Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zatčení narkobarona „Prcka“ Guzmána budí naději i strach z násilí

„Joaquín ´El Chapo´ Guzmán Loera bude dostižen, stejně jako jsme dostihli Usámu bin Ládina,“ prohlásil v roce 2011 prezident Barack Obama. Všichni si pamatují na triumfální okamžik, kdy šéf Bílého domu předstoupil před televizní obrazovky a oznámil, že americké speciální síly Navy Seals dostaly nejhledanějšího muže světa. Sobotní zadržení Guzmána, jež bývá pro svou postavu přezdíván „El Chapo“ čili „Prcek“, sice neupoutalo takovou mediální pozornost jako smrt teroristy bin Ládina, přesto značí stejné poselství. Kdokoli se bude protivit zákonům USA, bude dřív či později dohnán ke spravedlnosti. Nic na tom nemění ani reálná obava, že Guzmán se pokusí uprchnout. Jeho někdejší útěk z vězení v dodávce přepravující prádlo totiž bije do očí.

Když v sobotu mexická vláda oznámila, že za pomoci USA dopadla šestapadesátiletého šéfa kartelu ze Sinaloy „El Chapo“ Guzmána, ze všech stran začaly přicházet gratulace. Americký ministr spravedlnosti Eric Holder ocenil profesionalitu a odvahu mexických orgánů a jeho kolega Jeh Johnson z ministerstva vnitřní bezpečnosti hovořil dokonce o milníku v boji proti pašování drog podél americko-mexické hranice. Prezidentovi Pena Nietovi též přes Twitter poblahopřál jeho předchůdce Felipe Calderón, jemuž se Guzmána nikdy dostihnout nepodařilo. Nyní se ukázalo, že několikatýdenní operace spojených sil Mexika a USA přinesla své ovoce.

Už před dvěma týdny provedly jednotky federální policie a námořnictva za pomoci protidrogových agentů z USA čistku v údajném Guzmánově sídle ve městě Culiacánu, kde zadržely vrcholné představitele sinalojského kartelu. Ve chvíli policejního zásahu se v domě pravděpodobně nacházel i samotný Guzmán, jenomže ten mezitím stačil vyklouznout sofistikovaným systémem podzemních tunelů a větracích šachet. Na hlavu zásahových složek se ihned snesla kritika, že zatímco pochytala zločince druhé kategorie, hlavní ryba stále pluje na svobodě. „Čekali jsme na vhodnou příležitost a chtěli jsme zabránit ohrožení civilistů,“ hájil své muže velitel operace.

Osudnou se Guzmánovi stala až noc z pátku na sobotu, kdy do jeho hotelového pokoje v přímořském letovisku Mazatlán vtrhlo zásahové komando a bez jediného výstřelu ho zatklo. Poté jej leteckým speciálem převezli do Mexico City, kde skončil ve vazební cele.

Z chudého farmáře nejmocnějším mužem podsvětí

Schopnost, s jakou se Guzmán z nuzných podmínek venkova vyšvihl nahoru, budí obdiv i hrůzu zároveň. Vyrostl v chudém kraji na severu Mexika, pro svou letitou pěstírnu marihuany a opia známém jako „zlatý trojúhelník“ (leží totiž na pomezí tří států – Sinaloa, Chihuahua a Durango). Coby farmářského synka si jej vyhlídl tehdejší kmotr mexického podsvětí Miguel Ángel Felix Gallardo napojený na nechvalně proslulou sicilskou mafii Cosa Nostra. Gallardův modus operandi se postupně upínal na uzavření „gentlemanské“ dohody s vládnoucí autoritářskou stranou PRI (Partido Revolucionario Institucional), jíž pravidelně plynuly drogami proprané peníze na volební kampaně výměnou za posty u federální a státní policie.

