Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dvojnásobné ne! - Ne Zemanovi! Ne Fischerovi!

Stojíme na prahu nového roku a kampaně prezidentských kandidátů se dostávají do roztodivných otáček. Ve středu započala závěrečná fáze souboje o přízeň voličů.

Stojíme na prahu nového roku a kampaně prezidentských kandidátů se dostávají do roztodivných otáček. Ve středu započala závěrečná fáze souboje o přízeň voličů.

Sice stále nevíme, jak dopadne samotný proces a jestli se Česká republika dočká řádného termínu prezidentských voleb tak, jak jej podle Ústavy ČR vyhlašuje předseda Senátu. Rozlícený senátor Tomio Okamura podává stížnost k Ústavnímu soudu, v níž napadá rozhodnutí ministerstva vnitra o jeho vyřazení z prezidentské volby. K tomu žádá odložení voleb, jelikož prý bylo porušeno hned několik parametrů. Pojďme si otevřeně říci, že přes vážné výhrady k prováděcímu zákonu přímé volby prezidenta by posunutí termínu povážlivě zacloumalo s již tak křehkou důvěryhodností v politiku. Rošády o jednotlivé resorty ve vládě a přetahovaná s podtitulem „kdo s koho“, tentokrát v podání rozklížené ODS a pseudopartaje Karoliny Peake, neustávají. Další vládní krizi tlumí patrně jen purpura na plotně, kapr na talíři a pohádkové evergreeny v televizi. Z původního počtu kabinetních ministrů jich moc nezbylo. Popravdě řečeno, zbyli pouze 4. Měli bychom vládu, které důvěřuje něco kolem 10 % občanů a výkon funkce hlavy státu by dočasně sdíleli ministerský předseda a předseda Poslanecké sněmovny, a to ještě za předpokladu, že by se stávající vláda udržela u kormidla. Další políček pro znechuceného voliče.      

Nicméně neméně povážlivou záležitostí je záměrné šíření mystifikace, že prezidentská volba má již předem stanovený výsledek. Častokrát se můžeme ptát, proč tomu tak je, komu to prospívá a proč s tím nikdo nic nedělá. Ano, mnohé agentury favorizují dva ministerské předsedy z minulých let. Poté co Jan Švejnar se v září zcela dobrovolně odebral do akademického světa, z mnohých průzkumů je patrné, že nikdo jiný kromě vysoce nasazených, Jana Fischera a Miloše Zemana, prakticky nemá šanci probojovat se do druhého kola. Takovýto přístup je však neprofesionální, neboť a priori ubírá body zbylým uchazečům o hradní křeslo a znemožňuje tak fair play. Je zajímavé nahlédnout do průzkumů agentur před krajskými volbami a porovnat je s reálným výsledkem. Dostane se nám zajímavého obrázku.

Přitom existují závažné důvody, proč bychom na známkách v budoucnu Fischera ani Zemana vídat neměli. Ke každému připojuji pět.

Ne Fischerovi 1) Byl členem KSČ. Skutečnost, že kdysi vlastnil rudou legitimaci, by nemusela být nutně přítěží. V Komunistické straně Československa bylo přes milion a půl lidí a mnozí tak činili kvůli zachování základních existenčních potřeb svých či své rodiny. Rozdíl spočívá v tom, že Jan Fischer se má stát veřejnou institucí, entitou, která reprezentuje národ, tedy národ po desetiletí trpící gottwaldistickou tradicí. A to skutečně nejde dohromady.

Ne Fischerovi 2) Jeho členství vypovídá o tom, že v něm jako osobnosti nastal zkrat, nastal v něm zlomový okamžik, který rozhodl o dalším vývoji. Nelze vyloučit, že ono morální pokroucení se může opakovat v blízké budoucnosti, pakliže dojde k nějakému tlaku na jeho osobu.

Ne Fischerovi 3) Občané jako nejčastější důvod příklonu k Janu Fischerovi uvádějí jeho důstojné přemostění vládní krize k volbám do Poslanecké sněmovny v květnu 2010. Tento argument má však dva rozměry. Za prvé, po premiérování hrubiána z Valašska by důstojností nejspíš oplýval i strýček Skrblík. Za druhé, v roli ministerského předsedy se stal nástrojem mocichtivých aktérů v pozadí. Stal se loutkou parlamentních stran, především v tahanicích mezi ČSSD a ODS. Nestoudně nečelil korupčním praktikám ministrů Bartáka a Chmiela.  

Ne Fischerovi 4) Často hovoří o svých zkušenostech a konexích na mezinárodním poli, což dokládá zejména ze svého působení ve funkci vicepremiéra Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Ovšem jeho zářijová návštěva Henryho Kissingera a Johna McCaina v USA, kterou provázela aféra o zaplacení novinářů deníku Právo, nesvědčí dvakrát o transparentním vykonávání zahraniční politiky. Tehdy vyjel jako soukromá osoba. Co se bude dít, až se vypraví do ciziny jako hlavu státu? Lépe nevědět.      

Ne Fischerovi 5) Nemá smysl pro humor. Ne že by to byl nejdůležitější faktor, ale prezident bez špetky vtipu a schopnosti si žertem rýpnout sám do sebe, praktiky tolik příznačné pro Václava Havla, bude působit těžkopádně v již tak ustrnulém politickém systému.

* Prezident má hrdě a otevřeně reprezentovat svůj národ, a ne jen technokraticky administrovat místnosti Pražského hradu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na řadu přichází i někdejší předseda ČSSD.

Ne Zemanovi 1) Miloš Zeman byl rovněž členem KSČ, po nesouhlasu se sovětskou okupací byl však roku 1970 vyloučen ze strany. Nadto je ještě zatěžkán nemálo prapodivnými kauzami z modernější historie. Společně s Václavem Klausem připravili pro naši zemi epochu tzv. opoziční smlouvy, jejíž oranžovo-modrý odér pociťujeme dodnes. Likvidace politických oponentů prostřednictvím kompromitujících materiálů i nájemných vrahů, vytunelované banky a státní podniky, tajná konta v zahraničí nebo třeba snaha o okleštění Ústavního soudu. Mám pokračovat?

Ne Zemanovi 2) Že se neštítí obklopovat se mafiány a podzemními lotry (viz František Mrázek), vypovídá o jeho vztahu ke státnosti. Byla to přece opozičně-smluvní doba, která nastartovala propojování byznysu s politikou. Teď chce nad vším bdít z pozice nejvyšší. Nenechme se mýlit, lidé se nemění. Zvlášť ne v osobě Miloše Zemana, který by si na Hrad jistojistě přivedl svého věrného aparátčíka Miroslava Šloufa, a vše by jelo nanovo.   

Ne Zemanovi 3) Jakmile někdo zmíní korupční tematiku z jeho minulosti, dostane co proto. Novináři jsou bestie, akademici a studenti společenskovědních oborů žvanilové, jež ničeho nedosáhli. Jeho výsostná arogance nezná mezí a obávám se, že narcismus po „vítězném“ lednu by astronomicky narostl.

Ne Zemanovi 4) Na jednáních s dalšími státníky by nepochybně rozdmýchával pozdvižení (podobně jako ono pověstné zašumění, když vstupuje do sálu plného lidí). Byli bychom ve světě opět vidět. Máme však zapotřebí prezentovat se podobným způsobem jako dosud. Nehovořím zde o konkrétních zahraničně-politických krocích, ale o stylu nekompromisnosti a reformovaného „jájismu“.

Ne Zemanovi 5) Zeman je na rozdíl od Fischera za svůj důvtip nebesky vychvalován. Vždyť on přece dokáže bonmoty rozesmát celé davy tak, že ještě nadto pouráží jemu nepochlebující. Vynikající přednost. 

* Prezident má hrdě a otevřeně reprezentovat svůj národ, a neživit znovuzrozené klientelisticko-podnikatelské sítě a dokazovat druhým, že „stát jsem já“.

