Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zavařování - nákaza a otrava Clostridiem botulinum typu E

O internetu a špatně pochopených faktech. Clostridium botulinum typ E - neviditelný zabiják nebo spíš přehnaná hysterie? Kdy se máme obávat otravy typem E. (délka blogu 4 min.) 

Je nejspíš samozřejmé, že pokud člověk otevře konzervu, která zvláštně páchne nebo divně vypadá, tak ji nebude jíst - a potravinu vyhodí. Vrozenou opatrnost ale poslední dobou převyšuje … opatrnost internetová. V různých diskuzních fórech, které se věnují zavařování, se začaly objevovat příspěvky o tom, že existuje ještě jeden druh bakterie Clostridium botulinum. Ten je prý velmi nebezpečný. Přítomnost bakterie se prakticky nedá poznat - a otrava, kterou způsobuje, je o to zákeřnější. 

Sedm vražedných toxinů

Existují různé bakterie typu Clostridium botulinum, které produkují sedm různých druhů toxinů (typy A–G). Problémy při zavařování nám ale dělají jen dva druhy. Jeden z nich (ten, kterému se věnují minulé blogy), metabolizuje bílkoviny. Postiženy jsou jím tedy konzervy, ve kterých se nachází maso nebo bílkovinu obsahující zelenina (fazole, cizrna, apod.). Dalším druhem je Clostridium botulinum typu E - tato bakterie má ráda naopak cukry. 

Zatímco se první typ spory vyznačuje tím, že je těžké ho zničit vysokou teplotou, je druhý typ nebezpečný svou odolností při nízkých teplotách - tedy například při pobytu potraviny v ledničce. 

Typ E

I tento druhý typ prý vytváří v nepříznivých podmínkách spory, které produkují toxiny, když se přemění zpět na aktivní bakterii. Navíc se při jejím množení netvoří zapáchající plyny, takže nákaza není na potravině na první pohled vidět. Než přemění bakterie typu E vakuovaný obsah natolik, aby šlo poznat, že není v pořádku, trvá to delší dobu - a o to je nebezpečnější. 

To zní samozřejmě znepokojivě - znamená to snad, že jsou všechny konzervy smrtelně nebezpečné? Jak tedy mohly přežít generace našich předků, které zavařovaly doslova co jim pod ruku přišlo? 

Vysvětlení je jako vždy jednoduché - jedná se o nedorozumění. 

Bakterie typu E skutečně existuje a skutečně odolává nízkým teplotám - například těm, které panují v běžné ledničce. Nedá se na ně tedy uplatnit trik s chlazením zavařené konzervy. 

Trik s chlazením konzerv u bakterie typu A

… se používá v případě, kdy chcete zakonzervované jídlo jíst poměrně brzy po zavaření - tedy v době, kdy by na něm ještě nebyla vidět přítomnost a činnost klasické botulinové bakterie typu A. Spora této bakterie totiž při teplotě, která panuje v ledničce, neožívá a zůstává ve formě spory. Pokud takovou sporu sníte, nic se nestane, protože se zničí žaludeční kyselinou. Čerstvě zavařené a zachlazené konzervy jsou bezpečné a dají se proto jíst už například dva týdny po zavaření. 

Domácí zavařování a bakterie typu E

Pro zavařování v domácích podmínkách ve skutečnosti nepředstavuje bakterie typu E žádné nebezpečí. Spolehlivě ji totiž ničí vyšší teplota. V praxi to znamená, že bakterie skoná už při 90 °C, panujících po dobu 10 minut. Po klasickém zavařování (třebas jen ve vodní lázni a při normálním tlaku) tedy už žádné spory typu E nebývají aktivní. 

Faktem ale zůstává, že existují potraviny, které se nezpracovávají při tak vysoké teplotě jakou je bod varu vody. Jako příklad poslouží rybí maso. To nevydrží příliš vysokou teplotu a tak se například po vyuzení (pokud se vakuuje) musí udržovat při teplotách kolem 2 - 3 stupňů celsia - tedy při teplotách, na které není běžná lednička nastavena. V ní by mohly se skutečně mohly vyvinout bakterie a spolu s nimi toxiny. 

