Fico rozeštvával Slovensko, útočil na soudy a stýkal se s mafiány

Atentáty jsou v demokratické společnosti nepřípustné, o tom žádná. Kolem střelby na slovenského premiéra je ale řada otazníků, on sám je silně kontroverzní osobnosti, a jak se říká, kdo seje vítr, sklízí bouři.

Násilí nesmí být normou řešení sporů, o tom žádná, a to platí i v případě útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Tento neomluvitelný čin je nutné odsoudit. Nicméně nesmí zakrýt skutečnosti, které dokazují, že se jedná o problematického člověka s podezřelými styky se slovenským podsvětím. Jak uvedl web seznamzpravy.cz, odsouzený zločinec Marian Kočner se už dříve na nahrávce hovoru s jiným podnikatelem chlubil tím, že mu tehdejší premiér Fico slíbil svatý klid před policii, prokuraturou a daňovými úřady. Premiér přitom sám přiznal, že se s Kočnerem, který si nyní odpykává devatenáctileté vězení za padělání směnek, sešel na společenských akcích. Kočner byl rovněž podezřelý z objednávky vražd novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Jak dále uvedl web novinky.cz, Fico chtěl odvolávat předsedu slovenského Ústavního soudu, k čemuž naštěstí nemá kompetence, což opozice zhodnotila tak, že takový brutální útok na nezávislost justice si nedovolil ani Vladimír Mečiar. Web aktualne.cz přiblížil mimořádně odporné chování poslance Ficovy strany Smer-SD a nynějšího místopředsedy slovenského parlamentu Luboše Blahy, který na předvolebním shromáždění v Nitře provokoval dav k nenávistným urážkám slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Fico jen stál a usmíval se.

Na další podivnosti upozornil web novinky.cz. „Slovenské bezpečnostní složky selhaly, pokud nechaly střelce dojít se zbraní do bezprostřední blízkosti premiéra Roberta Fica a umožnili na něj vystřelit,“ řekl Novinkám bezpečnostní expert a bývalý ředitel Pořádkové služby Policie ČR Martin Hrinko. Je také nepochopitelné, že útočníka nechali bodyguardi vypálit celkem pět ran.

Pozoruhodná je rovněž osobnost atentátníka, kterou je údajně 71 letý Juraj Cintula z Levic, básník, spisovatel, věčný nespokojenec a stoupenec opozice. Nicméně také sympatizant nelegální polovojenské proruské skupiny Slovenskí branci (SB). Na webu novinky.cz je rovněž fotografie dokazující Cintulovu přítomnost mezi členy SB. Podle projektu vsquare.org vůdcům této skupiny poskytli výcvik bývalí příslušníci ruských speciálních jednotek a ta měla mít blízko i ke kotlebovcům. Cintula na sociálních sítích napsal několik proruských příspěvků, otevřeně SB chválil a podporoval je.

Útok na Fica odsoudil jako nepřijatelný též ruský diktátor Vladimír Putin. Od něj, jako od člověka, který stojí v čele země používající brutální praktiky vůči opozici včetně vraždění jejich představitelů a jejíž armáda na Ukrajině záměrně masakruje civilisty, to vážně sedí.

Robert Fico je prokazatelně silně kontroverzní osobností, o tom nemůže být pochyb, fakta, která to dokazují, musí též zaznít v diskusi o atentátu. Je potřeba je zasadit do širších souvislostí. Bohužel, našel se člověk, který se rozhodl řešit spory s ním radikálně.

Přesto všechno přeji panu Ficovi brzké uzdravení, tyto způsoby řešení konfliktu se mně hnusí. Také však doufám, že tato smutná událost jej přivede rovněž k zamyšlení a přehodnocení některých jeho dřívějších postojů.

Zdroje:

Atentát na Fica je selháním bezpečnostních složek, říká expert - Novinky

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/nejhlubsi-dno-fico-s-kolegy-hecoval-dav-k-vulgarnim-nadavkam/r~743db74acade11ec94760cc47ab5f122/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kocner-se-v-nove-zverejnene-nahravce-chlubi-ze-mu-fico-slibil-svaty-klid-83045

Atentátníka spojují s proruskou polovojenskou skupinou - Novinky

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-fico-by-chtel-odvolavat-predsedu-ustavniho-soudu-40463062

Svět nadále odsuzuje útok na Fica. Putin poslal Čaputové telegram | EuroZprávy.cz (eurozpravy.cz)

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 16.5.2024 13:05 | karma článku: 36,97 | přečteno: 4799x