Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Peticí proti všeobecné apatii

Blíží se další výročí sametové revoluce, tentokrát již po třiadvacáté. Jako každý rok se v tomto pošmourném listopadovém čase zintenzivňuje debata o tom, kam jsme za tu dobu pokročili, čeho jsme dosáhli, co se nepodařilo a v čem jsme naprosto selhali. Záměrně používám plurál, neboť na současném stavu jsme se větší či menší měrou podíleli my všichni.

Na přetřes se jistě dostanou slova, že „za komunistů bylo líp, protože se nekradlo a vše bylo za babku“. Atmosféra ve společnosti nepochybně pulzuje, rozčarování z politického parcelování roste. Všude jsme přesvědčováni o tom, že skepse občanů dosahuje nevídaných rozměrů. Nezájem, lhostejnost, apatie. Tomu se však naštěstí vymykají skupinky nadějných.        

Příkladem mohou jistojistě být studenti třeboňského gymnázia. Koncem minulého týdne inicioval tamní učitel Martin Rosocha petici proti obsazení krajského odboru pro školství a kulturu členkou KSČM. Od té doby počet podepsaných úctyhodně vzrostl. Petenti vyzývají sociálnědemokratického hejtmana Jiřího Zimolu, aby přehodnotil výběr paní Vítězslavy Baborové pro takto klíčový rezort.

Ohlasy na studentskou iniciativu na sebe nenechaly dlouho čekat. Je poučné přečíst si internetové diskuse pod články na toto téma, neboť mnohé názory napoví, v čem vězí zakletí této společnosti. Studenti jsou osočováni z toho, že v „komunistickém“ režimu neprožili ani den, že zpochybňují výsledky svobodných voleb, že místo učení politicky agitují. Je jim podsouváno, že o životě nic nevědí a zálibu spatřují jenom v alkoholu, drogách a počítačích. Padají tam slova jako „nýmandové, zmanipulovaní blbečkové, tlupa bláznů“ a podobně. 

Ptám se, z jakého titulu mají studenti mlčet, srazit paty k sobě a poslušně se vrátit do lavic? Jenom kvůli tomu, že s minulým režimem (díkybohu) neměli tu čest?  Proč jim má být odpíráno právo na svobodný projev, zatímco jiné skupiny obyvatel se mohou vyjadřovat vždy a ke všemu?   

Vždyť v článku 18 Listiny základních práv a svobod se jasně píše, že „petiční právo je zaručeno; ve věcech veřejného nebo jiného společného zájmu má každý právo sám nebo s jinými se obracet na státní orgány a orgány územní samosprávy s žádostmi, návrhy a stížnostmi.“ Plně jednají v souladu s ústavními dokumenty. Navíc zde došlo k totálnímu nepochopení. Organizátoři protestu nebrojí proti výsledku voleb v Jihočeském kraji, nýbrž proti dílčímu kroku krajského zastupitelstva. V tom spočívá zásadní rozdíl, který mnozí kritici nevidí, nebo spíš vidět nechtějí.

Přetrvává úplně mylný předpoklad, že jednou za čtyři roky půjdeme k volebním urnám, vhodíme lístek a tím pro nás vše končí. Až uplyne volební období, tak se zase odněkud vyloupnou volení zástupci a poprosí nás o opětovnou podporu. Občanská společnost ovšem nemůže fungovat nárazově od voleb k volbám, ale vyžaduje dlouhodobou péči, vyžaduje zelektrizování co největšího počtu lidí.  Nechme tedy studenty v jejich legitimní naivitě, ať prokážou, že nám mají co říct. V listopadu to byli právě studenti, kteří uspíšili pád socialismu.     

Ztráta víry v nápravu v konečném důsledku plodí jenom izolaci a nihilismus.     

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Vrchota | pondělí 3.12.2012 22:16 | karma článku: 8,32 | přečteno: 546x
  • Další články autora

Petr Vrchota

Jak daleko je ke konci demokracie v Česku? Není vše ztraceno, neztrácejme odvahu!

Nevěřícně zírám, jak rychlý spád nabírají události posledních dní a týdnů. Loni v květnu jsem v Itálii ujišťoval místní, že v naší rozmilé zemičce nepanuje válka ani nesvoboda. Žijeme přece ve stabilní demokracii uprostřed Evropy.

5.3.2018 v 9:00 | Karma: 37,90 | Přečteno: 5003x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Zeman na Hradě! STOP! Hordy uprchlíků odraženy! STOP!

Je dobojováno. Miloš Zeman obhájil post prezidenta republiky. Na úvod se mu sluší poblahopřát, jelikož zvítězil ve svobodných a demokratických volbách. A to je instrument, který bychom jako společnost měli vždycky bránit.

29.1.2018 v 16:45 | Karma: 23,73 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Prezidentské volby jsou volbou o nás samých

Kam jsme došli za posledních 28 let? A kam kráčíme nyní? Budeme se stavět novým výzvám čelem a přicházet s jejich řešením, nebo se naopak uzavřeme do vlastní pohodlnosti a bezpečných zákoutí, abychom si náhodou nespálili prsty?

25.1.2018 v 19:50 | Karma: 17,45 | Přečteno: 482x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Volím Pavla Fischera. Volím slušnost a vizi

Na podzim mi někdo řekl: „Není to člověk, který by byl schopný strhávat davy“. Bylo 17. listopadu a na pražském Václavském náměstí zrovna promlouval Pavel Fischer, jeden z prezidentských kandidátů.

9.1.2018 v 16:00 | Karma: 22,29 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Lež se rozlézá do všech směrů. Dokážeme ji včas zastavit?

Posledních několik týdnů mám pocit, že permanentně sním, jenomže ne a ne se probudit. Pak mě napadá, že jsem asi součástí nějakého absurdního dramatu o několika dějstvích, kde čekám na spuštění opony, ale marně...

16.11.2016 v 18:30 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5814x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

OSN schválila den památky obětí genocidy v Srebrenici. Srbové protestovali

23. května 2024  17:58,  aktualizováno  19:37

Valné shromáždění OSN schválilo návrh, aby si svět každý rok připomínal genocidu v bosenské...

Na grilovačku Spolu v Brně dohlíželo víc ochránců. Pak se spěchalo na hokej

23. května 2024  19:36

Nejspíš poprvé napřímo mezi lidmi po atentátu na Slovensku se objevil premiér a ministři. Ve...

Okamura přál uzdravení Ficovi a volal po neutralitě Ukrajiny. Hrál mu Ortel

23. května 2024  10:05,  aktualizováno  18:55

Zhruba tisícovku příznivců dokázalo přilákat opoziční hnutí SPD na svůj hlavní mítink před...

Další zádrhel v digitalizaci stavebního řízení. ÚOHS zarazil zakázku

23. května 2024  15:49,  aktualizováno  17:36

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna ve čtvrtek zamítl problematickou...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Petr Vrchota se považuje za "revoluční" dítě, jelikož se narodil v bouřlivých listopadových dnech sametového roku 1989. Cítí proto chorobnou nutnost aktivně se zapojovat do veřejného života. Po studiu na gymnáziu v Třeboni nastoupil na bakalářský stupeň oboru Mezinárodní vztahy - britská a americká studia na Západočeské univerzitě v Plzni. Vystudoval magisterský obor bezpečnostní studia na FSV UK. V letech 2011 - 2012 byl šéfredaktorem politologického magazínu e-Polis. Studoval a pracoval v Mexico City a účastnil se dobrovolnických projektů v Indonésii. Momentálně působí v Agentuře pro sociální začleňování, kde má na starosti koordinaci vzdělávacích aktivit.