Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komunista Castro byl horší jak generál Pinochet

Levice truchlí nad skonem rudého zločince a masového vraha Fidela Castra. U ruského prezidenta Putina adorace tohoto kubánského arcilotra nepřekvapuje, u šéfa Evropské komise  Junckera je to smutné.

Vladimír Putin uvedl, že Fidel Castro je tvůrcem „svobodné a nezávislé Kuby“, která se stala vlivným členem mezinárodního společenství a zářným vzorem pro mnoho zemí a národů.

Ještě dál zašel předseda moskevského sněmu Alexej Šapošnikov, který Castrovo úmrtí označil za nenahraditelnou ztrátu pro lidstvo. A dokonce hodlá v Moskvě postavit památník Fidela Castra, této údajně skvělé osobnosti mimořádného významu, a pojmenovat po něm jednu z moskevských ulic. To je jenom jeden z mnoha důkazů, že současné Rusko i přes povrchní kapitalistický nátěr zůstalo ve skutečnosti komunistickou zemí, která si libuje v glorifikaci zločinců nejhrubšího zrna.

Fidel Castro

Smutné ovšem je, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker prohlásil, že ve vůdci kubánských komunistů svět ztratil muže, který byl pro mnohé hrdinou. No, to raději nebudu komentovat, já si nic takového nemyslím. Naopak si cením prohlášení zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Castro byl brutální diktátor, a pokud bude Kuba nadále pošlapávat základní lidská práva, zruší předchozí Obamovu vstřícnost vůči ní, která byla podle mého názoru chybná, protože kubánský režim žádné ústupky Bílému domu nenabídl.   

Přitom šéf kubánské rudé smečky a údajný bojovník za svobodu v roce 1968 podpořil okupaci naši vlasti zločinným Brežněvovým sovětským režimem. Čili to, že Čechům a Slovákům byla upřena svoboda, mu nevadilo a schválil tak násilí na našich národech.  

Fidel Castro je zodpovědný za vraždy 25 tisíc lidí, kteří byli popraveni nebo zemřeli následkem nelidského vězení v kubánských koncentrácích. Ty se mimochodem velmi podobaly nacistickým lágrům a sovětským gulagům. Vězněno v nich bylo na 350 tisíc odpůrců kubánského komunistického režimu, což se v porovnání s počtem obyvatel blíží Stalinovým represím v bolševickém Rusku. V éře jeho vlády opustilo Kubu cca 1,2 milionů – 1,5 milionů lidí, kteří v drtivé většině emigrovali do Spojených států amerických. Desetitisíce Kubánců rok co rok riskují plavbu na chatrných podomácku vyrobených plavidel přes Mexický záliv, aby se dostaly pryč ze své země za lepším životem na Floridu.

A teď porovnejme diktátora z „ostrova svobody“ s chilským autoritativním vládcem Augusto Pinochetem, který se zmocnil vlády po svržení prezidenta Salvadora Allendeho. Podle zprávy tamní komise pro usmíření zemřely za chilského vojenského režimu kvůli represím asi tři tisíce lidí a vězněno jich bylo zhruba 40 tisíc. To je tedy daleko méně než za Castra na Kubě. A přitom je masový kubánský vrah pro mnoho zvrácené levičáky hrdinou, ale Pinochet, který jeho kvalit zdaleka nedosahuje, odporným padouchem.

Augusto Pinochet

Navíc chilský generál zachránil vojenským převratem svoji zemi od hospodářského kolapsu, ke kterému pod socialistou Allendem nevyhnutelně směřovala. Dá se říci, že svoji vlast ušetřil osudu nynější Venezuely a přivedl ji k hospodářskému rozkvětu. Pinochetovo Chile se stalo ekonomicky nejsilnější zemí jižní Ameriky.

