Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nechtěl mučit vězně, nesmí být vydán Ruské federaci

Jedná se spolupracovníka Alexeje Navalného Jevgenije Sergejeva, který byl loni v říjnu v Česku zadržen na základě ruského mezinárodního zatykače vydaného na základě lživých a vykonstruovaných obvinění.

Jevgenij Sergejev má kromě ruského rovněž estonské občanství a aktivně působil v protiputinovské opozici a je rozhodným protivníkem současného zločinného režimu v Kremlu. Patřil k blízkým spolupracovníkům asi nejznámějšího ruského opozičníka Alexeje Navalného, kterému například pomáhal organizovat mítinky. Dále je odpůrcem ruské agrese na Ukrajině a kdysi se také zúčastnil protestů na Majdanu.

Pravdou je, že pan Sergejev náležel kdysi k příslušníkům ruských speciálních bezpečnostních složek a působil na postu elitního vězeňského dozorce. Nechtěl se však podílet na mučení vězňů a tak odešel jak od bezpečnostních složek, tak nakonec i z Ruska. Nyní žije v Estonsku, kde podniká, a má tamní občanství.

Zadržen byl v Praze na letišti Václava Havla minulý rok v říjnu , když do České republiky přiletěl v rámci svého byznysu. Rusko totiž požádalo o jeho vydání kvůli údajnému podvodu. Nejprve byl v tzv. extradiční vazbě, odkud byl v únoru propuštěn po složení kauce 2,5 milionu korun.

Je ovšem jasné, že z ruské strany se jedná o vykonstruovanou kauzu. Ono nařčení se totiž objevilo v dotyčné záležitosti až po dlouhé době a opírá se o výpověď již dříve obviněného, který k ní byl s velkou pravděpodobností donucen mučením, jež je v ruském vyšetřování obvyklé. Jak už potvrdilo nezávisle na sobě více svědků. To, že Rusko účelově obviňuje členy opozice z kriminálních deliktů, nejčastěji z podvodů a daňových úniků, je rovněž známou skutečností.

Zářným důkazem toho je kauza právníka Sergeje Magnitského, který odhalil závažné daňové úniky, na kterých se podílel vysoce postavený policista. Toto oznámení však dostal k vyřízení právě onen obviněný strážce zákona. Ani nepřekvapuje, že nakonec byl sám Magnitskij obžalován z daňových podvodů a skončil ve vyšetřovací vazbě, v níž v listopadu 2009 za podivných okolností zemřel. S největší pravděpodobností byl ubitý dozorci. Ano, v nynější kremelské říši, je týrání vězňů a vyšetřovaných běžnou záležitostí.

Je jasné, že v současném putinovském Rusku, které má velmi blízko k nacistickému Německu, nemá odpůrce tamního současného zločinného režimu, mezi něž patří i Jevgenij Sergejev, prakticky žádnou šanci na přežití. To dokazují i nenávistná slova prezidenta Putina, který o opozici opakovaně mluví jako o zrádcích. Panu Sergejevovi zároveň přitěžuje i fakt, že je občanem Estonské republiky, kterou Rusko zařadilo na seznam nepřátelských zemí. Je nezpochybnitelným faktem, že Kreml vystupuje vůči Estonsku dlouhodobě agresivně, čehož důkazem je například únos elitního estonského policisty Estona Kohvera z estonského území ruskou FSB v roce 2014.

České země ještě v éře Československa pomáhaly v minulém století těm, kteří ze svých vlastí utíkali před totalitními režimy. Tak ve dvacátých letech přijaly uprchlíky ze sovětského Ruska před komunistickou tyranií a ve třicátých letech poskytly azyl německým antinacistům. A v této bohulibé tradici by měly pokračovat.

Zásadního oponenta putinovského režimu by v Rusku bezpochyby čekalo peklo. Česká republika nesmí podle nálezu Ústavního soudu vydat kohokoliv do zemí, v níž nemá dotyčný zajištěný spravedlivý proces. A Ruská federace, která agresí proti Ukrajině hrubě porušila mezinárodní právo, mezi ně bezpochyby patří.

O vydání či nevydání Jevgenije Sergejeva bude Městský soud v Praze rozhodovat v úterý 29. března. Věřím, že na základě uvedených faktů ruskou žádost o extradici zamítne.

Říká, že odmítl mučit vězně. Státní zástupkyně je pro jeho vydání Rusům - iDNES.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | středa 23.3.2022 11:11 | karma článku: 17,61 | přečteno: 339x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Babi chválila Babiše, já poslouchal a vyklízel její stodolu

Tornádo před třemi roky zdevastovalo jihomoravské obce a já tam vyrazil pomáhat, jako mnoho jiných dobrovolníků. Čas tam strávený patřil k mým nejkrásnějším životním zážitkům.

20.5.2024 v 17:06 | Karma: 26,88 | Přečteno: 1681x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Fico rozeštvával Slovensko, útočil na soudy a stýkal se s mafiány

Atentáty jsou v demokratické společnosti nepřípustné, o tom žádná. Kolem střelby na slovenského premiéra je ale řada otazníků, on sám je silně kontroverzní osobnosti, a jak se říká, kdo seje vítr, sklízí bouři.

16.5.2024 v 13:05 | Karma: 36,81 | Přečteno: 4653x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

110 korun za pivo na hokejovém mistrovství je přiměřená cena

Někteří fanoušci šílí, jiní zase tvrdí, že je to v pořádku, já patřím k těm druhým. Cenu za půl litru plzně na zápasech hokejového mistrovství světa ve fanzónách považuji po zkušenosti z NHL za normální.

15.5.2024 v 13:52 | Karma: 10,97 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Bezcharakterní Zeman si vyznamenání nezaslouží, to už spíše „sudeťák“ Posselt

Návrh na ocenění bývalé hlavy státu v Poslanecké sněmovně neprošel. A to je dobře. Člověk, který akorát škodil vlastní zemi, lhal a rozeštvával lidi, má pouze nárok na hluboké opovržení.

14.5.2024 v 10:46 | Karma: 24,01 | Přečteno: 601x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Rusín Mondič: Češi se bojí ruských čekistů více než německých gestapáků

„Nepřinášeli jsme svobodu, ale smrt,“ uvedl výstižně Rusín Michal Mondič k chování Sovětů v Československu období po květnu 1945. Ruští směršovci perzekuovali čs. občany a řádili stejně jako předtím nacisté.

10.5.2024 v 10:36 | Karma: 20,82 | Přečteno: 471x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

  • Počet článků 3327
  • Celková karma 25,42
  • Průměrná čtenost 1806x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz