Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O víře a o náboženství

Kdybyste se mě zeptali, zda věřím v Boha, nedokázal bych vám jednoznačně odpovědět. Víra v Boha je totiž v lidském povědomí úzce spjata s náboženstvím, a přece, mezi prostou vírou jako takovou a náboženstvím, ať už jakýmkoli, je propastný rozdíl. Pokud byste trvali na tom, abych vám na vaši otázku odpověděl, asi bych vás příliš neuspokojil sdělením, že sice věřím v mnohé, leč se svou vírou se nevejdu do žádného náboženství. Jsem příliš svobodomyslný na to, abych se dokázal podřídit zákonům nějaké církve a kdybych se snad rozhodl do nějaké vstoupit, byl bych odtamtud zas hezky rychle vyobcován. Jsem prostě takový věřící bezvěrec.

O církvích toho bylo napsáno mnoho, ať už v dobrém či ve zlém, církevní tématika se vine literaturou od jejích prvopočátků, snad ničím jiným lidé nepopsali více papíru, než právě tímto tématem. Možná tedy mé řádky vyzní jako opakování již nespočetněkrát vyřčeného a připadnou vám jako nošení sov do Atén, leč přesto si pár vět na toto téma napsat neodpustím.

Člověk není jediným živočišným druhem, který žije ve společenských uskupeních, ve kterých probíhá neustálý hierarchický boj, snaha o to, aby jedni ovládali ty druhé. Jedinečnost lidského plemene však spočívá v tom, že stále zdokonaluje metody tohoto boje a již pradávno dospělo do stádia, že cílovou skupinou tohoto soupeření nejsou pouze příslušníci vlastní uzavřené skupiny, ale platí zde pravidlo „čím větší počet lidí, sousedů, vsí, měst, oblastí, národů budu ovládat, tím líp, nejlépe však celý svět.“ Lidé dokonce k dosažení těchto cílů ustavují nástroje a jednou ze skupin těchto nástrojů jsou právě církve, se svými přísnými pravidly, jejichž porušení se náležitě trestá, se svou pevnou vnitřní strukturou, rozdělenou na chlívečky jednoznačně vypovídající o tom, kdo komu poroučí a kdo koho poslouchá, s propracovanými metodami získávání finančních a jiných prostředků a s jasně stanovenou náboženskou doktrínou, která přesně popisuje, jak je vše na světě uspořádané.

Neříkám, že náboženství je jen a jen špatné. Tak jako u některých živočišných druhů platí, že mnozí jejich příslušníci by nedokázali žít samostatně a dříve či později by zašli hladem, též o mnohých lidech je a v minulosti vždy bylo pravdou, že je jim třeba ukázat cestu jak mají žít, hodnoty, o které se mohou opřít a naopak ty, které mají zavrhnout a tím je zbavit povinnosti a tíhy svobodného rozhodování o vlastním žití. V prvopočátcích, když ještě nebylo církevních hodnostářů a inkvizitorů, nýbrž proroků a věrozvěstů, byla jejich proroctví a učení coby základy pozdějších náboženství bezesporu velikým přínosem. Jenže tehdy ještě nešlo o náboženství a církve, tehdy šlo o víru.

I dnes je náboženství přínosem, jenže jak které. Rozhodně ne takové, které neustále chrastí zbraněmi a pod jehož rouškou jedni despoticky ovládají druhé, případně zabíjejí další. Naopak, pouze takové, pod jehož křídla se mohou lidé utéci před tíhou žití, potěšit se poslechem, čtením, hovorem či pouhou meditací nad slovy a myšlenkami, která naplňují jejich duše, neb vypráví o tom, v co věří, vnímat nevídané bohatství umění, pobýt s druhými, s nimiž jsou spojeni svou vírou a v myšlenkách s bytostmi, které mimo náš svět prodlévají. Pak, v srdcích těchto lidí, může dojít k propojení víry a náboženství. Nebo se spíš svými dušemi mohou zlehoučka dotknout toho, v co věří, toho nepoznaného, co zůstává lidstvu ve skutečnosti skryté a co jim víra poodhaluje řečí symbolů, náznaků a síly pocitů.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pražák | úterý 9.11.2010 11:03 | karma článku: 11,99 | přečteno: 889x
  • Další články autora

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 2,99 | Přečteno: 73x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,08 | Přečteno: 742x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,34 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,44 | Přečteno: 966x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,88 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  15:56

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu podle něj došlo...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Modlím se za Fica, uvedl Babiš. Útok odsoudil Pavel i von der Leyenová

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  15:59

Aktualizujeme Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  15:56

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu podle něj došlo...

Za 4+1 až půl milionu. Na úplatky pro získání bytu byl ceník, zaznělo u soudu

15. května 2024  15:52

Do realitní kanceláře se běžně chodí, když chce člověk koupit byt nebo jinou nemovitost. Do jedné...

Rusko hlásí znovudobytí Robotyne na jihu. Snaží se o postup, uvedl Kyjev

15. května 2024  14:54

Sledujeme online Ruské ministerstvo obrany hlásí dobytí vesnice Robotyne v jihoukrajinské Záporožské oblasti, kterou...

  • Počet článků 2135
  • Celková karma 28,60
  • Průměrná čtenost 1298x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.