Guzmán v osmdesátých letech hbitě postupoval hierarchií kartelu a přebíral velení některých operací. Poté co byl Gallardo zatčen, se Guzmán chopil příležitosti a roztříštěný kartel vzal pevně do svých rukou. Rozpoutal krvavou válku proti gangům z Tijuany a Juarézu, o moc nad hlavními drogovými koridory se však střetl s bezskrupulózně násilnickým kartelem Los Zetas. Roku 1993 jej zadržely zásahové jednotky v Guatemale a následně jej předali mexickým protějškům, kde byl odsouzen na 20 let vězení. Neuběhlo však ani osm let a on za pomoci podplacené vězeňské služby uprchl z maximálně střeženého vězení. Proklouzl ukryt v dodávce vozící prádlo z prádelny. Od té doby po něm pátrali jak mexičtí, tak američtí vyšetřovatelé.

Pro svou nepolapitelnost se stal námětem pro filmové snímky i oslavné písně tzv. narcocorridos. Jeho drogová říše se rozprostírá od Latinské Ameriky, přes USA, Evropu, západní Afriku až po Asii a Austrálii. Časopis Forbes jeho jmění odhadl na více než miliardu dolarů, a umístil jej tak v žebříčku nejbohatších lidí světa. Na letišti v Mexico City dokonce vlastnil soukromý hangár.         

Bude nakonec vydán do USA?

Očekává se, že mexické státní zastupitelství (Procuradía General de la República) rozběhne v nejbližších hodinách obnovené procesní řízení a vznese vůči Guzmánovi nová obvinění, týkající se zejména trestných činů proti životu a zdraví, praní špinavých peněz či porušení federálního zákona o palných zbraních a výbušninách.

Paralelně se v USA sepisuje žádost za Guzmánovu extradici. Už dříve vypsala americká administrativa odměnu 5 milionů dolarů za dopadení capo di tutti pravděpodobně nejmocnější zločinecké organizace dneška. Od zmiňovaného roku 1993 na něj americká justice vznesla řadu obvinění, mimo jiné za nelegální dovoz desítek tun kokainu, heroinu a marihuany do USA, praní špinavých peněz a používání ozbrojeného násilí, včetně vražd, únosů a mučení. Federální soud v Illinois jej mimochodem učinil odpovědným za to, že Chicago přeměnil v rejdiště drogového byznysu, čímž se zařadil po bok nejobávanějšího mafiána Al Caponeho z časů alkoholové prohibice.

Justiční orgány USA mají důvod se obávat opakování scénáře z roku 2001, jelikož Mexiko se stále zmítá ve spirále korupce, která prostupuje celým správním systémem, a dosud neexistují účinné zákony, jež by tomuto neblahému trendu zabránily. Mexický právník José Antonio Ortega se domnívá, že USA by tímto krokem konečně odhalily míru zkorumpovanosti mexických politiků a úředníků a jejich napojení na narkomafiánské sítě. „Extradice Guzmána by autoritám Spojených států amerických umožnila pochopit korupci v institucích veřejné bezpečnosti v Mexiku. Guzmán by nepochybně o poměrech promluvil“, myslí si Ortega.   

Úspěch s nejistým výsledkem

Prezident Enrique Pena Nieto si momentálně jistě mne ruce, protože tímto úlovkem dokazuje kritikům, že boj proti organizovanému zločinu v jeho agendě nepožívá menší důležitosti než provádění ekonomických reforem. Zároveň rozmělňuje pochyby, že by loňské pozatýkání bossů Los Zetas mělo za cíl usnadnit Guzmánovi cestu za monopolizací drogového obchodu.  

To nicméně neznamená, že by drogové násilí mělo být co nevidět u konce. Spíše naopak. Mnozí odborníci se shodují v tom, že Guzmánův odchod může přispět k eskalaci násilí a tedy narůstajícímu počtu mrtvých a unesených. „Kartely jsou kvůli vládním zátahům z posledních let oslabené. Nyní by se mohly vzchopit a bojovat o ty regiony a koridory, jež zůstaly po Guzmánovi, což by rozdmýchalo další vlnu násilí,“ míní bezpečnostní expert Raúl Benítez. Na převzetí otěží moci se rovněž třese Ismael Zambada, řečený „El Mayo“ a muž číslo 2 sinalojského kartelu, který za svou celoživotní kriminální dráhu nebyl ani jednou polapen.

