Trocha zavařovací matematiky - botulismus v domácích konzervách

Poté, co se začaly vyrábět průmyslové konzervy, se zjistilo, že existuje bakterie, která vyrábí smrtelný jed botulotoxin (viz minulý blog). Průmysl samozřejmě začal vymýšlet takové pracovní postupy, které tyto bakterie ničí.

121/3

A tak se v průběhu doby zažily některé zavařovací mantry. Jednou z nich je “121 stupňů - 3 minuty”. Co vlastně znamená a jak k ní odborníci došli? A co si  z ní můžeme odvodit pro domácí zavařování? 

Redukce škodlivých mikroorganismů

Je logické, že pokud chceme eliminovat riziko otravy botulotoxinem, musíme snížit množství spor bakterií na nulu. Tady ale nastává problém - a tím je statistika. 

Co když v některé z mnoha konzerv stejné šarže přeci jen zůstala nějaká spora, která může následně vyklíčit a produkovat jed? V praxi to nelze vyloučit - dá se jen snížit počet spor (proto jsou také v průmyslu prováděny systematické kontroly) a tím také riziko otravy. 

Samotné snižování počtu spor podléhá matematickému principu, který je podobný zákonu rozpadu u radioaktivních jader. Během určité doby se snižuje počet jedinců (spor) o určité množství. Snížení na desetinu se označuje jako D, na setinu jako 2D, atd. 

Desetinná doba redukce

Hodnota D neboli desetinná doba redukce je mírou tepelné odolnosti mikroorganismů. Odpovídá době (v minutách), která je nutná při definované teplotě ke snížení počátečního počtu zárodků o 90 % neboli na desetinu. Desetinná doba redukce je závislá i na prostředí, ve kterém se mikroorganismy nacházejí.

V praxi to má jeden zajímavý následek. Abychom mohli tvrdit, že je naše zavařená konzerva opravdu bezpečná, musíme zvolit nejen dostatečně bezpečný proces zavařování, ale musíme také vědět, jak velká byla původní intenzita kontaminace škodlivou bakterií nebo jejími sporami. V domácích podmínkách můžeme sice určitými postupy (umytím, oloupáním) snížit jejich množství a tím i riziko - přesná data ale nebudeme mít nikdy. 

Ani průmysl se nespoléhá jen na biologickou laboratorní analýzu - a používá postupy, které jdou najisto a zdaleka přesahují míru, která se jeví jako nutná. 

Obrázek: Cesta, kterou se dostává spora a toxin do jídla. Zdroj: D. Tenzler

Sterilizace 

Hodnota D pro Clostridium botulinum odpovídá 0,1 - 0,2 minuty při 121 °C. Po 0,2 minutách tepelného zpracování při 121 °C tedy zničíme 90 % spor. Pro dezinfekci mimochodem vyžadují (německé) průmyslové postupy redukci 5D a pro sterilizaci 6D - tedy zmenšení počtu spor na miliontinu původního množství. 

Výsledné tepelné zpracování musí tedy odpovídat šestinásobku D, abychom mohli mluvit o sterilizaci konzervy. Ale i kdybychom použili proces 100D, stejně nikdy nedosáhneme absolutní nuly - určité statistické minimální riziko bude existovat i nadále. Absolutní jistota zkrátka v téhle oblasti potravinářství neexistuje - a to ani u průmyslově zpracovaných potravin. 

121 stupňů a tři minuty

Toto pravidlo vzešlo z průmyslového zpracování potravin. Předpokládá se opravdu vysoká kontaminace zavařovaného materiálu - zde 1 000 000 spor v jedné plechovce. Pro srovnání reálné počty spor dosahují kolem 100 ve sto gramech materiálu. Průmysl na takovou potravinu aplikuje dvakrát 6D - tedy snižuje hodnotu nejprve na miliontinu a pak při dalším ohřátí znovu na miliontinu. Vychází se přitom z 0,2 minut při 121 °C - které odpovídají 1D. 2x6D pak má hodnotu 2,5 minuty, která se pro jistotu zaokrouhlila na 3 minuty - a pravidlo bylo na světě. 

121 °C mimochodem není úplně přesná hodnota. Správně by se mělo uvádět 121,1 °C, což odpovídá 250 °F. Celý koncept byl totiž vyvinut v USA, které měří teplotu ve stupních Fahrenheita. 

A co domácí podmínky? 

Ať tak nebo tak - faktem zůstává že voda vře už při 100 °C a v normálních podmínkách někdy dokonce ještě dříve (ve vyšší nadmořské výšce). Pokud tedy zavařujeme ve vodní lázni, je metoda 121 °C - 3 minuty na první pohled pro běžné domácí zavařování neproveditelná. Ale jen na první pohled… 

Hodnota D totiž závisí na teplotě a času. Pokud používáme nižší teplotu, musíme zkrátka prodloužit dobu, po kterou zavařujeme. Když nemáme k dispozici profesionální autoklávy, které dosahují požadovaných teplot díky zvýšenému tlaku, můžeme použít obyčejný tlakový hrnec.

Naše běžné evropské tlakové hrnce dosahují teplotu 117 nebo 115 stupňů. Při takové teplotě trvá dosažení 6D 12 minut. 

To znamená, že pokud vaříme (potravinu v jádru) na 115 stupňů 24 minut, dosahujeme stejné úrovně zničení spor Clostridium botulinum, jako při 121 stupních a 2,5 minutách. 

V USA se k zavařování mimochodem používají tlakové hrnce, které pracují s ještě vyššími teplotami. 

Příště: Jak zavařovat v normální vodní lázni při 100 °C?

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 30.10.2023 8:00 | karma článku: 24,30 | přečteno: 683x

Další články autora

Dana Tenzler

Proč se přidává do chleba sůl?

Další díl o chemii v kuchyni - tentokrát o tom, proč se vlastně do chleba má přidávat sůl, kdy jí je dost a kdy jí je až příliš. (délka blogu 3 min.)

23.6.2025 v 8:00 | Karma: 18,93 | Přečteno: 369x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Kazí nám modré světlo spánek?

Také rádi večer ležíte v posteli s telefonem nebo tabletem, projíždíte sociální sítě, čtete zprávy nebo knížku - a máte špatně svědomí, protože to prý kazí spánek? Dobrá zpráva pro všechny závisláky. (délka blogu 3 min.)

19.6.2025 v 8:00 | Karma: 20,51 | Přečteno: 396x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - proč želíruje zmrazený žloutek?

Proč se dá zmrazit syrový vaječný bílek, ze žloutku se ale během zmrazení stává gumová hmota? Jak tomu zabránit? Další blog o chemii ... v kuchyni. (délka blogu 3 min.)

16.6.2025 v 8:00 | Karma: 16,75 | Přečteno: 470x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Kolský superhluboký vrt

Pro někoho je to velkolepý vědecký projekt, pro jiného je to místo, odkud se ozývají nářky hříšníků a kde se skrývá brána do pekla. Historie Kolského vrtu. (délka blogu 3 min.)

12.6.2025 v 8:00 | Karma: 28,91 | Přečteno: 510x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Může být v oblacích Venuše život?

Může na Venuši existovat primitivní mikrobiální život? Takový exotický život by se mohl nacházet například ve vrstvě oblaků vysoko nad povrchem planety. (délka blogu 3 min.)

9.6.2025 v 8:00 | Karma: 17,60 | Přečteno: 336x | Diskuse | Věda

Nejčtenější

Před a po. Satelitní snímky ukazují zkázu po útocích USA na jaderná zařízení

23. června 2025

Nové satelitní snímky ukazují následky amerického vojenského úderu, který v neděli cílil na íránská...

Poslala manželce zprávu, že jsme milenci. Sekal jsem ji do hlavy, vypověděl primář

16. června 2025,  aktualizováno  11:52

Šokující detaily mimořádně brutální vraždy dnes zaznívají u Krajského soudu v Plzni, kde stanul...

Tomahawky z ponorky, „drtiče bunkrů“ z B-2, zasypané vchody. Co ničilo jaderný Írán

22. června 2025  12:08,  aktualizováno  21:03

USA zdevastovaly íránský jaderný program a jaderné ambice Teheránu jsou nyní v troskách, uvedl...

Advokát Prouza spáchal sebevraždu. Nechal po sobě dopis na rozloučenou

16. června 2025  12:20

V sobotu spáchal sebevraždu renomovaný padesátiletý advokát a bývalý českobudějovický soudce Daniel...

Rudé prádlo a finta se třpytkami. Strip klub v Charkově nabízí show i útěchu

15. června 2025  20:19

Když si dvacetiletá Lisa na svou směnu ve striptýzovém klubu v ukrajinském Charkově obouvá boty na...

I přes bitcoinovou kauzu bych s ODS vládl znovu, říká ministr Kulhánek

23. června 2025

Premium Byť řada Starostů není spokojena s tím, jak ODS vysvětluje bitcoinovou kauzu, vztahy ve vládě podle...

Ruské noční údery na Kyjev zabily sedm lidí, čtyři po zásahu výškové budovy

23. června 2025  7:09,  aktualizováno  14:47

Kvůli ruským úderům na Kyjev a okolí zemřelo nejméně pět lidí a dalších 33 utrpělo zranění, uvedla...

Vladimir Putin, mírotvůrce. Trump a Írán potřebují jeho služby, Ukrajina tuší podraz

23. června 2025  14:36

Premium Už téměř tři roky prší na ukrajinská města kamikadze drony navržené íránskými inženýry. Válka...

Víno by mělo být znovu výhodným firemním dárkem, chtějí politici z jihu Moravy

23. června 2025  13:55,  aktualizováno  14:31

Víno, pivo nebo také ovocné pálenky by mohly být daňově uznatelné propagační dary. Navrhují to...

PŘEDVÝBĚR.CZ a.s.
Office manager

PŘEDVÝBĚR.CZ a.s.
Praha
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč

  • Počet článků 1091
  • Celková karma 18,44
  • Průměrná čtenost 1261x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.