Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Domácí zavařování - vánoční cukroví

Nabízí se samozřejmě otázka - proč vůbec něco takového zavařovat? Odpovědi jsou jednoduché… Proč a jak zavařovat vánoční (i nevánoční) cukroví? Které cukroví se k zavařování nehodí? (délka blogu 4 min.)

Už jste někdy zavařovali vánoční cukroví? Možná vás to nikdy nenapadlo. Důvodů, proč zavařovat cukroví je ale hned několik.

Už jste někdy našli zapomenutou krabičku se zkaženými kousky? Většinou se mi to stává v březnu. Cukroví, které je zavařené, by vydrželo relativně čerstvé až do června. 

Dalším - a podle mě nejdůležitějším - argumentem pro zavařování cukroví jsou škůdci. Do zavařené sklenice se nedostane ani nejšikovnější mol nebo mravenec. 

Zavařené cukroví je po ruce v čerstvém stavu, když přijde nečekaná návštěva - nebo se objeví nutnost rychle vymyslet malý ale osobní dárek. 

Kromě toho, že zavařování uchová cukroví v čerstvém stavu i šest měsíců, existuje tedy řada důvodů, proč o něm začít uvažovat.

Cukroví, vhodné pro zavařování

Ne každý druh cukroví se ovšem k zavařování hodí. To souvisí s vysokou teplotou, při které se zavařování praktikuje. Stejně jako při zavařování chleba - i tady jde (na rozdíl od zavařování ovoce nebo třeba masa) spíše o to, aby byly zničeny bakterie na vnitřní straně sklenice a na víčku. Zavařování cukroví se totiž provádí zásadně u hotových kousků, které se skládají do čisté a studené zavařovací sklenice. Následně se tedy musí zahřát na minimálně 90 °C po dobu 30 minut. 

Je jen logické, že podobné zacházení neudělá dobře cukroví, které má čokoládovou polevu nebo jiné komponenty, které zahřátím degradují (syrové náplně s větším množstvím másla). 

Naopak dobře ho tolerují všechny ořechy nebo sladké ořechové náplně a také bílkové polevy. 

Při zavařování ze sklenice pod vyšší teplotou unikne určité množství vzduchu a při následujícím ochlazení se v ní vytvoří podtlak, který drží víčko pevně uzavřené díky gumovému nebo plastovému těsnění. To zároveň znamená, že se ve sklenici nachází méně kyslíku, který by mohl vést ke žluknutí tuků. A právě tuků má naše vánoční pečivo většinou značný podíl. 

K zavařování se tedy hodí například máslové sušenky, vanilkové rohlíčky a slepovaná kolečka s marmeládou - ale také různé zázvorky a neplněné polotovary (například klasické ořechy, trubičky nebo rakvičky). 

Oblíbené slepované české ořechy jsou při zavařování tak trochu oříšek… Ořechová náplň je z velké části máslová, i pro ni by tedy bylo užitečné skladování v atmosféře s menším množstvím kyslíku - vyšší teplotu při zavařování by ale nemusela vydržet a mohla by se roztéct. 

Jak postupovat při zavařování cukroví 

Proces je vlastně úplně jednoduchý a funguje jak ve sklenicích se skleněným víčkem a gumovým těsněním (sklenice typu WECK nebo Rex) tak v běžných twist-off sklenicích se šroubovacím víčkem. 

Cukroví se upeče podle příslušného receptu a naskládá se do suchých čistých sklenic. Víčka musí být samozřejmě také suchá a čistá. Sklenice se zavíčkují a pasterizují se při minimálně 90 °C po dobu 30 minut. 

Pasterizace

... je proces, při kterém se využívá krátkodobé zvýšení teploty. Způsobuje zničení těch patogenních mikroorganismů, které nevytvářejí spory (odolnou formu bakterie, která vydrží i vyšší teploty nebo jiné nepříznivé podmínky). Působení tepla musí být přizpůsobeno individuální potravině. Čím vyšší je teplota, tím kratší je čas potřebný k usmrcení mikroorganismů. Čím vyšší je počet bakterií, tím je potřebný čas delší. 

Sklenice se postaví do hrnce se studenou vodou. Samy jsou totiž studené a tepelný šok při vložení do horké vody by nemusely přečkat ve zdraví. Voda by měla sahat zhruba do poloviny nebo dvou třetin výšky sklenic. Voda se pak pomalu ohřeje na teplotu těsně pod bod varu. Od chvíle, kdy teplota dosáhne 90 °C, trvá zavařování 30 minut. 

