkem uplatňovaných 60 a více tisíc.

Pokud tohle zvedeme a je to jen jediné rozumné řešení, pak se musí situace narovnávat!

ZH

I když souhlasím s tím, že někteří politici by měli naopak platit způsobené škody a ne brát peníze, případné snížení platů politiků je jen gesto, které problém nijak nevyřeší. Největší ztráty jsou na zbytečných dotacích a v nehospodárnosti. Prostě pokud stát financuje něco, co soukromá sféra umí líp, stát se do toho nemá co montovat.

A pokud něco nechcete, navrhněte funkční řešení. Jinými slovy, spočítejte to. Papouškováním výronů některých politiků nutný výpočet nijak nenahradíte.

AL

Mnoho slov, ale řešení žádné. Nemám čas ani náladu to celé číst, nicméně matematika je neúprosná.

PD

Ten blog poukazoval na nesmyslnost řešení populistů. Nebylo jeho cílem předkládat řešení. Od toho tu máme vládu, která se byť neobratně, ale přeci jen, o nějakou reformu snaží.

Foto

Dvě poznámky:

1) Lidé dnes nastupují později do práce (ne v 18) ne proto, že by měli vyšší vzdělání, ale proto, že tráví delší dobu ve škole.

2) Váš propočet je správný, ale řešení je bolestivé: Věk dochodu do důchodu se musí zvýšit, zdravotní péče pro staré se musí rozumně limitovat. Investovat 10 milionů do 60letého člověka nemá smysl (je mi 63).

3) zeměkoule není nafukovací. Už dnes je na mnoha místech přelidněná neúnosně.

JK

A kolik těch lidí je, kteřé nastupují do práce později? Ano, na VŠ se hlásí po střední snad 70% populačního ročníku? A kolik % jich přijmou? A mnoho z nich tu VŠ opradu nedodělá. Odchod do důchodu se musí zvýšit? Ale jak ty mnohé lidi nad 65 let zaměstnáte se svým zdravím? Diskrminace ohledně věku je od 50 let! Taky musí mít dotyčný odpracované roky na důchod. Takže pokud nebudu mít nárok na důchod i když bych pracovat chtěl (pokud mi to zdraví dovolí) a prostě práci neseženu, tak m bude stát dávat třeba do konce života sociální dávky. Takže to máte špatně spočítáné.

  • Počet článků 107
  • Celková karma 25,04
  • Průměrná čtenost 1392x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik