Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Foto

Ted se budu bát něco upéct potěšilo mě, že jsem vlastně správná pekařka, páč jsem nikdy nepřeháněla těsto dlouho zpracovávat kvůli vrozené lenosti, a ono je to vlastně správně (teda kromě kynutého, to se ošidit nesmí)

0 0
možnosti
Foto

Peču každý týden kváskový chléb. Těsto je složené z 500 g celozrnné pšeničné a hladké mouky a k tomu přidávám 350 g kvásku z celozrnné žitné mouky. Dál převařená pramenitá voda z lesní studánky, sůl, cukr, kmín a pár gramů suchého droždí. Žádná vejce, žádný tuk, ani prášek do pečiva a přesto je to alchymie. Důkladné hnětení těsta pokládám za důležitou součást procesu.

0 0
možnosti
Foto

Moja dcéra ma od dvoch rokov celiakiu, takže varíme bez lepku.

0 0
možnosti
DT

To je mi líto, znám to sama, když se musí něco nutně zaměňovat, tak to je vážně na nic. U nás to byla fruktoza.

Přeju příjemný večer vám i vaší dceři, Jano, mějte se moc hezky.

0 0
možnosti
DT

Ale ty s pórami jsou daleko lepší.

Krásný den, mějte se všichni moc hezky, zdravím do Norimberku.

0 0
možnosti
Foto

Doma se vždycky razilo, zkus to znova, příště se to povede. Já říkám, že nepovede, když se nenajde příčina. (U mě to bývalo použití náhražky vajec, přeci neklepnu na jeden plech šest drahých bio...)

0 0
možnosti
DT

Ono se musí vycházet přímo z receptu, jakou roli v tom ta vejce hrají a jak eventuálně funguje chemicky ta náhražka. Dlouhé roky jsem pekla s hroznovým cukrem a byla to ... jak to říct... tortura.

Mějte krásný večer, Kláro, ať se hezky vydaří.

1 0
možnosti
Foto

Nevím, jak kdo jiný, ale u nás se peče cokoliv z mouky až potom, co mouka byla "prosáta" (přesypána přes síto). Tím se mouka nabije statickou elektřinou a mnohem lépe se s ní pracuje. Také řízky se lépe obalují strouhankou, která byla namleta těsně před obalováním.

0 0
možnosti
TT

Tak s tou statickou elektřinou to slyším poprvé. Já mouku prosívám, jak jsem se to naučil, abych rozbil hrudky. Najít červa v mouce je dnes už téměř zázrak a hrudkovitá taky nikdy moc není - nevím, jestli do ní přidávají nějaké stopové množství oddělovací látky jako do soli, nebo jestli je to jen důsledek správné (nízké) vlhkosti a dobrého skladování, v každém případě na proseté mouce je vidět, jak jsou zrníčka pěkně oddělená od sebe, což má samozřejmě za následek snazší vypracování hladkého těsta.

0 0
možnosti
TT

Když takhle čtu o lepku, nemůžu nevzpomenout jednu ženu, která byla důvěřivá vůči poplašným zprávám o škodlivosti tradičních surovin - vyhýbala se masu, kupovala sójové mléko a smetanu, vejce z "volného" chovu, no prostě všechno tohle. A samozřejmě se snažila jíst co nejmíň pečiva, které obsahuje zlý lepek. Takže si často uvařila bezlepkovou rýži a k té si osmahla vegetariánský seitan (pro neznalé: pšeničný lepek vyráběný odškrobením mouky).

1 0
možnosti
Foto

Některá "rostlinná mléka" navíc obsahují kasein.

1 0
možnosti
  • Počet článků 1090
  • Celková karma 18,44
  • Průměrná čtenost 1261x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.