Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zavařování - nákaza a otrava Clostridiem botulinum typu E

O internetu a špatně pochopených faktech. Clostridium botulinum typ E - neviditelný zabiják nebo spíš přehnaná hysterie? Kdy se máme obávat otravy typem E. (délka blogu 4 min.) 

Je nejspíš samozřejmé, že pokud člověk otevře konzervu, která zvláštně páchne nebo divně vypadá, tak ji nebude jíst - a potravinu vyhodí. Vrozenou opatrnost ale poslední dobou převyšuje … opatrnost internetová. V různých diskuzních fórech, které se věnují zavařování, se začaly objevovat příspěvky o tom, že existuje ještě jeden druh bakterie Clostridium botulinum. Ten je prý velmi nebezpečný. Přítomnost bakterie se prakticky nedá poznat - a otrava, kterou způsobuje, je o to zákeřnější. 

Sedm vražedných toxinů

Existují různé bakterie typu Clostridium botulinum, které produkují sedm různých druhů toxinů (typy A–G). Problémy při zavařování nám ale dělají jen dva druhy. Jeden z nich (ten, kterému se věnují minulé blogy), metabolizuje bílkoviny. Postiženy jsou jím tedy konzervy, ve kterých se nachází maso nebo bílkovinu obsahující zelenina (fazole, cizrna, apod.). Dalším druhem je Clostridium botulinum typu E - tato bakterie má ráda naopak cukry. 

Zatímco se první typ spory vyznačuje tím, že je těžké ho zničit vysokou teplotou, je druhý typ nebezpečný svou odolností při nízkých teplotách - tedy například při pobytu potraviny v ledničce. 

Typ E

I tento druhý typ prý vytváří v nepříznivých podmínkách spory, které produkují toxiny, když se přemění zpět na aktivní bakterii. Navíc se při jejím množení netvoří zapáchající plyny, takže nákaza není na potravině na první pohled vidět. Než přemění bakterie typu E vakuovaný obsah natolik, aby šlo poznat, že není v pořádku, trvá to delší dobu - a o to je nebezpečnější. 

To zní samozřejmě znepokojivě - znamená to snad, že jsou všechny konzervy smrtelně nebezpečné? Jak tedy mohly přežít generace našich předků, které zavařovaly doslova co jim pod ruku přišlo? 

Vysvětlení je jako vždy jednoduché - jedná se o nedorozumění. 

Bakterie typu E skutečně existuje a skutečně odolává nízkým teplotám - například těm, které panují v běžné ledničce. Nedá se na ně tedy uplatnit trik s chlazením zavařené konzervy. 

Trik s chlazením konzerv u bakterie typu A

… se používá v případě, kdy chcete zakonzervované jídlo jíst poměrně brzy po zavaření - tedy v době, kdy by na něm ještě nebyla vidět přítomnost a činnost klasické botulinové bakterie typu A. Spora této bakterie totiž při teplotě, která panuje v ledničce, neožívá a zůstává ve formě spory. Pokud takovou sporu sníte, nic se nestane, protože se zničí žaludeční kyselinou. Čerstvě zavařené a zachlazené konzervy jsou bezpečné a dají se proto jíst už například dva týdny po zavaření. 

Domácí zavařování a bakterie typu E

Pro zavařování v domácích podmínkách ve skutečnosti nepředstavuje bakterie typu E žádné nebezpečí. Spolehlivě ji totiž ničí vyšší teplota. V praxi to znamená, že bakterie skoná už při 90 °C, panujících po dobu 10 minut. Po klasickém zavařování (třebas jen ve vodní lázni a při normálním tlaku) tedy už žádné spory typu E nebývají aktivní. 

Faktem ale zůstává, že existují potraviny, které se nezpracovávají při tak vysoké teplotě jakou je bod varu vody. Jako příklad poslouží rybí maso. To nevydrží příliš vysokou teplotu a tak se například po vyuzení (pokud se vakuuje) musí udržovat při teplotách kolem 2 - 3 stupňů celsia - tedy při teplotách, na které není běžná lednička nastavena. V ní by mohly se skutečně mohly vyvinout bakterie a spolu s nimi toxiny. 

