Trocha zavařovací matematiky - botulismus v domácích konzervách
121/3
A tak se v průběhu doby zažily některé zavařovací mantry. Jednou z nich je “121 stupňů - 3 minuty”. Co vlastně znamená a jak k ní odborníci došli? A co si z ní můžeme odvodit pro domácí zavařování?
Redukce škodlivých mikroorganismů
Je logické, že pokud chceme eliminovat riziko otravy botulotoxinem, musíme snížit množství spor bakterií na nulu. Tady ale nastává problém - a tím je statistika.
Co když v některé z mnoha konzerv stejné šarže přeci jen zůstala nějaká spora, která může následně vyklíčit a produkovat jed? V praxi to nelze vyloučit - dá se jen snížit počet spor (proto jsou také v průmyslu prováděny systematické kontroly) a tím také riziko otravy.
Samotné snižování počtu spor podléhá matematickému principu, který je podobný zákonu rozpadu u radioaktivních jader. Během určité doby se snižuje počet jedinců (spor) o určité množství. Snížení na desetinu se označuje jako D, na setinu jako 2D, atd.
Desetinná doba redukceHodnota D neboli desetinná doba redukce je mírou tepelné odolnosti mikroorganismů. Odpovídá době (v minutách), která je nutná při definované teplotě ke snížení počátečního počtu zárodků o 90 % neboli na desetinu. Desetinná doba redukce je závislá i na prostředí, ve kterém se mikroorganismy nacházejí. |
V praxi to má jeden zajímavý následek. Abychom mohli tvrdit, že je naše zavařená konzerva opravdu bezpečná, musíme zvolit nejen dostatečně bezpečný proces zavařování, ale musíme také vědět, jak velká byla původní intenzita kontaminace škodlivou bakterií nebo jejími sporami. V domácích podmínkách můžeme sice určitými postupy (umytím, oloupáním) snížit jejich množství a tím i riziko - přesná data ale nebudeme mít nikdy.
Ani průmysl se nespoléhá jen na biologickou laboratorní analýzu - a používá postupy, které jdou najisto a zdaleka přesahují míru, která se jeví jako nutná.
Sterilizace
Hodnota D pro Clostridium botulinum odpovídá 0,1 - 0,2 minuty při 121 °C. Po 0,2 minutách tepelného zpracování při 121 °C tedy zničíme 90 % spor. Pro dezinfekci mimochodem vyžadují (německé) průmyslové postupy redukci 5D a pro sterilizaci 6D - tedy zmenšení počtu spor na miliontinu původního množství.
Výsledné tepelné zpracování musí tedy odpovídat šestinásobku D, abychom mohli mluvit o sterilizaci konzervy. Ale i kdybychom použili proces 100D, stejně nikdy nedosáhneme absolutní nuly - určité statistické minimální riziko bude existovat i nadále. Absolutní jistota zkrátka v téhle oblasti potravinářství neexistuje - a to ani u průmyslově zpracovaných potravin.
121 stupňů a tři minuty
Toto pravidlo vzešlo z průmyslového zpracování potravin. Předpokládá se opravdu vysoká kontaminace zavařovaného materiálu - zde 1 000 000 spor v jedné plechovce. Pro srovnání reálné počty spor dosahují kolem 100 ve sto gramech materiálu. Průmysl na takovou potravinu aplikuje dvakrát 6D - tedy snižuje hodnotu nejprve na miliontinu a pak při dalším ohřátí znovu na miliontinu. Vychází se přitom z 0,2 minut při 121 °C - které odpovídají 1D. 2x6D pak má hodnotu 2,5 minuty, která se pro jistotu zaokrouhlila na 3 minuty - a pravidlo bylo na světě.
121 °C mimochodem není úplně přesná hodnota. Správně by se mělo uvádět 121,1 °C, což odpovídá 250 °F. Celý koncept byl totiž vyvinut v USA, které měří teplotu ve stupních Fahrenheita.
A co domácí podmínky?
Ať tak nebo tak - faktem zůstává že voda vře už při 100 °C a v normálních podmínkách někdy dokonce ještě dříve (ve vyšší nadmořské výšce). Pokud tedy zavařujeme ve vodní lázni, je metoda 121 °C - 3 minuty na první pohled pro běžné domácí zavařování neproveditelná. Ale jen na první pohled…
Hodnota D totiž závisí na teplotě a času. Pokud používáme nižší teplotu, musíme zkrátka prodloužit dobu, po kterou zavařujeme. Když nemáme k dispozici profesionální autoklávy, které dosahují požadovaných teplot díky zvýšenému tlaku, můžeme použít obyčejný tlakový hrnec.
Naše běžné evropské tlakové hrnce dosahují teplotu 117 nebo 115 stupňů. Při takové teplotě trvá dosažení 6D 12 minut.
To znamená, že pokud vaříme (potravinu v jádru) na 115 stupňů 24 minut, dosahujeme stejné úrovně zničení spor Clostridium botulinum, jako při 121 stupních a 2,5 minutách.
V USA se k zavařování mimochodem používají tlakové hrnce, které pracují s ještě vyššími teplotami.
Příště: Jak zavařovat v normální vodní lázni při 100 °C?
Dana Tenzler
Mohla se dostat živá hmota ze Země na Venuši?
Před několika lety oznámili vědci, že našli v atmosféře Venuše plyn, který by mohl naznačovat přítomnost života. Mohly by být život na Venuši zanesen ze Země? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Jak vypadá nitro exoplanet?
Vědci, kteří se zabývají výzkumem exoplanet, nalezli fascinující objekt, který by mohl vysvětlit, z čeho se skládá nitro planet - rychle se vypařující se exoplanetu ve vzdálenosti 42,67 světelných roků. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Hmota, ze které se skládají naše těla, může pocházet z jiné galaxie
Hrdinou dnešního blogu je uhlík - chemický prvek, který je základem všech organických molekul. Uhlík v našem těle může mít za sebou dlouhou cestu vesmírem. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Záhada rezavých koček
Všimli jste si, že naprostá většina zrzavých koček jsou ... kocouři? Jen jedna z pěti zrzavých koček je kočičí dáma. Vědci nedávno zjistili, čím je to způsobeno. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Dva starší přístroje - jeden nový pohled na věc
Dokonce ani starší teleskopy nepatří do starého železa - i když dnes existují daleko novější a citlivější přístroje. S letitou technikou se dá dělat i úplně nová věda. (délka blogu 3 min.)
Další články autora |
Ohnivé peklo v lyžařském centru. Lidé skákali z oken, mrtvých je přes sedmdesát
Při nočním požáru v tureckém lyžařském středisku Kartalkaya zemřelo nejméně 76 lidí a 51 utrpělo...
Havárie historické bojové techniky na jihu Čech: dva mrtví, osm zraněných
Při ukázkách historické bojové techniky u Horního Dvořiště na jihu Čech došlo k tragické nehodě....
Kdo nečeká, není Čech. Antireklama na Českou poštu ovládla sítě, smějí se i pošťáci
Sociálními sítěmi se od středy rychle šíří zábavné video režiséra Vladimíra Špičky, které si dělá...
Zelenskyj si řekl o 200 tisíc evropských vojáků. Britové jsou pro
Jen co v Bílém domě usedl Donald Trump, vyzval Volodymyr Zelenskyj evropské státy, aby převzaly...
Po návratu ze Zanzibaru zemřela na malárii. Nakažených Čechů přibývá
Premium Cestovní kanceláře, které lákají turisty na křišťálově čisté moře, bělostné pláže a africkou...
ANO odmítá závěr komise, že v postupu proti vrahovi na fakultě nebyly chyby
Poslanci začali jednat o závěrečné zprávě parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...
Film Vlny nominaci na Oscara nemá, francouzský muzikál zdrtil konkurenci
Drama Vlny režiséra Jiřího Mádla se nedostalo do finální pětice v mezinárodní kategorii Oscarů....
Severokorejci kvůli špatné komunikaci pozabíjeli Rusy. Pak se dali na útěk
Rusové pátrají po třech severokorejských vojácích, kteří zabili pět příslušníků ruských ozbrojených...
Výdejní box vznikl uprostřed schodů. Ohyzdná věc, paskvil, kritizují lidé
Pozdvižení, údiv i nepochopení vyvolal nejen u mnoha Brňanů nový výdejní box Zásilkovny v centru...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 1048
- Celková karma 23,71
- Průměrná čtenost 1275x