TT

Jak už jsem onehdá psal - tělo využívá alkohol přednostně jako zdroj energie při fyzické zátěži, ale to bych mohl rozvádět každý bod Vašeho blogu takovým způsobem, že bych napsal vlastní blog o trojnásobné délce. Takže vlastně se chci - jako pravý Moravák, jenž boj s alkoholem neprohrál, ale uhrál plichtu - jen vyjádřit k té kocovině. Ta má více příčin, jako první vezměme obsah metanolu v alkoholických nápojích, který nelze prakticky snížit na nulu, ovšem levné patoky ho obsahují víc než lahodné moky, a kvůli němu je člověku nejhůř - to je nejen bolení hlavy, ale taky její motání, špatné vidění a zmatenost. Další věc je ten acetaldehyd, ten vzniká při nedokonalém rozkladu (nestráveného) alkoholu v játrech, no a tento nedokonalý rozklad je způsobený tím, že játra (na rozdíl od svalových buněk) jdou nejdřív po cukru, takže konzumace alkoholu a cukru je zárukou bolení hlavy (a acetonového zápachu z úst) druhý den. My Moraváci dobře víme, proč pijeme vína suchá, tedy kromě toho, že chutnají líp, a že si dáme nějaké slámové nebo ledové jenom jako bonbónek - po sladkých vínech ráno pobolívá hlava, a můžou být výborné kvality. To samé platí samozřejmě i pro koktejly i pro sladkosti zalévané alkoholickými nápoji - tedy raději pít vodku jako Rus než s džusem, v prvním případě jsou následky zanedbatelné. No a k těm zanedbatelným následkům: alkohol odebírá tělu minerály, takže vydatné pití se projeví i na jejich nedostatku - to se ovšem týče jen lidí se špatnou životosprávou, no a když něco takového pocítí našinec, udělá si pěkně zeleninový salát s jogurtovým dresinkem nebo alespoň schroustne kus ovoce, a je po ftákách.

Foto

Jo, alkohol se snadno a rychle přemění na mastné kyseliny, které dobře ví, kde skončit (= na pozadí). Kromě zvýšení chtít k jídlu i snižuje zábrany, tedy se po těch chipsech atd. člověk ochotněji vrhne. Z přednášek mám zafixované především to, že mechanismem účinku je to celkové anestetikum.

A kdo chce (aspoň na nějakou dobu) přestat popíjet, může se mu hodit aktuální varianta covidu. Způsobuje totiž několik měsíců trvající nesnášenlivost alkoholu. Jedna sklenička a jsem pod stolem.

MK

Jsou to vlastně dva problémy. Jednak kolize trávení alkohol vs. tuky a za druhé stimulace hladu alkoholem. Oba současně řeším tím, že jedno dobré pivo si dám při přípravě podvečerního jídla.

Vyvolání hladu se bát nemusím, protože ten mám při přípravě pokrmu tak jako tak. A protože to pivo mám vypité dávno před začátkem konzumace jídla, tak je alkohol stráven dříve, než přijde na řadu trávení tuků.

DT

Mazaná taktika. To musím někdy vyzkoušet. Přeju krásný večer, Michale, mějte se moc hezky.

Nejhorší je asi ten hlad po konzumaci alkoholu. Člověk vypije pár piv a místo aby se po příjmu tolika kalorií cítil sytý, má hlad jako vlk.

Foto

Já to mám naopak, trochu mi vyhládne pouze po kvalitním aperitivu.

Foto

Děkuji.

Od ledna nevečeřím (to jsem dřív dělávala každé léto, letošní únor pomohl), ale poprvé jsem úplně vynechala i čokoládu a alkohol, respektive bílé víno. A jsem překvapená, o kolik je to efektivnější. Pořád jsem si myslela, že ty alkoholové kalorie jsou mýtus.

Teď už to jenom musím zbytek života vydržet.

DT

Opravdu je to znát, můžu potvrdit. Hubnutí jenom bez alkoholu. Přeju krásný den, Veroniko, ať se vám vydaří.

Foto

Abych nezačal nabírat na váze, začal jsem již loni (přestože si spousta lidí bude myslet, že jsem se asi určitě zbláznil), konzumovat pouze nealkoholické pivo. Z důvodu "zákazu reklamy na blogu" /včetně diskusí/ - jeho značku neuvádím.

To já si dám raději poctivé pivo a příjem kalorií kompenzuju pohybem.

Přesně. Ničme ho všemi způsoby, nejlépe konzumací.

  • Počet článků 987
  • Celková karma 18,89
  • Průměrná čtenost 1283x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.