Příště: Jak zavařit pečivo - zavařit se dá i chléb a housky

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 6.11.2023 8:00 | karma článku: 17,62 | přečteno: 501x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Hmota, ze které se skládají naše těla, může pocházet z jiné galaxie

Hrdinou dnešního blogu je uhlík - chemický prvek, který je základem všech organických molekul. Uhlík v našem těle může mít za sebou dlouhou cestu vesmírem. (délka blogu 3 min.)

16.1.2025 v 8:00 | Karma: 21,28 | Přečteno: 291x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Záhada rezavých koček

Všimli jste si, že naprostá většina zrzavých koček jsou ... kocouři? Jen jedna z pěti zrzavých koček je kočičí dáma. Vědci nedávno zjistili, čím je to způsobeno. (délka blogu 3 min.)

13.1.2025 v 8:00 | Karma: 27,09 | Přečteno: 574x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Dva starší přístroje - jeden nový pohled na věc

Dokonce ani starší teleskopy nepatří do starého železa - i když dnes existují daleko novější a citlivější přístroje. S letitou technikou se dá dělat i úplně nová věda. (délka blogu 3 min.)

9.1.2025 v 8:00 | Karma: 17,59 | Přečteno: 263x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Vědci v Japonsku zjistili, jak nechat narůst nové zuby

Tým japonských vědců pracuje na vývoji léku, díky kterému by mohly pacientům dorůstat ztracené zuby. Letos se bude poprvé testovat na lidech. (délka blogu 2 min.)

6.1.2025 v 8:00 | Karma: 35,72 | Přečteno: 3831x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Io

Když objevil Galileo Galilei pomocí svého jednoduchého dalekohledu Jupiterův měsíc Io, netušil, že se jedná o nejaktivnější měsíc Sluneční soustavy. Ve vesmíru ale nemusí být tento exotický měsíc výjimkou. (délka blogu 3 min.)

2.1.2025 v 8:00 | Karma: 19,70 | Přečteno: 301x | Diskuse | Věda
  • Nejčtenější

V Mostě uhořelo šest lidí. Restaurace byla v jednom plameni, popsal hasič

12. ledna 2025  6:54,  aktualizováno  13:09

Přímý přenos Při výbuchu a požáru v restauraci U Kojota v ulici Františka Halase v Mostě zemřelo nejméně šest...

Za chybějící papíry k domu pokuta. Polovině Čechů hrozí sankce až 400 tisíc

11. ledna 2025

Premium Je projektová dokumentace k vašemu domu zastaralá a neaktuální? Anebo ji vůbec nemáte? Pak budete...

Aralské jezero vstává z mrtvých. Voda se vrací a do ní i život

13. ledna 2025  21:50

Objem vody v severní části Aralského jezera se od roku 2008 zvýšil téměř o polovinu, uvedly...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

15. ledna 2025  11:34

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové...

Kdo nečeká, není Čech. Antireklama na Českou poštu ovládla sítě, smějí se i pošťáci

16. ledna 2025  15:06

Sociálními sítěmi se od středy rychle šíří zábavné video režiséra Vladimíra Špičky, které si dělá...

Havárie historické bojové techniky na jihu Čech: dva mrtví, osm zraněných

18. ledna 2025  16:06,  aktualizováno  17:25

Při ukázkách historické bojové techniky u Horního Dvořiště na jihu Čech došlo k tragické nehodě....

Vadná kladka způsobila vážnou nehodu lanovky ve Španělsku

18. ledna 2025  15:32,  aktualizováno  17:22

Nehoda lanovky v lyžařském středisku Astún na severu Španělska si vyžádala desítky zraněných, z...

Chtějí ženskou nadvládu a sado maso, líčí prostitutky chutě Rusů na frontě

18. ledna 2025  17:21

Sexuální preference ruských vojáků nasazených na Ukrajině se v posledních dvou letech proměnily –...

I odpočinek je prevence. Češi ji naplno nevyužívají, myslí si lékařka Šédová

18. ledna 2025  15:42

Seriál Ve dvaadvaceti při studiu medicíny jí diagnostikovali rakovinu vaječníku. I díky této zkušenosti se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1046
  • Celková karma 24,21
  • Průměrná čtenost 1276x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.