Kapela Lipka připomíná významnou lidovou básnířku

Originálním způsobem street art formou Murálu (velkoplošných obrazů) připomíná kapela Lipka, která hraje místní folklór, významné osobnosti Písku, jež byly pro tuto obec na Frýdeckomístecku přínosem a proslavily ji.

Nyní tak vzdávají hold Marii Chraścince Suszkowe, jejiž připomínka vzniká ve staré Kuryzsowej stodole. Projekt připomínání si významných osobností Těšínska financuje Kongres Poláků v České republice. Autorem projekce je Arkadiusz Andrejkow.

Maria Suszkowa se významně zapsala do historie Písku jako originální lidová básnířka. Narodila se v roce 1902 do rodiny místního léčitele Jana Chraściny. Její silnou zbraní byl dar slova, kterým zachycovala každodenní život horské vesnice v těšínských Beskydech.

Od raného mládí těžce pracovala, protože pocházela z velice chudých poměrů. Přesto se s úsměvem vyrovnávala se všemi nástrahami života. Jako matka a hospodyně předávala s neuvěřitelnou laskavostí a moudrostí úctu k tradicím, které ožívaly v jejích slovech a melodiích zpívaných při práci. Její poetické dědictví přetrvalo a vytvořilo cenný poklad pro místní komunitu.

Dědictví paní Suszkowé patří ke kulturním tradicím Písku, kde žijí Poláci a Češi, kteří společně čerpají z bohatství její poezie. Téměř žádná společenská událost v okolí se neobešla bez zmínky o jejích básních. Díky ní je Písek bohatší nejen na vzpomínky, ale také na trvalé dědictví slova a srdce, které spojuje generace v duchu jednoty a vzájemné úcty.

Spolek kapela Lipka, to nejsou jen krásné goralské písně v jejich provedení, ale také uchovávání lidové kultury v širším smyslu. Taková činnost, která pomáhá udržovat tradice předků, je záslužná a chvályhodná. Pánové z kapely už mají s touto činností zkušenosti, je možné je kontaktovat a oni poradí, jak by se něco tak krásného mohlo uskutečnit i jinde.

Fotografie Marii Suszkowe zveřejněna se souhlasem autora Chrystiana Heczka.

www.kapelalipka.cz

Autor: Jan Ziegler | středa 22.5.2024 16:45 | karma článku: 7,38 | přečteno: 143x