Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svrhneme Putina, chceme svobodné Rusko

A přeměnu Ruské federace ve volné sdružení suverénních národních zemí. To požadovali účastníci Fóra Svobodných národů Ruska, které se konalo o víkendu v Praze v hotelu Pyramida.

Ti také přijali rezoluci, která žádá mezinárodní společenství a členské země OSN, aby Rusko prohlásily za sponzora globálního terorismu. Je dobré znát názory skutečně nezávislých Rusů a ne pouze putinovských hlásných trub. V našem hlavní městě se sešly desítky zástupců Rusů i neruských národností, kteří chtějí žít ve svobodě a ne pod nynější kremelskou tyranií. Rusové, Ukrajinci, Tataři, Baškirci a další. Tito lidé mají jasný cíl, decentralizovat Rusko, které podle nich není federaci, ale unitárním centralizovaným státem. Nelze se jim divit, protože za vlády prezidenta Vladimíra Putina dochází k razantnímu omezování pravomocí autonomních republik a rusifikaci.

Tak by mohlo vypadat nové Rusko

To potvrdili i diskutující, například vedoucí Baškirského národního politického centra a člen Ligy svobodných národů Ruslan Gabbasov, který zároveň zmínil komunistický teror vůči Baškircům od éry Lenina a Stalina až po rozpad Sovětského svazu.

Baškirec Ruslan Gabbasov se spojil s účastníky Fóra prostřednictvím telemostu.

I podle dalších účastníků Fóra Kreml prosazuje politiku dvojího metru. V jiných zemích se až „dojemně“ stará o práva národnostních menšin, aby je ve vlastní zemi utiskoval. Příkladem může být i Republika Tatarstán, která za éry prezidenta Putina přišla o řadu významných kompetencí a jen obtížně vzdoruje centralizačním snahám Moskvy. A z toho důvodu je třeba posuzovat jednání putinovského Ruska v Gruzii, na Ukrajině a jinde. Jemu vůbec nejde o národnostní menšiny, ale o obnovu ruského imperia a násilné porobení ostatních národů i za cenu jejich likvidace, což ruská armáda dokazuje brutálním masakrováním civilistů na Ukrajině.

Anebo tak by mohlo vypadat nové Rusko

Já jsem byl moc rád, že jsem se mohl sejít s těmito nezávislými lidmi, mezi nimiž byli i takové osobnosti jako exministr zahraničních věcí Ukrajiny Pavlo Klimkin nebo předseda exilové vlády Čečenské republiky Ičkerija Achmed Zakajev. V osobním kontaktu to byl velmi milý a příjemný člověk, na rozdíl od islamistického fanatika Kadyrova, kterého u vlády Grozném drží jenom Moskva.

Navázal jsem kontakty s mnoha ruskými i neruskými opozičníky a budu od nich dostávat informace. Je dobré komunikovat s těmito lidmi a nebýt závislý na kremelské propagandě, která tolik připomíná neblahé Rudé právo.

Účastníci konference na závěr s vlajkami svých zemí

Tito oponenti Putina proto chtějí nové spravedlivé Rusko, které by respektovalo práva všech jeho národností, a nebylo by hrozbou pro ostatní evropské země. Je dobře, že jsou v Rusku i takoví lidé, kterých si můžeme vážit a také je správné jim pomáhat. Ostatně i kdyby se Rusko rozpadlo na menší státy, nestala by se žádná škoda.

V diskusi u předchozího mého blogu na toto téma se vyskytla námitka, kterou jsem očekával. Prý se vměšujeme do vnitřních záležitostí jiné země. Nikoliv, podle Listiny základních práv a svobod, která je součástí naší Ústavy má každý člověk práva na svobodu projevu a svobodu shromažďování. Ta mohou být omezena jen v nutných případech, například při schvalování agresivní války. A to se tohoto setkání netýkalo. Ano, mluvilo se na něm i o svržení Putina a rozbití současného Ruska. Jenomže současné Rusko je říší zla, zemi s diktátorským režimem, jehož konec je žádoucí. Násilné svržení demokratické vlády je odsouzeníhodné, žádná taková však v Moskvě nesídlí. Kdyby se před časem v zahraničí sešli němečtí antinacisté a odpůrci Hitlera, a plánovali jeho svržení, tak by je podpořili všichni slušní lidé. A toto byl stejný případ, v Praze se sešli oponenti zla, které, doufejme, jednou bude zničeno. Česká republika je také suverénní zemí a nikoliv kolonii Kremlu. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | pondělí 25.7.2022 13:09 | karma článku: 23,10 | přečteno: 795x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Mír na Ukrajině zmařily ruské vydírání a válečné zločiny, nikoliv Jonhson

Jako lež se ukazuje tvrzení kremelské propagandy, že prý britský premiér Boris Johnson přinutil Ukrajinu, aby nepřijala údajně už téměř domluvený mír s Ruskem. Skutečnou příčinou byly nehorázné ruské „mírové“ návrhy.

24.5.2024 v 11:28 | Karma: 19,87 | Přečteno: 355x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Jak opilí rudoarmějci zavraždili hajného Žíhlu v Kodě

Je to smutná příhoda z doby krátce poválečné. V zájmu historické pravdy si však musíme připomínat i tyto události. Osvobození, to byl i teror ze strany Rudé armády, i když se ho komunistická propaganda snažila zamlčet.

23.5.2024 v 11:12 | Karma: 25,01 | Přečteno: 653x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Kapela Lipka připomíná významnou lidovou básnířku

Originálním způsobem street art formou Murálu (velkoplošných obrazů) připomíná kapela Lipka, která hraje místní folklór, významné osobnosti Písku, jež byly pro tuto obec na Frýdeckomístecku přínosem a proslavily ji.

22.5.2024 v 16:45 | Karma: 6,95 | Přečteno: 134x | Diskuse| Kultura

Jan Ziegler

Moje Rusko je fašistická říše zla, temna a chudoby

V tomhle duchu hodnotí svoji zemi ruská novinářka Jelena Kosťučenková ve skvělé knize Moje Rusko. Popisuje plíživou rusifikaci sibiřských národů, Putina viní z masakru v Beslanu, odsuzuje válku na Ukrajině atd.

21.5.2024 v 16:24 | Karma: 24,94 | Přečteno: 585x | Diskuse| Kultura

Jan Ziegler

Babi chválila Babiše, já poslouchal a vyklízel její stodolu

Tornádo před třemi roky zdevastovalo jihomoravské obce a já tam vyrazil pomáhat, jako mnoho jiných dobrovolníků. Čas tam strávený patřil k mým nejkrásnějším životním zážitkům.

20.5.2024 v 17:06 | Karma: 33,02 | Přečteno: 3733x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Tel Avivu se po týdnech rozezněly sirény. Hamás ohlásil rozsáhlý raketový útok

26. května 2024  13:55

V Tel Avivu se po mnoha týdnech po 13. hodině rozezněly sirény, které varují před raketovým úderem....

Češi jsou nafoukaní, Západ nás vidí jako komunistický skanzen, řekl Topolánek

26. května 2024  13:15

Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka vnímají západní státy Česko stále jako postkomunistický...

Registr predátorů hned tak nebude. Není shoda, jak staré činy by se evidovaly

26. května 2024  13:13

Zákon, jenž by měl chránit děti před predátory, který zavádí takzvaný dětský certifikát, nabírá...

Češi se chystají na boj o zlato. Staromák zaplní davy, metro pojede déle

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  13:12

Česko v neděli čeká hokejový svátek. Fanoušci vyrazí sledovat finále mistrovství světa na náměstí,...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 3331
  • Celková karma 24,95
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz