Domácí zavařování - vánoční cukroví
Už jste někdy zavařovali vánoční cukroví? Možná vás to nikdy nenapadlo. Důvodů, proč zavařovat cukroví je ale hned několik.
Už jste někdy našli zapomenutou krabičku se zkaženými kousky? Většinou se mi to stává v březnu. Cukroví, které je zavařené, by vydrželo relativně čerstvé až do června.
Dalším - a podle mě nejdůležitějším - argumentem pro zavařování cukroví jsou škůdci. Do zavařené sklenice se nedostane ani nejšikovnější mol nebo mravenec.
Zavařené cukroví je po ruce v čerstvém stavu, když přijde nečekaná návštěva - nebo se objeví nutnost rychle vymyslet malý ale osobní dárek.
Kromě toho, že zavařování uchová cukroví v čerstvém stavu i šest měsíců, existuje tedy řada důvodů, proč o něm začít uvažovat.
Cukroví, vhodné pro zavařování
Ne každý druh cukroví se ovšem k zavařování hodí. To souvisí s vysokou teplotou, při které se zavařování praktikuje. Stejně jako při zavařování chleba - i tady jde (na rozdíl od zavařování ovoce nebo třeba masa) spíše o to, aby byly zničeny bakterie na vnitřní straně sklenice a na víčku. Zavařování cukroví se totiž provádí zásadně u hotových kousků, které se skládají do čisté a studené zavařovací sklenice. Následně se tedy musí zahřát na minimálně 90 °C po dobu 30 minut.
Je jen logické, že podobné zacházení neudělá dobře cukroví, které má čokoládovou polevu nebo jiné komponenty, které zahřátím degradují (syrové náplně s větším množstvím másla).
Naopak dobře ho tolerují všechny ořechy nebo sladké ořechové náplně a také bílkové polevy.
Při zavařování ze sklenice pod vyšší teplotou unikne určité množství vzduchu a při následujícím ochlazení se v ní vytvoří podtlak, který drží víčko pevně uzavřené díky gumovému nebo plastovému těsnění. To zároveň znamená, že se ve sklenici nachází méně kyslíku, který by mohl vést ke žluknutí tuků. A právě tuků má naše vánoční pečivo většinou značný podíl.
K zavařování se tedy hodí například máslové sušenky, vanilkové rohlíčky a slepovaná kolečka s marmeládou - ale také různé zázvorky a neplněné polotovary (například klasické ořechy, trubičky nebo rakvičky).
Oblíbené slepované české ořechy jsou při zavařování tak trochu oříšek… Ořechová náplň je z velké části máslová, i pro ni by tedy bylo užitečné skladování v atmosféře s menším množstvím kyslíku - vyšší teplotu při zavařování by ale nemusela vydržet a mohla by se roztéct.
Jak postupovat při zavařování cukroví
Proces je vlastně úplně jednoduchý a funguje jak ve sklenicích se skleněným víčkem a gumovým těsněním (sklenice typu WECK nebo Rex) tak v běžných twist-off sklenicích se šroubovacím víčkem.
Cukroví se upeče podle příslušného receptu a naskládá se do suchých čistých sklenic. Víčka musí být samozřejmě také suchá a čistá. Sklenice se zavíčkují a pasterizují se při minimálně 90 °C po dobu 30 minut.
Pasterizace... je proces, při kterém se využívá krátkodobé zvýšení teploty. Způsobuje zničení těch patogenních mikroorganismů, které nevytvářejí spory (odolnou formu bakterie, která vydrží i vyšší teploty nebo jiné nepříznivé podmínky). Působení tepla musí být přizpůsobeno individuální potravině. Čím vyšší je teplota, tím kratší je čas potřebný k usmrcení mikroorganismů. Čím vyšší je počet bakterií, tím je potřebný čas delší. |
Sklenice se postaví do hrnce se studenou vodou. Samy jsou totiž studené a tepelný šok při vložení do horké vody by nemusely přečkat ve zdraví. Voda by měla sahat zhruba do poloviny nebo dvou třetin výšky sklenic. Voda se pak pomalu ohřeje na teplotu těsně pod bod varu. Od chvíle, kdy teplota dosáhne 90 °C, trvá zavařování 30 minut.
Zavařovat se dá samozřejmě i v troubě, která je v tomto okamžiku možná ještě horká od samotného pečení cukroví. I u ní se zvolí teplota 90 °C (nebo o něco vyšší), zatímco sklenice mají stát ve vodní lázni. Sklenice se i v tomto případě skládají do studeného hlubšího plechu naplněného vodou, takže se ohřívají pomalu a postupně spolu s vodou, která je obklopuje. Tím se zabrání prasknutí sklenic následkem tepelného šoku.
Hezkou předvánoční zábavu všem, kdo se rozhodnou zavařování cukroví vyzkoušet.
Dana Tenzler
Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)
Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)
Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?
Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi
Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát
Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...
Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků
Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...
Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali
Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...
Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní
Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...
- Počet článků 972
- Celková karma 19,79
- Průměrná čtenost 1325x