P. S.:  Autor prohlašuje, že všechny informace uvedené v textu pocházejí z veřejných zdrojů.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Vrchota | sobota 29.12.2012 11:01 | karma článku: 25,34 | přečteno: 1387x
  • Další články autora

Petr Vrchota

Jak daleko je ke konci demokracie v Česku? Není vše ztraceno, neztrácejme odvahu!

Nevěřícně zírám, jak rychlý spád nabírají události posledních dní a týdnů. Loni v květnu jsem v Itálii ujišťoval místní, že v naší rozmilé zemičce nepanuje válka ani nesvoboda. Žijeme přece ve stabilní demokracii uprostřed Evropy.

5.3.2018 v 9:00 | Karma: 37,90 | Přečteno: 5003x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Zeman na Hradě! STOP! Hordy uprchlíků odraženy! STOP!

Je dobojováno. Miloš Zeman obhájil post prezidenta republiky. Na úvod se mu sluší poblahopřát, jelikož zvítězil ve svobodných a demokratických volbách. A to je instrument, který bychom jako společnost měli vždycky bránit.

29.1.2018 v 16:45 | Karma: 23,73 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Prezidentské volby jsou volbou o nás samých

Kam jsme došli za posledních 28 let? A kam kráčíme nyní? Budeme se stavět novým výzvám čelem a přicházet s jejich řešením, nebo se naopak uzavřeme do vlastní pohodlnosti a bezpečných zákoutí, abychom si náhodou nespálili prsty?

25.1.2018 v 19:50 | Karma: 17,45 | Přečteno: 482x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Volím Pavla Fischera. Volím slušnost a vizi

Na podzim mi někdo řekl: „Není to člověk, který by byl schopný strhávat davy“. Bylo 17. listopadu a na pražském Václavském náměstí zrovna promlouval Pavel Fischer, jeden z prezidentských kandidátů.

9.1.2018 v 16:00 | Karma: 22,29 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Lež se rozlézá do všech směrů. Dokážeme ji včas zastavit?

Posledních několik týdnů mám pocit, že permanentně sním, jenomže ne a ne se probudit. Pak mě napadá, že jsem asi součástí nějakého absurdního dramatu o několika dějstvích, kde čekám na spuštění opony, ale marně...

16.11.2016 v 18:30 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5814x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Poslanci schvalují smlouvu s Německem o rozvoji labské vodní cesty

23. května 2024  8:45,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Poslanci schvalují smlouvu s Německem o údržbě a rozvoji labské vodní cesty. Stanoví základní...

Nizozemsko proti Bruselu. Imigrační a klimatické plány Unie Wildersovi nesedí

23. května 2024

Premium Vypadá to na téměř neodvratný střet. Chystaná nizozemská vláda euroskeptického vítěze voleb Geerta...

V pátek hrozí silné bouřky a přívalové deště. Napršet může až 30 milimetrů

23. května 2024  10:56

V pátek se budou na většině území lokálně vytvářet bouřky s přívalovými srážkami. Za krátký čas...

Za zneužití dotací při přeměně zámků na hotely dostal podnikatel 5,5 roku

23. května 2024  10:24

Vězení na pět a půl roku vyměřil olomoucký krajský soud podnikateli Petru Látalovi, který podle...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Petr Vrchota se považuje za "revoluční" dítě, jelikož se narodil v bouřlivých listopadových dnech sametového roku 1989. Cítí proto chorobnou nutnost aktivně se zapojovat do veřejného života. Po studiu na gymnáziu v Třeboni nastoupil na bakalářský stupeň oboru Mezinárodní vztahy - britská a americká studia na Západočeské univerzitě v Plzni. Vystudoval magisterský obor bezpečnostní studia na FSV UK. V letech 2011 - 2012 byl šéfredaktorem politologického magazínu e-Polis. Studoval a pracoval v Mexico City a účastnil se dobrovolnických projektů v Indonésii. Momentálně působí v Agentuře pro sociální začleňování, kde má na starosti koordinaci vzdělávacích aktivit.