Chlast, drogy a hektolitry kávy.

Další ze vzpomínek na zákulisí profi kuchyní, tentokrát na pomocníčky jež vás drží na nohou během nekonečných dní a někdy i nocí...

Jestli má kuchařina nějaké zvláštní poznávací znamení, pak je to fakt, že asi jako u jediného řemesla chodíte do práce rozbombardovanej jak Drážďany, sotva sunete nohu přes nohu...Ale po šestnácti hodinách opouští kuchyni úplně jinej člověk. Ta vlna endorfinů a testosteronu vyvolá v člověku takový vlny chuti k životu, že jen tak neusnete...

A vzhledem k tomu, že máte jen pár hodin na odpočinek, je to samozřejmě průser...

V mojí generaci skončila řada fakt talentovaných kluků jako alkáči. V lepším případě se dneska živí něčím úplně jiným, v horším s vodnatejma očima někde živořej v místech, kde by si jeden nedal ani polívku. V tom nejhorším případě už prděj do hlíny a dost jim přeju aby se jim na věčnosti nezdálo o chraptění kasy vyjíždějící jeden blok za druhým. A pokud už to musí bejt, tak přeju co nejmíň problémových hostů... tam někam.

Jak k tomu došlo? Nenápadně. Dáte si dvě před spaním. Zklidníte se a usnete. Časem si začnete dávat  tři.. čtyři. A ten žár co nejde jen od sporáků se nejlíp hasí když jich pár zkousnete i přes den. A už frčíte. Sáňky na ledu jsou proti tomu hadr a nemá to brzdu. Přiložíte pod kotel nějakou kořaličkou a spřežení si jede kam chce. Poslední zastávka a nejen pro kuchaře je Peklo.

Pokud máte kliku jako třeba já, a dost praštěný kamarády může to dobře skončit. Je to už dávno, kdy mě po jednom zvlášť divokým flámu přesvědčili, že jsem cestou z baru trhal zrcátka zaparkovanejm autům motajícím se mi, co čert nechtěl přímo pod nohy. A já měl takovou výkladní skříň po celý hlavě, že jsem jim to uvěřil. Už nikdy jsem tu tmu smísenou s mlhou nechtěl zažít. Ze dne na den jsem přestal kalit. A jsem sakra rád. Bylo to v čas.A to že si ze mě jak posléze vyplynulo ze situace celou dobu dělali legraci na tom nic nemění. Nejsem vandal a naštěstí ani alkoholik. 

Káva. Tu můžeme pít z půllitrů a pořád ji bude v kuchyni málo... Snad nám ten hřích jednou naše těla prominou. A pokud ne, ta vůně a svěžest, která ji provází za to stojí.

Dneska doba pokročila. Po kuchyních už se nepotácí alkoholici  mojí generace. Sviští tam s vytřeštěnejma očima kuchtíci nakopnutí nějakou dobrou chemií. A po nocích se dál nakopávají na nekončících párty.Jako nedávno my. To samé v bleděmodrém. Ještě neví, že takhle se válka se stresem nevyhrává.O čemž neúprosně svědčí statistiky , po záchranářských a vojenských profesích  jsou právě kuchaři ohroženým druhem.

Příště zas u veselejších vzpomínek ahoj Filip.

 

Autor: Filip Vracovský | sobota 11.5.2019 7:43 | karma článku: 32,12 | přečteno: 2986x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Co všechno, může zákazník najít v jídelním lístku a nemusí z toho být dvakrát moudrý...

O prázdninách, na cestách a během dovolených se v restauracích stravujeme většinou víc než jindy... Třeba se vám pár mých slov bude hodit ...

3.7.2024 v 7:50 | Karma: 13,78 | Přečteno: 539x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Místo rumu kousek melounu ? To nic, to se ti jen mění preference. Ty starej vole...

... není třeba hned propadat panice. Ale za menší zamyšlení to určitě stojí. A nebyl bych to já, kdych do něj nezamotal i pár dalších věcí...

1.7.2024 v 6:29 | Karma: 13,41 | Přečteno: 469x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Všem nám schází zakouřená putyka...

To je pořád řečí o rozdělený společnosti... Tak se mrkneme na to, kde se to kouzlo spojování ztratilo...

29.6.2024 v 6:36 | Karma: 36,45 | Přečteno: 4034x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Jaké jsou Ukrajinské děti?

Po skoro dvou desítkách let kdy jsem zjistil, že je fajn pomáhat Ukrajincům tak nějak celkově , mám za sebou dva roky výuky ...

26.6.2024 v 16:39 | Karma: 30,06 | Přečteno: 4092x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Drazí soudruzi !

Pár slov nejen o skvělém filmu ruské režisérské legendy . Byť dílo samotné je strhující výpovědí o jednom z dílků skládačky...

23.6.2024 v 6:36 | Karma: 17,99 | Přečteno: 826x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Soud projednává případ Čecha, který raboval na Ukrajině. Asi to byla blbost, řekl

3. července 2024  8:19,  aktualizováno  9:58

Šestadvacetiletý Čech Filip Simon působil v březnu 2022 v ukrajinském dobrovolnickém praporu...

Írán, Sýrii a KLDR žalují za útok Hamásu. Pozůstalí chtějí čtyři miliardy dolarů

3. července 2024  9:32

Přes 125 lidí, mezi které patří zranění nebo pozůstalí po útoku Hamásu na Izrael ze 7. října...

V okolí Sněmovny budou jako nový bezpečnostní prvek výsuvné sloupky

3. července 2024  9:22

Poslanci rozpočtového výboru ve středu rozhodnou o uvolnění peněz na vybudování výsuvných sloupků,...

Větroň na Karvinsku zavadil o elektrické dráty a zřítil se, pilot pád přežil

3. července 2024  9:21

Jednomístný sportovní kluzák se u Stonavy na Karvinsku v úterý odpoledne zřítil do pole. Podle...

Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích
Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích

Francouzské brambory jsou skvělé především proto, že vše máte nakrájené a promíchané za 20 minut. Pak stačí nasázet do pekáčku a za hodinku obědváte.

  • Počet článků 677
  • Celková karma 21,22
  • Průměrná čtenost 2117x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik