Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Praha se osvobodila sama s pomocí Vlasovců

Je potřeba neustále zdůrazňovat, že Rusové si v našem hlavním městě prakticky nezabojovali. Klíčový význam pro ukončení bojů mělo jednání České národní rady s německými veliteli a uzavření dohody o příměří.

K té došlo 8. května 1945. Toto je datum skutečného osvobození Prahy, které oprávněně slavíme jako Den vítězství. Netajím se tím, že prezident Miloš Zeman není moji krevní skupinou, ale byl to on, kdo na začátku devadesátých let inicioval změnu státního svátku – dne vítězství nad nacismem z 9. na 8. května, tak, jak se slaví ve většině Evropy. A za návrat k historické pravdě mu děkuji.

Jak potvrzuje ve svých pamětech vojenský velitel Pražského povstání generál Karel Kutlvašr, německý vládce Protektorátu Čechy a Morava, státní tajemník Karl Hermann Frank mu při jednáních potvrdil, že Němci jsou připraveni, vzdát se Američanům. Američané přitom už 6. května osvobodili Plzeň a do Prahy mohli klidně dorazit o den později, protože by prakticky nenarazili na odpor. Vinou ruských bolševiků tak zbytečně zemřely stovky lidí!

Je dobré si připomenout klíčovou úlohu Ruské osvobozenecké armády neboli Vlasovců, kteří měli hlavní podíl na úspěchu pražského povstání. Neboť to byli oni, kteří výrazně pomohli Praze v kritický den 7. května. Nebudu se více rozpisovat, materiál historika Pavla Žáčka poskytuje jasné důkazy mého tvrzení.

Mezi hrdiny pražského povstání patřil i strýc bývalého ministra zahraničí František Schwarzenberg, který se za okupace aktivně zapojil do protinacistického odboje. V biografii, kterou o něm napsal Vladimír Škutina, se píše, že převzal kapitulaci německé posádky na pražském Wilsonově (dnes hlavní) nádraží. Původně se mu tam v uniformě československého poručíka jít nechtělo, protože velitel jednotky Wehrmachtu, major, se chtěl vzdát pouze protějšku stejné hodnosti, a poručík je jak známo šarže nižší. Tak František Schwarzenberg namítal, že se mu se stejně nevzdá a navíc on železnici vůbec nerozumí. Nakonec ho přemluvil člen České národní rady Josef Kotrlý. „Půjdeš tam, řekneš mu, že jsi princ Franz von zu Schwarzenberg a uvidíš, jak se přetrhne. Nádraží pak předáš železničářům,“ poradil Františkovi a nakonec to tak přesně dopadlo.

Klíčovým okamžikem pro ukončení bojů v hlavním městě bylo datum 8. května! Tehdy Česká národní rada v čele s předsedou Albertem Pražákem a generálem Kutlvašrem uzavřela v 16 hodin s velitelem německých jednotek bojujících v Praze generálem Rudolfem Toussaintem dohodu o zastavení bojů a odchodu německých jednotek z Prahy směrem k americkým liniím. Drtivá většina německé armády dohodu respektovala a ještě v podvečer přestala válčit a začala se z metropole nad Vltavou stahovat.

To ostatně potvrzuje i literární kritik profesor Václav Černý v druhém díle svých pamětí Křik koruny svatováclavské. „Němci zastavili své bojové akce, odevzdali českým orgánům své válečné zajatce i politické vězně; počínajíc šestou večerní hodinou vyklidily jejich vojenské jednotky (asi 130 tisíc lidí) Prahu, odvádějíce s sebou i své politické a policejní orgány i německé civilní obyvatelstvo; letadla zůstala na místě, těžké zbraně byly odevzdány Čechům na pokraji Prahy, lehké před dosažením americké demarkační čáry… Pražské povstání tedy skončilo vítězstvím. Praha byla svobodna, ušla osudu Varšavy.“

Jednotky Rudé armády druhého den ráno svedly pouze drobné půtky se zbytky ustupujícího nepřítele. To, že si rudoarmějci v Praze moc nezabojovali, přiznal i velitel předsunutého odřadu 3. gardové tankové armády Rudé armády generál Ziberov. „Litujeme jen, že jsme v Praze nezastihli velké síly protivníka, abychom zdejšímu lidu ukázali plnou sílu sovětských tanků,“ řekl.

