MB

Lidová medicína např. věděla už pradávno, že odvar z vrbové kůry tiší bolest. Ale až v roce 1971 se přišlo na to, jaké enzymy za to můžou a jak to vlastně v těle funguje.

Ostatně velká většina současných léků má prapůvod v přírodních bylinách.

A kdo ví, kolik užitečných receptů skončilo ve středověku na hranici i s jejich autorkami, protože je církev označila za čarodějnice a upálila.

DT

S tou vrbou je to zajímavé, náš pes ji měl tak rád, že prakticky sežral každou vrbičku, kterou jsem měla neopatrně v zahradě. Také žrával větvičky tujek a měl z nich pak kocovinu. Krásný den, Mirku, ať se hezky daří.

Foto

Na bolest svalů a kloubů si dělám kostivalovou tinkturu, kdy zaleju nastrouhaný kořen francovkou a nechám cca 3 týdny louhovat. Na otevřené ranky mám vylouhovaný propolis v nějakém ovocném šňapsu, který má aspoň 50 %. Třeba hruškovice. Je vhodný i na plíseň. Jednou jsem v nějakém časopise četl povzdech nějaké paní, že má plíseň na prstech nohou a nic nepomáhá. Tak jsem tam napsal, aby použila propolisovou tinkturu. Redakce to otiskla a jiná paní z našeho města si to přečetla a také použila. Protože pod mou radou našla ing Š. B. a místo bydliště se shodovalo s jejím, tak si v lékárně zjistila, o koho by mohlo jít. Zašla po tom do našeho obchodu, kde manželka prodává a vzkázala mi, že se plíseň, která ji trápila deset let, už po týdnu ztrácí. říkala, mám zetě primáře na kožním v nemocnici, na jeho radu jsem už vyzkoušela vše možné i nemožné a nic. Byla moc šťastná a vzkázala mi, že se za mě v kostele modlí. Bylo to milé. Nedávno mě napadlo, na jakém základě se někdy vytvoří dva oddělené pruhy duhy? Víte to?

DT

Děkuju, to je zajímavé, musím se po tom kostivalu podívat. A i ta tinktura s propolisem je zajímavá.

Ta druhá duha se tvoří, když se světlo láme na opačné straně kapky (k lomu dochází při přechodu z jednoho média do druhého: vzduch voda a voda vzduch).

Přeju krásný den, Štěpáne, ať se daří.

DT

Jestlipak měly něco proti klíšťatům... dneska jsem ulovila tenhle týden druhé.

Krásný den, Horste, ať se daří.

DT

Naši předkové sice nevěděli proč, ale věděli, co pomáhá. To je opravdu úžasné, co všechno znali aniž by věděli, jak ty věci fungují. Kolik pozorování v tom je, kolik zkušeností desítek nebo spíš stovek generací lidí před námi...

Krásný den, ať se hezky daří, Kláro.

cibuľa nakrájaná na plytkom tanieri to je pre mňa top recept pri nádche, menej obľúbené ale účinné je naparovanie nad kamilkami. Dana tento blog od vás bol /pre mňa najzrozumiteľnejší. Obvykle je to čítanie za mojou hranicou pochopenia. Aj tak vás čítam rada

DT

Jste na mě moc hodná, děkuju. Jsem také ráda, že se vám líbí a přeju příjemný večer, Evo, mějte se moc hezky!

  • Počet článků 988
  • Celková karma 18,19
  • Průměrná čtenost 1281x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.