Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D58a23n92a 55T68e80n12z57l34e59r
Také díky za milou návštěvu, mějte krásný večer, Dani.

F97r67a79n97t93i50š52e50k 88K69š25í29r
V domácích konzervách se ještě navíc používá tzv. rychlosůl, což je dusitan sodný, který má dezinfekční účinek. Zároveň zabraňuje masu, aby zešedlo.
D37a40n69a 51T63e25n64z69l68e87r
To jsem si musela nagooglit.
Díky za tip a krásný den, Františku, mějte se moc hezky.

H25o58r26s55t 11A49n37t83o83n 69H90a20s38l94b83a67u16e21r
Dano, a děkuji za "mejl" ohledně rakoviny kůže!
D69a20n95a 38T41e30n81z33l14e15r
Držím mu palce, doktoři to umí dnes dobře léčit. Krásný večer, Horste, ať se daří.
T65o47m87á65š 71T82a18t63í51č91e11k
Ach jo, já už se toho boje s jazyky a všemi termíny nezbavím. Když jsem četl "tlakový hrnec", musel jsem se vážně zeptat strejdy Gůgla, jestli je tím míněn papiňák.
D25a66n15a 98T33e18n97z45l85e82r
Ještě znám označení "piskáček" protože on opravdu trochu píská...
Nebylo označení papiňák tak nějak firemní? A ostatní ho nesměli používat?
Krásný den, Tomáši, ať se hezky vydaří.
M56i13l93a58n 71Š59ť82a37s43t31n96ý
Zajímavé. Trochu to připomíná odstrašující statistiky z příbalových letáků, kde je ten fatální nežádoucí účinek léku vztažen třeba k jednomu člověku z miliónu a taky nemáme jistotu, jestli nejsme právě ten vyvolený.
D44a70n45a 95T14e29n37z30l40e41r
Člověk nechce být vyvoleným ani v tom ani v tom druhém případě.
Někdy když člověk čte příbalový leták, tak má pocit, že stát se mu může cokoliv kromě toho, že mu vyrostou upíří zuby...
Krásný den, Milane, ať se vám hezky daří.
M75a15r94t12i15n 96R14a32k32o46u47š
Myslím, že by mělo být uvedeno, že se teplota musí být dosažena v zavařované hmotě a pak až se může počítat čas. V blogu tahle informace není jednoznačně uvedena a mohlo by dojít tedy k pochybení. Hezký den.
D30a57n61a 52T38e92n21z98l79e30r
On je ten blog spíš matematickým vysvětlením a ne přesným receptem na cokoliv - ale doplnila jsem, díky za tip. Přeju vám krásný den, Martine.

K30l93á65r53a 30T19ů93m14o80v77á
Připomnělo mi to sterilizaci v autoklávu, mj. i tou teplotou 121°C. Též může být jedna z deseti tisíc dávek kontaminovaná, ale je to statistika, myslím, že jsme to nikdy neviděli.
Průšvihy vznikají kontaminací z prostředí během přípravy k podání, nedodržením hygieny atd.
D14a54n16a 51T18e91n53z74l55e60r
Každá bakterie to má asi jinak - ale možná berou tu nejodolnější a podle ní se to pak řídí?
U zavařování vlastně pak další kontaminace není možná, což to dělá jednodušší.
Krásný den Kláro, ať se vám hezky daří.
M15i96c83h76a85l 19S92e66d20m17í37k
Zajímavá statistika. 6D + 6D je redukce 1E-12. Kritérium six sigma, které se stanovilo jako hranice prokázání vědeckého objevu, je 2E-9. Zavařování jde tedy ještě o kus dál. Navíc se musí počítat s teplotou ve středu konzervy, která je nižší než teplota lázně a je obtížné ji přímo měřit. Proto zřejmě bude v obou parametrech - teplota a doba - dostatečná rezerva na předehřátí.
S angloamerickou soustavou jednotek souvisí další věc. Pára pro parní turbíny v elektrárnách se často ohřívá na 540°C, taky "nekulaté" číslo. Ovšem 1000°F je 538°C - odtud vítr vane.
D49a20n20a 81T48e50n81z94l12e98r
Zajímavé! Hned se to líp pamatuje, když člověk ví, odkud se ta čísla berou.
Průmysl se řídí poučkou "bezpečnosti není nikdy dost" a myslím, že je to správně - člověk se nechce otrávit ani s velkou náhodou.
Mějte krásný den, Michale, ať se vydaří.
- Počet článků 1079
- Celková karma 18,28
- Průměrná čtenost 1265x