Jak funguje lidová medicína?

Jsou cibulové, tvarohové a octové zábaly spíš jen pro uklidnění nervů - nebo mají skutečný léčebný vliv? Dá se vysvětlit působení lidové medicíny vědeckými metodami?

Cibulové zábaly

Cibuli používali naši předkové jako lék na bronchitidu, kašel, bolest v krku, chrapot, bolesti uší, zubů, hlavy, záněty kloubů a bodnutí hmyzem. Nic jiného jim ostatně nezbývalo. Neměli žádné specializované mastičky ani odborně namixované roztoky s účinnými látkami, vyrobené díky modernímu chemickému průmyslu. Možná na tom ale nebyli tak špatně, jak se nám dnes zdá.

Cibulové zábaly se dají zhotovit z jakéhokoliv druhu cibule. Ta se musí oloupat a poté se nakrájí na malé kousky. Ty se pak vloží mezi dvě vrstvy látky z přírodních vláken (len nebo bavlna). Zábal se přejede válečkem na nudle (aby se uvolnila šťáva s aktivními látkami) a upevní na hrudníku nebo krku.

Pokud má být zábal teplý, může se k ohřevu používat klasická ohřívací gumová láhev, nebo se celý zábal nejprve nahřeje v troubě. Jiná varianta zmiňuje teplý zábal, ve kterém je lehce osmažená cibule, která se pak aplikuje ještě teplá. Proti studeným zábalům má jednu nespornou výhodu - smažením se zmírní typický cibulový pach.

Zábal se má nechat působit nejméně 20 minut - ale i několik hodin.

Podobně se používá cibule proti bolestem uší - naplní se jí malý sáček, který se přiloží na ucho.

Působení cibule

Čím se ale vysvětluje působení cibule na náš organismus? Je jasné, že některé z jejich aktivních chemických látek se mohou vstřebat kůží. Jiné (těkavé) složky můžeme vdechovat.

Když se cibule rozřízne, reaguje chemická látka isoalliin s enzymem alliinázou. Díky tomu vzniká propanthial-S-oxid, který je zodpovědný za štiplavou vůni cibule, která nám nahání slzy.

Samotné slzení se vysvětluje další chemickou reakcí: propanthial-S-oxid se dostává do nosu a očí a tam reaguje za vzniku kyseliny sírové, která stimuluje tok slz.

Výpary z cibule mají antibakteriální účinky. Cibule obsahuje kromě toho také antioxidanty, jako je kvercetin a anthokyan, které pomáhají bojovat proti volným radikálům. Působení cibule se tedy rozhodně nemusí vysvětlovat jen uklidněním nervů nemocného pacienta.

Tvarohový zábal

Další domácí léčebnou procedurou, která (jak se zdá) skutečně funguje, jsou tvarohové zábaly.

Studené tvarohové zábaly se používají při horečce, bolestech hlavy, akutních zánětech (např. infekce prsu u kojících matek) a otocích, křečových žilách, spáleninách od slunce, bodnutí hmyzem, svědění, ekzémech nebo třeba při akné.

Teplé zábaly pak mají pomáhat při při zánětech, kašli, chrapotu, bolestech v krku a bronchitidě.

Použít se dá jakýkoliv tvaroh. Lépe se ovšem zpracovává málo tučná varianta, která je tužší.

Tvaroh se nanese na kus látky a rozetře se do vrstvy, silné jako prst. Na ni se pak přiloží další kus látky a zábal se přiloží k tělu pacienta a zafixuje se. Pokud se má používat jako teplý zábal, má se tvaroh před použitím jednoduše ohřát. Zábal se dá aplikovat klidně i několik hodin nebo dokud tvaroh nevyschne.

Působení tvarohu

Podobně jako v případě cibulových zábalů má působení tvarohu i vědecké vysvětlení. Při kontaktu s lidskou pokožkou vyvolává kyselina mléčná v tvarohu otevření pórů v kůži. Kyselina mléčná pak může skrz kůži proniknout do tkáně, kde zlepšuje lokální krevní oběh.

Octové obklady

Na octové obklady se hodí jablečný ocet. Má pomáhat snižovat horečku a má mít dezinfekční účinky.

Ocet se nejprve zředí vlažnou vodou. Existuje několik variant, jak moc by se měl ocet ředit. Do vody můžete nalít až třetinu octa, můžete ale použít i jen několik lžic na litr vody. Zředěným octem se pak navlhčí utěrka, která se pokládá na lýtka, zafixuje se ručníkem a nechá se působit. Jiná varianta zmiňuje ponožky, které se namočí v octové vodě, nasadí se pacientovi a překryjí se druhým párem (suchých) ponožek.

Zábal by měl zůstat na těle tak dlouho, dokud chladí, což trvá zhruba 20 minut.

Působení octových zábalů

Octová voda má oproti vodě delší dobu odpařování, a proto má intenzivnější chladivý účinek a silnější dráždivý účinek. Tento efekt je logicky tím silnější, čím více se do vody přidá octa. Octová voda je roztokem kyseliny - a její nízká hodnota pH tedy pomáhá kůži bránit se proti různým mikroorganismům.

Zdroje:http://www.wickel.biz/applicationbasisn.htm, http://www.aus-der-apotheke.info/2008/02/21/topfenwickel-altes-hausmittel-mit-vielen-effekten


Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 20.6.2024 8:00 | karma článku: 26,13 | přečteno: 528x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Proč se po alkoholu tloustne?

17.6.2024 v 8:00 | Karma: 26,29

Dana Tenzler

Mayská modř - PB 8

10.6.2024 v 8:00 | Karma: 17,23