Svrhneme Putina, chceme svobodné Rusko

A přeměnu Ruské federace ve volné sdružení suverénních národních zemí. To požadovali účastníci Fóra Svobodných národů Ruska, které se konalo o víkendu v Praze v hotelu Pyramida.

Ti také přijali rezoluci, která žádá mezinárodní společenství a členské země OSN, aby Rusko prohlásily za sponzora globálního terorismu. Je dobré znát názory skutečně nezávislých Rusů a ne pouze putinovských hlásných trub. V našem hlavní městě se sešly desítky zástupců Rusů i neruských národností, kteří chtějí žít ve svobodě a ne pod nynější kremelskou tyranií. Rusové, Ukrajinci, Tataři, Baškirci a další. Tito lidé mají jasný cíl, decentralizovat Rusko, které podle nich není federaci, ale unitárním centralizovaným státem. Nelze se jim divit, protože za vlády prezidenta Vladimíra Putina dochází k razantnímu omezování pravomocí autonomních republik a rusifikaci.

Tak by mohlo vypadat nové Rusko

To potvrdili i diskutující, například vedoucí Baškirského národního politického centra a člen Ligy svobodných národů Ruslan Gabbasov, který zároveň zmínil komunistický teror vůči Baškircům od éry Lenina a Stalina až po rozpad Sovětského svazu.

Baškirec Ruslan Gabbasov se spojil s účastníky Fóra prostřednictvím telemostu.

I podle dalších účastníků Fóra Kreml prosazuje politiku dvojího metru. V jiných zemích se až „dojemně“ stará o práva národnostních menšin, aby je ve vlastní zemi utiskoval. Příkladem může být i Republika Tatarstán, která za éry prezidenta Putina přišla o řadu významných kompetencí a jen obtížně vzdoruje centralizačním snahám Moskvy. A z toho důvodu je třeba posuzovat jednání putinovského Ruska v Gruzii, na Ukrajině a jinde. Jemu vůbec nejde o národnostní menšiny, ale o obnovu ruského imperia a násilné porobení ostatních národů i za cenu jejich likvidace, což ruská armáda dokazuje brutálním masakrováním civilistů na Ukrajině.

Anebo tak by mohlo vypadat nové Rusko

Já jsem byl moc rád, že jsem se mohl sejít s těmito nezávislými lidmi, mezi nimiž byli i takové osobnosti jako exministr zahraničních věcí Ukrajiny Pavlo Klimkin nebo předseda exilové vlády Čečenské republiky Ičkerija Achmed Zakajev. V osobním kontaktu to byl velmi milý a příjemný člověk, na rozdíl od islamistického fanatika Kadyrova, kterého u vlády Grozném drží jenom Moskva.

Navázal jsem kontakty s mnoha ruskými i neruskými opozičníky a budu od nich dostávat informace. Je dobré komunikovat s těmito lidmi a nebýt závislý na kremelské propagandě, která tolik připomíná neblahé Rudé právo.

Účastníci konference na závěr s vlajkami svých zemí

Tito oponenti Putina proto chtějí nové spravedlivé Rusko, které by respektovalo práva všech jeho národností, a nebylo by hrozbou pro ostatní evropské země. Je dobře, že jsou v Rusku i takoví lidé, kterých si můžeme vážit a také je správné jim pomáhat. Ostatně i kdyby se Rusko rozpadlo na menší státy, nestala by se žádná škoda.

V diskusi u předchozího mého blogu na toto téma se vyskytla námitka, kterou jsem očekával. Prý se vměšujeme do vnitřních záležitostí jiné země. Nikoliv, podle Listiny základních práv a svobod, která je součástí naší Ústavy má každý člověk práva na svobodu projevu a svobodu shromažďování. Ta mohou být omezena jen v nutných případech, například při schvalování agresivní války. A to se tohoto setkání netýkalo. Ano, mluvilo se na něm i o svržení Putina a rozbití současného Ruska. Jenomže současné Rusko je říší zla, zemi s diktátorským režimem, jehož konec je žádoucí. Násilné svržení demokratické vlády je odsouzeníhodné, žádná taková však v Moskvě nesídlí. Kdyby se před časem v zahraničí sešli němečtí antinacisté a odpůrci Hitlera, a plánovali jeho svržení, tak by je podpořili všichni slušní lidé. A toto byl stejný případ, v Praze se sešli oponenti zla, které, doufejme, jednou bude zničeno. Česká republika je také suverénní zemí a nikoliv kolonii Kremlu. 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 25.7.2022 13:09 | karma článku: 23,10 | přečteno: 795x