Foto

""Jak už jsem říkal, logické vysvětlení asi neexistuje. Jisté je jen jedno – něco podobného se může stát komukoliv z nás, pokud si nedáme pozor, komu nasloucháme a čím se zabývá naše nitro. Vybavila se mi slova apoštola Pavla, jednoho z autorů Nového zákona. Ten svým přátelům dává následující radu: „Rád bych vám položil na srdce ještě jedno: podporujte všechno, co je pravdivé, dobré a správné, čisté, milé a chvályhodné, co má dobrou pověst a pokládá se za ctnost.“ (Filipským 4,8)""

Dík za tato slova.

Žel, v každé společnosti jsou osoby nějak vůči něčemu přecitlivělé, labilní, manipulovatelné, možná i duševně vyšinuté. A téměř vždy se jako pachatelé politických atentátů objevují právě lidé duševně labilní, manipulovatelní.

Věřím, že se opravdu máme zabývat vším, co je pravdivé, dobré a správné, co má dobrou pověst a pokládá se za ctnost. Pak ale máme povinnost zacházet s dosud známými verzemi velmi obezřetně, přemýšlet o nich, nenaletět na první zdání a na podsouvané výklady. Je například naprosto nestandardní, aby policie zveřejňovala cokoliv z výslechů podezřelé osoby. To je faktické maření vyšetřování.

Mnohé kolem toho atentátu smrdí, například naprosté selhání ochranky. Tím spíše je třeba ptát se cui bono. Ukazuje se, že obviněný byl obdivovatelem Mariána Kotleby a zastáncem rasistických názorů. To ani v nejmenším nenasvědčuje jeho údajné pro-liberálnosti a pro-demokratičnosti. V jeho internetové komunikaci nejsou zaznamenána žádná vyjádření proti stávající vládní koalici. I to "přiznání", v němž pohádkově ochotně vyjmenovává všemožné důvody svého činu, včetně toho, jak se prý zlobil na Fica, že odmítá pomoc Ukrajině, je přímo neuvěřitelné.

Foto

"něco podobného se může stát komukoliv z nás, pokud si nedáme pozor, komu nasloucháme a čím se zabývá naše nitro..."

Jistě. V televizi válka. Všude silná slova a nenávist, nejen vůči Rusku, ale i vůči lidem, kteří nepapouškují propagandu. Na vnitru pytle na mrtvoly s prezidentem Ruska. V Řeporyjích hulvát. Lidé jako autor článku dělají šílené paralely mezi básníky. Lidé jako Trčálek pomlouvají každého, kdo neskáče podle vlády. Diskutéři podsouvají kdekomu, že je ruský šváb.

A někdo se diví, že se tu čím dál víc střílí!

Zase ocitujte sv. Pavla. tady, na blogu.

MB

Taky občas nevěřím vlastním očím, tedy uším, obzvlášť, když mluvím s někým, koho jsem delší dobu neviděla. S někým se ještě dá mluvit, např. bydleli jsme v domě, kde jsme se jako sousedky rády scházely u kafe. Už tam nebydlíme, ale na kafe tam zajedu ráda. Byla témata, o kterých jsme se prostě nebavily, zjistily jsme se, že se absolutně neshodneme a tak jsme ta témata nechaly být. Pořád bylo dost o čem mluvit, vaření, pletení, děti, vnoučata, pes, doktoři, těhotná sousedka... Jsou ale lidi, kteří se něčeho chytili a nedokážou mluvit o ničem jiném. Asi nejslabší odvar z toho je, jak nepracující budou mít větší důchod než pracující a že já půjdu do důchodu o něco později, protože dodáváme granáty Ukrajině. (P.S. pokud to bude kvůli tomu, tak mi to vůbec nevadí) Všichni bychom mohli dodat další a další příklady, nad kterými jsme v poslední době kroutili hlavou.

Neděje se to jen teď. Stačí kouknout do historie před druhou světovou válkou. Mám skvělou knížku o R. Heydrichovi, autor Robert Gerwarth vyhledal informace o i jeho rodičích a prarodičích, je to hodně zajímavé. Čtete příběh chytrého kluka, syna hudebního skladatele, nadaného muzikanta, který se během krátké doby otočil a celým srdcem uvěřil myšlenkám fašismu a nacionalismu. Jestli k nim jezdila nějaká návštěva jednou za rok, vůbec by ho nepoznali.

JZ

Baví mne lidé, kteří horují za svobodu projevu, ale když někdo napíše, že jistý básník donášel StB, tak vyletí jako čertíci z krabičky.

Foto

Mě, pane Zieglere, nebaví lidé, kteří v druhých probouzejí nenávist. Jako vy.

Foto

Souzním. Jsme zodpovědní nejen za to, jaké informace vypustíme, ale také za to, jaké informace přijímáme.

Když zvíře zaženete do kouta, je pro vás nebezpečné!

Útočník je starý se sníženou emocionalitou, tedy jednal pouze pragmaticky. Situaci na Slovensku má možnost každý znát. Pokud se útočník cítil v bezvýchodné situaci, pokud se cítil být ohrožený politickým systémem nenávisti, pak chápu jeho aktivitu, i když s ní nesouhlasím.

Ale byl to právě postřelený, který na Slovensku živil nenávist proti druhému názoru. To by si měli uvědomit ANO a SPD se svými majiteli, kteří systematicky šíří nenávist vůči naší vládě a vůči našemu pan prezidentovi v duchu alternativního myšlení ruské hybridní války. Je to nebezpečné pro naše politiky!

Foto

No jistě, jak jinak. Fico si za to může sám, že? Ještě napište, že si tu střelbu Fico objednal. Ubožáku.

Nemyslím si, že se to může stát komukoliv z nás. Člověk, který se odhodlá k něčemu takovému, bývá většinou pod vlivem nějakého psychického onemocnění. Jsou to výjimečné události, kterým zpravidla nelze nijak předejít - viz třeba hromadné vraždy v naší nedávné minulosti.

MB

Souhlasím, že většině lidí něco podobného nehrozí. Problém je, že spousta psychických onemocnění začne pomalu a plíživě. Trvá i roky, než okolí dojde, že nejde jen o obyčejnou zapomnětlivost, ale že to může být alzheimer. Pacienti s bipolární poruchou říkají, že to na sobě pozorovali už od puberty a léčí se třeba až od 30. Kde je hranice mezi lehkou paranoiou, kterou může trpět milovník konspiračních teorií a začínající schizofrenií? Na vlastní oči jsem viděla, jak člověka změní úraz hlavy.

PN

Normálně musím udělit trefnou karmu.

Slova apoštola Pavla jsou hezká, jen mi přijde směšné, když slova apoštola znáte a používáte, proč jste podporovatelem současné vlády? Jak je to o tom trámu v oku?

Hlavním důvodem udělení karmy je však to, že si uvědomujete, kam až to může zajít, varujete své ovečky a doporučujete dávat si pozor.

Přestože mi občas přijdete Vy a ostatní bojovníci proti koblihám jako tak trochu zfanatizovaní, věřím a doufám, že u nás to zůstane jen u píšťalek a přinejhorším vajec.

Mně zase přijde směšné to vaše nekritické obdivování Babišova ANO, jako kdyby s výměnou vlády měl nastat v Česku ráj na zemi.

Foto

Jsem čekala, že spojíte básníka atentátníka s jiným básníkem.

Nezklamal. Ubohost, pane F.

VF

Od Vás bych dostal pětku i kdybych v matematice napsal, že 1 + 1 = 2. Mám to marné...

  • Počet článků 3346
  • Celková karma 27,95
  • Průměrná čtenost 793x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuse, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují zchladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem mýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.