Kuba pod Castrem dospěla k totálnímu rozvratu hospodářství a jejím typickým symbolem se staly potraviny na příděl, které u nás byly zavedeny v roce 1939 a zrušeny o čtrnáct let později. Nicméně příčinou tohoto opatření byla válka a to se dá pochopit. Pokud však k něčemu takovému sáhne země v době míru, svědčí to o její totální neschopnosti.

A ještě jeden velmi silný argument existuje ve prospěch Pinocheta. On v roce 1990 dovolil Chilanům, aby se v referendu svobodně rozhodli, zda chtějí pokračování jeho vlády nebo změnu. A pouhá těsná většina hlasujících se rozhodla pro změnu. Castro nic takového jako typický komunista, který chce totálně a totalitně ovládat společnost, nepřipustil.   

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | úterý 29.11.2016 18:12 | karma článku: 39,10 | přečteno: 2576x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Mír na Ukrajině zmařily ruské vydírání a válečné zločiny, nikoliv Jonhson

Jako lež se ukazuje tvrzení kremelské propagandy, že prý britský premiér Boris Johnson přinutil Ukrajinu, aby nepřijala údajně už téměř domluvený mír s Ruskem. Skutečnou příčinou byly nehorázné ruské „mírové“ návrhy.

24.5.2024 v 11:28 | Karma: 9,80 | Přečteno: 110x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Jak opilí rudoarmějci zavraždili hajného Žíhlu v Kodě

Je to smutná příhoda z doby krátce poválečné. V zájmu historické pravdy si však musíme připomínat i tyto události. Osvobození, to byl i teror ze strany Rudé armády, i když se ho komunistická propaganda snažila zamlčet.

23.5.2024 v 11:12 | Karma: 23,71 | Přečteno: 591x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Kapela Lipka připomíná významnou lidovou básnířku

Originálním způsobem street art formou Murálu (velkoplošných obrazů) připomíná kapela Lipka, která hraje místní folklór, významné osobnosti Písku, jež byly pro tuto obec na Frýdeckomístecku přínosem a proslavily ji.

22.5.2024 v 16:45 | Karma: 6,93 | Přečteno: 131x | Diskuse| Kultura

Jan Ziegler

Moje Rusko je fašistická říše zla, temna a chudoby

V tomhle duchu hodnotí svoji zemi ruská novinářka Jelena Kosťučenková ve skvělé knize Moje Rusko. Popisuje plíživou rusifikaci sibiřských národů, Putina viní z masakru v Beslanu, odsuzuje válku na Ukrajině atd.

21.5.2024 v 16:24 | Karma: 24,80 | Přečteno: 572x | Diskuse| Kultura

Jan Ziegler

Babi chválila Babiše, já poslouchal a vyklízel její stodolu

Tornádo před třemi roky zdevastovalo jihomoravské obce a já tam vyrazil pomáhat, jako mnoho jiných dobrovolníků. Čas tam strávený patřil k mým nejkrásnějším životním zážitkům.

20.5.2024 v 17:06 | Karma: 32,76 | Přečteno: 3697x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Izraelci v Gaze objevili těla tří dalších rukojmích, včetně přítele zavražděné Shani

24. května 2024  13:38

Izraelští vojáci v noci na pátek objevili v severní části Pásma Gazy těla dalších tří rukojmích...

Opilec naházel dlažební kostky na 14 aut. Praštil muže, který ho chtěl zastavit

24. května 2024  13:37

Čtrnáct osobních automobilů poškodil v noci na dnešek čtyřicetiletý muž v Karlových Varech....

Ozbrojený lupič maskovaný rouškou přepadl benzinku, odnesl si peníze a losy

24. května 2024  13:22

Policisté pátrají po lupiči, který v noci na dnešek přepadl čerpací stanici v Blatné na...

Tenisového bosse Kaderku propustili z vazby, trestní stíhání pokračuje

24. května 2024  13:13

Pankrácká věznice propustila z vazby stíhaného prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderku....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 3331
  • Celková karma 24,59
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz