Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Z89u80z87a44n73a 97Z64a14j16í48c87o24v41á
Ted se budu bát něco upéct potěšilo mě, že jsem vlastně správná pekařka, páč jsem nikdy nepřeháněla těsto dlouho zpracovávat kvůli vrozené lenosti, a ono je to vlastně správně
(teda kromě kynutého, to se ošidit nesmí)

Š88t26ě49p33á86n 23B13i67c29e47r54a
Peču každý týden kváskový chléb. Těsto je složené z 500 g celozrnné pšeničné a hladké mouky a k tomu přidávám 350 g kvásku z celozrnné žitné mouky. Dál převařená pramenitá voda z lesní studánky, sůl, cukr, kmín a pár gramů suchého droždí. Žádná vejce, žádný tuk, ani prášek do pečiva a přesto je to alchymie. Důkladné hnětení těsta pokládám za důležitou součást procesu.

J98a77n92a 63M67e64l76i17š94o57v35á
Moja dcéra ma od dvoch rokov celiakiu, takže varíme bez lepku.
D82a87n21a 66T69e59n80z79l30e43r
To je mi líto, znám to sama, když se musí něco nutně zaměňovat, tak to je vážně na nic. U nás to byla fruktoza.
Přeju příjemný večer vám i vaší dceři, Jano, mějte se moc hezky.

H84o32r54s54t 37A89n92t59o40n 91H51a36s87l65b80a44u95e48r
Já je rád konzumuji a je mi jedno, když se nepovedly
D39a40n91a 65T15e15n38z37l66e27r
Ale ty s pórami jsou daleko lepší.
Krásný den, mějte se všichni moc hezky, zdravím do Norimberku.

K62l32á87r98a 14T69ů76m32o47v35á
Doma se vždycky razilo, zkus to znova, příště se to povede. Já říkám, že nepovede, když se nenajde příčina.
(U mě to bývalo použití náhražky vajec, přeci neklepnu na jeden plech šest drahých bio...)
D76a71n27a 76T13e15n98z93l31e40r
Ono se musí vycházet přímo z receptu, jakou roli v tom ta vejce hrají a jak eventuálně funguje chemicky ta náhražka. Dlouhé roky jsem pekla s hroznovým cukrem a byla to ... jak to říct... tortura.
Mějte krásný večer, Kláro, ať se hezky vydaří.

P31e72t20r 51Š48i37n77d78e26l26á27ř
Nevím, jak kdo jiný, ale u nás se peče cokoliv z mouky až potom, co mouka byla "prosáta" (přesypána přes síto). Tím se mouka nabije statickou elektřinou a mnohem lépe se s ní pracuje. Také řízky se lépe obalují strouhankou, která byla namleta těsně před obalováním.
T70o72m39á37š 51T91a47t65í20č43e42k
Tak s tou statickou elektřinou to slyším poprvé. Já mouku prosívám, jak jsem se to naučil, abych rozbil hrudky. Najít červa v mouce je dnes už téměř zázrak a hrudkovitá taky nikdy moc není - nevím, jestli do ní přidávají nějaké stopové množství oddělovací látky jako do soli, nebo jestli je to jen důsledek správné (nízké) vlhkosti a dobrého skladování, v každém případě na proseté mouce je vidět, jak jsou zrníčka pěkně oddělená od sebe, což má samozřejmě za následek snazší vypracování hladkého těsta.
T18o28m76á21š 63T87a59t16í21č17e95k
Když takhle čtu o lepku, nemůžu nevzpomenout jednu ženu, která byla důvěřivá vůči poplašným zprávám o škodlivosti tradičních surovin - vyhýbala se masu, kupovala sójové mléko a smetanu, vejce z "volného" chovu, no prostě všechno tohle. A samozřejmě se snažila jíst co nejmíň pečiva, které obsahuje zlý lepek. Takže si často uvařila bezlepkovou rýži a k té si osmahla vegetariánský seitan (pro neznalé: pšeničný lepek vyráběný odškrobením mouky).

K44l53á51r79a 48T70ů36m89o60v16á
Některá "rostlinná mléka" navíc obsahují kasein.
- Počet článků 1090
- Celková karma 18,44
- Průměrná čtenost 1261x