Dohoda o příměří s Němci byla velkým trumfem představitelů pražského povstání, ovšem v Čechách se úspěch neodpouští. Profesor Pražák a jeho druhové upadli v nenávist československých a sovětských komunistů, protože neumožnili vyniknout sovětským jednotkám. Generál Kutlvašr byl dokonce ve vykonstruovaném procesu odsouzen v roce 1949 za velezradu. Takhle se komunisté mstili skutečným hrdinům pražského povstání.

Pod tíhou nezvratných důkazů se tak definitivně zhroutil mýtus o Rudé armádě – osvoboditelce Prahy. Názor, že Praha se s výraznou pomocí Vlasovců osvobodila sama, zastává nyní drtivá většina historiků a je prezentován i v školních učebnicích. Historii se musí chápat z fundované odborné literatury napsané renomovanými autory, a ne z ideologických spisů KSČ nebo pochybných webových stránek.

http://minulost.cz/cs/vlasovci-v-boji-za-prahu

Doporučená literatura

Stanislav Kokoška – Praha v květnu 1945, Historie jednoho povstání, Praha 2005

Kolektiv autorů Dějiny Zemí koruny české, díl II., Praha 1992,

Václav Černý – Křik koruny české, Paměti 1938 – 1945, Brno 1992

Vladimír Škutina – Český šlechtic František Schwarzenberg, Praha 1990

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 12.5.2016 18:14 | karma článku: 31,83 | přečteno: 1515x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Válečné zločiny rudých Vietnamců byly horší než ty americké

Ano, výrazně předčily mnohokrát omílaný masakr americké armády v My Lai. Jednalo se o masové vraždy civilistů včetně žen a dětí provedené komunistickými zločinci z Vietkongu a severovietnamské armády.

29.5.2024 v 10:07 | Karma: 3,33 | Přečteno: 68x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Šokující! Komunistka Konečná na straně brutálních vrahů z Hamásu

Šéfka KSČM si uřízla pořádnou ostudu, když se svezla na vlně antisemitismu a opřela se do předsedy vlády kvůli tomu, že odsoudil zatykač na svého izraelského kolegu Benjamina Netanjahua jako děsivý a zcela nepřijatelný.

28.5.2024 v 11:14 | Karma: 25,69 | Přečteno: 565x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Mír na Ukrajině zmařily ruské vydírání a válečné zločiny, nikoliv Jonhson

Jako lež se ukazuje tvrzení kremelské propagandy, že prý britský premiér Boris Johnson přinutil Ukrajinu, aby nepřijala údajně už téměř domluvený mír s Ruskem. Skutečnou příčinou byly nehorázné ruské „mírové“ návrhy.

24.5.2024 v 11:28 | Karma: 20,86 | Přečteno: 392x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Jak opilí rudoarmějci zavraždili hajného Žíhlu v Kodě

Je to smutná příhoda z doby krátce poválečné. V zájmu historické pravdy si však musíme připomínat i tyto události. Osvobození, to byl i teror ze strany Rudé armády, i když se ho komunistická propaganda snažila zamlčet.

23.5.2024 v 11:12 | Karma: 25,28 | Přečteno: 663x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Kapela Lipka připomíná významnou lidovou básnířku

Originálním způsobem street art formou Murálu (velkoplošných obrazů) připomíná kapela Lipka, která hraje místní folklór, významné osobnosti Písku, jež byly pro tuto obec na Frýdeckomístecku přínosem a proslavily ji.

22.5.2024 v 16:45 | Karma: 7,35 | Přečteno: 137x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Zemřela tlumočnice zpráv do znakové řeči Naďa Hynková Dingová

29. května 2024  10:45

Tlumočnice do znakového jazyka Naďa Hynková Dingová, známá i divákům zpráv České televize, zemřela...

Novela o léčivech má zajistit dvouměsíční zásoby i přehled dostupnosti léků

29. května 2024  10:37

Držitelé rozhodnutí o registraci léčiv budou nově muset zajistit měsíční až dvouměsíční dodávky...

Putin radil, kdo má vést Ukrajinu místo Zelenského. Hleď si svého, reagoval Kyjev

29. května 2024  10:30

Ruský prezident Vladimir Putin znovu zpochybnil legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra...

Ortel zahraje v dětském zábavním parku. Totální přestřel, nechápou rodiče

29. května 2024  10:29

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 3333
  • Celková karma 24,63
  • Průměrná čtenost 1804x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz