Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mexiko: země, kde být novinářem znamená žít na oprátce

Reportéři bez hranic zveřejnili minulý týden každoroční zprávu o stavu svobody médií ve světě. Podle jejich žebříčku si v otevřenosti mediálního prostoru nejlépe vedou severské země či státy Beneluxu. Mexiko se ve výčtu sto osmdesáti zemí usadilo na 152. místě, čímž se v latinskoamerickém regionu řadí na chvost, horší už je jenom komunistická Kuba. Zprávy o vraždách, únosech, násilných přepadeních či vyhrožování novinářů jsou v Mexiku prakticky dennodenní realitou. Svědčí o tom případ uneseného reportéra Gregoria Jimenéze, jenž byl po několikadenním pátrání minulé úterý nalezen mrtvý.

Gregorio Jiménez, přezdívaný Goyo, pracoval jako reportér deníků Notisur a Libertad del Sur v pobřežním státě Veracruz. Ve svých reportážích upozorňoval na masové porušování lidských práv vůči migrantům a často se pouštěl do kritiky místních orgánů, když poukazoval na jejich podezřelou spolupráci s organizovaným zločinem.

Osudným se mu stalo ráno 5. února, kdy do jeho domu vstoupili čtyři ozbrojení muži a odtáhli jej neznámo kam. Ihned se rozjelo policejní vyšetřování, do nějž se vedle veracruzských orgánů zapojily i federální složky, včetně armády, federální policie a námořnictva. V druhé linii spustila své vlastní šetření Národní komise pro lidská práva (Comisión Nacional de los Derechos Humanos, CNDH), jež dohlíží na to, aby vláda respektovala platný právní řád a sama se nedopouštěla deliktů.

Zmizení  Jiméneze však vyburcovalo zejména novinářskou obec, která se dlouhodobě domáhá garance, že nebude soustavně terčem ozbrojených přepadení a únosů. Záhy se objevila videa požadující Goyovo propuštění a odezva přicházela i ze světa, výraz solidarity poslal například španělský deník El País. Na sociálních sítích se rozběhla kampaň, Twitter zaplňovaly hashtagové vzkazy typu #LoQueremosVivo (#Chcemehoživého) či #HastaQueAparezcaGoya (#DokudseGoyaneobjeví). Přes sociální sítě byl svolán též protestní pochod, při němž se demontrující obraceli na úřady, aby postupovaly bezodkladně. Den nato byl Jiménez nalezen mrtvý ve společném hrobě s dvěma dalšími muži.    

Médium v kontextu drogové války

Jiménezův případ však bohužel není ojedinělý. Ve své zprávě Reportéři bez hranic uvádějí, že od roku 2000 bylo v Mexiku zabito nejméně 88 novinářů a 18 se pohřešuje. Hovoří o napojení zločineckých organizací na zkorumpované místní a federální funkcionáře, kvůli nimž se policejní vyšetřování často zametá pod koberec. Děsivou statistiku doplňuje Committee to Protect Journalists. Podle ní bylo Mexiko v loňském roce 7. nejhorší zemí co do počtu nevyřešených případů násilí na novinářích, za sebou nechalo kupříkladu Pákistán, Rusko nebo Brazílii. Vedle toho byli nejméně 3 novináři donuceni uprchnout do exilu v zahraničí.    

Mexický prezident Enrique Peña Nieto ve svých prohlášeních neustále opakuje, že za více než rok své administrativy změnil bezpečnostní strategii v boji proti organizovanému zločinu a drogovým kartelům. Chce se tak odlišit od svého předchůdce Felipe Calderóna, který roku 2006 vyhlásil otevřenou válku narkomafiánským baronům. Od té doby se sice státním orgánům podařilo zatknout či zlikvidovat velké ryby vlivných kartelů a zabavit tuny drog, účet za tuto „federální ofenzívu“ je však příliš vysoký. Zdroje se v číslech obětí různí, odkazují na 60 – 90 tisíc mrtvých a desetitisíce pohřešovaných. První příčinou této statistické neúměrnosti je zejména fakt, že federální vláda často účinně zakrývá počty zavražděných, mučených a násilně a nedobrovolně zmizelých (dokládají to rozsáhlé zprávy CNDH). Druhá příčina spočívá v tom, že mexická média jsou cíleně umlčována a ze strachu před ohrožením vlastní existence kriminální činy raději nekomentují.

Americká profesorka Emilly Edmonds-Pollová ve své loňské analýze „The Effects of Drug-War Related on Mexico´s Press and Democracy“ uvádí, že Mexiko jako celek patří pro novináře k nejnebezpečnějším zemím  a situace je o to horší v místech, kde státní orgány nedisponují  kontrolou nad územím a obyvatelstvem. Jedná se především o příhraniční státy s USA. „V mnohých oblastech místní (i státní) vlády společně s kriminálními organizacemi položily základ pro kontrolu tisku, aby zabránily vyšetřovacím orgánům rozkrývat velké kauzy, a neohrožovali tak jejich byznys. Praktický dopad těchto aliancí je pak nezměrný a fakticky znamená cenzuru tisku,“ tvrdí Edmonds-Pollová.

Zatímco tradiční sdělovací prostředky se v Mexiku ocitají pod palbou z několika stran, naděje se upíná na nová média a nezávislé blogery. Ti nejsou tlačeni ke zkreslování informací ve prospěch několika vyvolených, ale často sami riskují v nebezpečných situacích, aby získali objektivní informaci a posunuli ji ke svým čtenářům. Příklady ze světa táhnou, sociální sítě byly významným motorem událostí Arabského jara a dnes slouží jako nejrychlejší informační zdroj překotného dění na Ukrajině či ve Venezuele. I v Mexiku mohou dokázat svou sílu.     

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Vrchota | středa 19.2.2014 11:29 | karma článku: 5,94 | přečteno: 318x
  • Další články autora

Petr Vrchota

Jak daleko je ke konci demokracie v Česku? Není vše ztraceno, neztrácejme odvahu!

Nevěřícně zírám, jak rychlý spád nabírají události posledních dní a týdnů. Loni v květnu jsem v Itálii ujišťoval místní, že v naší rozmilé zemičce nepanuje válka ani nesvoboda. Žijeme přece ve stabilní demokracii uprostřed Evropy.

5.3.2018 v 9:00 | Karma: 37,90 | Přečteno: 5003x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Zeman na Hradě! STOP! Hordy uprchlíků odraženy! STOP!

Je dobojováno. Miloš Zeman obhájil post prezidenta republiky. Na úvod se mu sluší poblahopřát, jelikož zvítězil ve svobodných a demokratických volbách. A to je instrument, který bychom jako společnost měli vždycky bránit.

29.1.2018 v 16:45 | Karma: 23,73 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Prezidentské volby jsou volbou o nás samých

Kam jsme došli za posledních 28 let? A kam kráčíme nyní? Budeme se stavět novým výzvám čelem a přicházet s jejich řešením, nebo se naopak uzavřeme do vlastní pohodlnosti a bezpečných zákoutí, abychom si náhodou nespálili prsty?

25.1.2018 v 19:50 | Karma: 17,45 | Přečteno: 482x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Volím Pavla Fischera. Volím slušnost a vizi

Na podzim mi někdo řekl: „Není to člověk, který by byl schopný strhávat davy“. Bylo 17. listopadu a na pražském Václavském náměstí zrovna promlouval Pavel Fischer, jeden z prezidentských kandidátů.

9.1.2018 v 16:00 | Karma: 22,29 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Lež se rozlézá do všech směrů. Dokážeme ji včas zastavit?

Posledních několik týdnů mám pocit, že permanentně sním, jenomže ne a ne se probudit. Pak mě napadá, že jsem asi součástí nějakého absurdního dramatu o několika dějstvích, kde čekám na spuštění opony, ale marně...

16.11.2016 v 18:30 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5814x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

OSN schválila den památky obětí genocidy v Srebrenici. Srbové protestovali

23. května 2024  17:58,  aktualizováno  18:07

Valné shromáždění OSN schválilo návrh, aby si svět každý rok připomínal genocidu v bosenské...

Nepotřebujeme, aby nám z centra diktovali, jak se máme chovat, řekl Okamura

23. května 2024  10:05,  aktualizováno  18:05

Přímý přenos Zhruba tisícovku příznivů dokázalo přitáhnout opoziční hnutí SPD na svůj hlavní mítink před...

Další zádrhel v digitalizaci stavebního řízení. ÚOHS zarazil zakázku

23. května 2024  15:49,  aktualizováno  17:36

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna ve čtvrtek zamítl problematickou...

Alternativu pro Německo vyloučili z europarlamentní frakce, chce se odvolat

23. května 2024  16:13,  aktualizováno  17:08

Europarlamentní skupina Identita a demokracie s okamžitou platností vyloučila Alternativu pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Petr Vrchota se považuje za "revoluční" dítě, jelikož se narodil v bouřlivých listopadových dnech sametového roku 1989. Cítí proto chorobnou nutnost aktivně se zapojovat do veřejného života. Po studiu na gymnáziu v Třeboni nastoupil na bakalářský stupeň oboru Mezinárodní vztahy - britská a americká studia na Západočeské univerzitě v Plzni. Vystudoval magisterský obor bezpečnostní studia na FSV UK. V letech 2011 - 2012 byl šéfredaktorem politologického magazínu e-Polis. Studoval a pracoval v Mexico City a účastnil se dobrovolnických projektů v Indonésii. Momentálně působí v Agentuře pro sociální začleňování, kde má na starosti koordinaci vzdělávacích aktivit.