Zavařovat se dá samozřejmě i v troubě, která je v tomto okamžiku možná ještě horká od samotného pečení cukroví. I u ní se zvolí teplota 90 °C (nebo o něco vyšší), zatímco sklenice mají stát ve vodní lázni. Sklenice se i v tomto případě skládají do studeného hlubšího plechu naplněného vodou, takže se ohřívají pomalu a postupně spolu s vodou, která je obklopuje. Tím se zabrání prasknutí sklenic následkem tepelného šoku. 

Hezkou předvánoční zábavu všem, kdo se rozhodnou zavařování cukroví vyzkoušet. 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 16.11.2023 8:00 | karma článku: 15,41 | přečteno: 334x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Mohla se dostat živá hmota ze Země na Venuši?

Před několika lety oznámili vědci, že našli v atmosféře Venuše plyn, který by mohl naznačovat přítomnost života. Mohly by být život na Venuši zanesen ze Země? (délka blogu 3 min.)

23.1.2025 v 8:00 | Karma: 16,74 | Přečteno: 219x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Jak vypadá nitro exoplanet?

Vědci, kteří se zabývají výzkumem exoplanet, nalezli fascinující objekt, který by mohl vysvětlit, z čeho se skládá nitro planet - rychle se vypařující se exoplanetu ve vzdálenosti 42,67 světelných roků. (délka blogu 3 min.)

20.1.2025 v 8:00 | Karma: 17,66 | Přečteno: 229x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Hmota, ze které se skládají naše těla, může pocházet z jiné galaxie

Hrdinou dnešního blogu je uhlík - chemický prvek, který je základem všech organických molekul. Uhlík v našem těle může mít za sebou dlouhou cestu vesmírem. (délka blogu 3 min.)

16.1.2025 v 8:00 | Karma: 22,35 | Přečteno: 325x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Záhada rezavých koček

Všimli jste si, že naprostá většina zrzavých koček jsou ... kocouři? Jen jedna z pěti zrzavých koček je kočičí dáma. Vědci nedávno zjistili, čím je to způsobeno. (délka blogu 3 min.)

13.1.2025 v 8:00 | Karma: 27,12 | Přečteno: 604x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Dva starší přístroje - jeden nový pohled na věc

Dokonce ani starší teleskopy nepatří do starého železa - i když dnes existují daleko novější a citlivější přístroje. S letitou technikou se dá dělat i úplně nová věda. (délka blogu 3 min.)

9.1.2025 v 8:00 | Karma: 17,61 | Přečteno: 268x | Diskuse | Věda

Nejčtenější

Ohnivé peklo v lyžařském centru. Lidé skákali z oken, mrtvých je přes sedmdesát

21. ledna 2025  7:19,  aktualizováno  20:21

Při nočním požáru v tureckém lyžařském středisku Kartalkaya zemřelo nejméně 76 lidí a 51 utrpělo...

V Česku otevírá pobočku nový řetězec. Slibuje velké porce zdravého jídla

24. ledna 2025  12:05,  aktualizováno  12:19

Po několika odložených startech vstupuje na český trh řetězec se zdravým jídlem. V přízemí...

Havárie historické bojové techniky na jihu Čech: dva mrtví, osm zraněných

18. ledna 2025  16:06,  aktualizováno  19:27

Při ukázkách historické bojové techniky u Horního Dvořiště na jihu Čech došlo k tragické nehodě....

Proti Ficovi bouřilo 30 slovenských měst. Bratislavu burcoval Bolek Polívka

24. ledna 2025  17:30,  aktualizováno  20:59

V téměř třiceti slovenských městech se v pátek konaly demonstrace za proevropské směřování země....

Čisté a hrubé příjmy v Evropě: Kypr, Česko i Slovensko překvapují

25. ledna 2025

Poměr mezi hrubou a čistou mzdou je v jednotlivých státech Evropy odlišný. Odlišné příjmy kvůli...

Na Vsetínsku shořela roubenka, uvnitř zemřeli dva lidé. Škoda pět milionů

26. ledna 2025  9:07,  aktualizováno  13:45

Tragický požár roubenky v Halenkově na Vsetínsku vyšetřuje policie pro podezření z usmrcení z...

S rozšířením emisních povolenek na vytápění nepočítáme, oznámil Výborný

26. ledna 2025  13:35

Vláda podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nechce rozšířit emisní povolenky na...

Otík se nevrátí, německou dogu našli mrtvou. Hledaly ji desítky lidí

26. ledna 2025  13:01

Čtyřletá německá doga jménem Otík, která ve středu večer utekla od rodinného domu ve Všestarech na...

A národní poklad je fuč. Rumuni půjčili vzácnou přilbu, v Nizozemsku ji ukradli

26. ledna 2025  12:50

Neznámí zloději ukradli z muzea v nizozemském městě Assen čtyři vzácné zlaté historické artefakty,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1048
  • Celková karma 23,97
  • Průměrná čtenost 1276x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.