Ačkoli v sobotu administrativy Mexika a USA zaznamenaly viditelný úspěch, na jeho skutečné dopady si budeme muset počkat. Ve hře je totiž stále bezpočet variant. Jednou z nich může být i ta, že „El Chapo“ bude kontrolovat obchod s narkotiky i nadále, třebaže z vězení.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Vrchota | pondělí 24.2.2014 20:10 | karma článku: 6,24 | přečteno: 466x
  • Další články autora

Petr Vrchota

Jak daleko je ke konci demokracie v Česku? Není vše ztraceno, neztrácejme odvahu!

Nevěřícně zírám, jak rychlý spád nabírají události posledních dní a týdnů. Loni v květnu jsem v Itálii ujišťoval místní, že v naší rozmilé zemičce nepanuje válka ani nesvoboda. Žijeme přece ve stabilní demokracii uprostřed Evropy.

5.3.2018 v 9:00 | Karma: 37,90 | Přečteno: 5003x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Zeman na Hradě! STOP! Hordy uprchlíků odraženy! STOP!

Je dobojováno. Miloš Zeman obhájil post prezidenta republiky. Na úvod se mu sluší poblahopřát, jelikož zvítězil ve svobodných a demokratických volbách. A to je instrument, který bychom jako společnost měli vždycky bránit.

29.1.2018 v 16:45 | Karma: 23,73 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Prezidentské volby jsou volbou o nás samých

Kam jsme došli za posledních 28 let? A kam kráčíme nyní? Budeme se stavět novým výzvám čelem a přicházet s jejich řešením, nebo se naopak uzavřeme do vlastní pohodlnosti a bezpečných zákoutí, abychom si náhodou nespálili prsty?

25.1.2018 v 19:50 | Karma: 17,45 | Přečteno: 482x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Volím Pavla Fischera. Volím slušnost a vizi

Na podzim mi někdo řekl: „Není to člověk, který by byl schopný strhávat davy“. Bylo 17. listopadu a na pražském Václavském náměstí zrovna promlouval Pavel Fischer, jeden z prezidentských kandidátů.

9.1.2018 v 16:00 | Karma: 22,29 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Lež se rozlézá do všech směrů. Dokážeme ji včas zastavit?

Posledních několik týdnů mám pocit, že permanentně sním, jenomže ne a ne se probudit. Pak mě napadá, že jsem asi součástí nějakého absurdního dramatu o několika dějstvích, kde čekám na spuštění opony, ale marně...

16.11.2016 v 18:30 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5814x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Čtyři mrtví, dalších šestnáct lidí se zranilo

23. května 2024  22:48,  aktualizováno  24.5 6:45

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

Policisté na univerzitě v Oxfordu zatkli 16 propalestinských demonstrantů

24. května 2024  6:39

Na německé Humboldtově univerzitě i britské Oxfordské univerzitě ve čtvrtek zasahovala policie...

Námořní drony Sea Baby nesou i raketomety. Ukrajina je poprvé použila v prosinci

24. května 2024  6:33

Sledujeme online Šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk uvedl, že Ukrajinci vybavili námořní drony Sea Baby...

Sezona hurikánů bude v USA dosud nejhorší. Meteorologové čekají dvakrát více bouří

24. května 2024  6:23

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) přišel se svou dosud nejhorší květnovou...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Petr Vrchota se považuje za "revoluční" dítě, jelikož se narodil v bouřlivých listopadových dnech sametového roku 1989. Cítí proto chorobnou nutnost aktivně se zapojovat do veřejného života. Po studiu na gymnáziu v Třeboni nastoupil na bakalářský stupeň oboru Mezinárodní vztahy - britská a americká studia na Západočeské univerzitě v Plzni. Vystudoval magisterský obor bezpečnostní studia na FSV UK. V letech 2011 - 2012 byl šéfredaktorem politologického magazínu e-Polis. Studoval a pracoval v Mexico City a účastnil se dobrovolnických projektů v Indonésii. Momentálně působí v Agentuře pro sociální začleňování, kde má na starosti koordinaci vzdělávacích aktivit.