Příště: Jak zavařit pečivo - zavařit se dá i chléb a housky

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 6.11.2023 8:00 | karma článku: 17,62 | přečteno: 491x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Světlo, které vrhá stín

Zdá se, že i světlo může vrhat stín. To, co zní jako nadpis ezoterického časopisu, je ve skutečnosti velice důmyslným experimentem a fyzikálním jevem. (délka blogu 3 min.)

12.12.2024 v 8:00 | Karma: 16,69 | Přečteno: 259x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Proč selhala na Marsu sonda s „krtkem“?

Vědci už vědí, co zmařilo úkol tzv. krtka - sondy, která byla součástí mise InSight a která se měla ponořit do svrchní vrstvy prachu a měřit tam teplotu. (délka blogu 3 min.)

9.12.2024 v 8:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 2215x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Byla Venuše v minulosti podobná Zemi?

Podobala se kdysi Venuše Zemi? Během několika roků bychom mohli na tuto otázku získat podrobnou odpověď. Sonda, která poletí k Venuši, by měla zkoumat tamní sopečné plyny a získat tak přehled o minulosti naší sousední planety.

5.12.2024 v 8:00 | Karma: 22,54 | Přečteno: 403x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Výbušné zlato

Nic kdysi nefascinovalo alchymisty víc, než zlato. Sice ho nikdy nebyli schopni vyrobit, neustále se o to ale snažili. Ušlechtilý kov chtěli použít ke zhotovení kamene mudrců, případně ho vyrábět z méně ušlechtilých kovů.

2.12.2024 v 8:00 | Karma: 22,81 | Přečteno: 471x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Proč slavíme Silvestr?

Lidé slaví Silvestr už překvapivě dlouho. Tradice vznikla nejspíš ze starověkých římských a germánských tradic. Lidé tehdy oslavovali začátek nového roku rozdáváním dárků, hodováním a různými slavnostmi.

28.11.2024 v 8:00 | Karma: 23,16 | Přečteno: 411x | Diskuse | Věda
  • Nejčtenější

Pohřešovaného manažera našli mrtvého, po noční nehodě patrně bloudil v lese

9. prosince 2024  9:39,  aktualizováno  14:34

Policisté v pondělí dopoledne našli pohřešovaného manažera e-shopu s hudebními nástroji Kytary.cz....

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

7. prosince 2024,  aktualizováno  12.12 12:45

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák,...

Bývalý syrský prezident Asad je s rodinou v Moskvě. V Rusku získali azyl

8. prosince 2024  11:42,  aktualizováno  20:39

Sledujeme online Bývalý syrský prezident Bašár Asad a jeho rodina jsou v Moskvě, kde od ruských úřadů získali azyl....

Zmizel manažer e-shopu s hudebními nástroji. Odjel do Krkonoš a nevrátil se

8. prosince 2024  12:28,  aktualizováno  20:15

Policisté pátrají po sedmačtyřicetiletém Filipu Č. manažerovi e-shopu s hudebními nástroji...

Lidl zlevnil až o devadesát procent, zákazníci kvůli tomu oblehli Letňany

12. prosince 2024  14:15

Plastové autíčko za dvacku zlevněné o osmdesát procent, litinový hrnec za sto korun, zlevněný na...

Rusové rozšiřují zařízení na biologické zbraně z dob SSSR. Jen výzkum, tvrdí

13. prosince 2024

Premium Rusko v posledních dvou letech masivně rozšířilo tajné vojenské vědecké zařízení, které v dobách...

„Největší“ blokáda Varšavy trvala sedm minut, policie aktivisty odvlekla

13. prosince 2024  19:57

Aktivisté z hnutí Poslední generace plánovali v pátek zablokovat jednu z hlavních dopravních tepen...

Změna klimatu stvořila novou realitu. Takhle teď vypadá život, hlásí vědci

13. prosince 2024  19:20

Neúnosná vedra, smrtící bouřky a záplavy, před kterými se nedá utéct. V roce 2024 byly miliardy...

OBRAZEM: Areál Nákladového nádraží Žižkov se promění v obytnou čtvrť

13. prosince 2024  19:13

Praha odkoupí od Českých drah (ČD) budovu Nákladového nádraží Žižkov s přilehlými pozemky. V pátek...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1036
  • Celková karma 22,94
  • Průměrná čtenost 1274x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.