Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co všechno, může zákazník najít v jídelním lístku a nemusí z toho být dvakrát moudrý...

O prázdninách, na cestách a během dovolených se v restauracích stravujeme většinou víc než jindy... Třeba se vám pár mých slov bude hodit ...

Doba, kdy Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu tepal jídelní lístky především kvůli jejich rozsahu a názvům Cipískovo tajemství je dávno pryč.

S hrdostí a radostí se musím pochválit. Považuji se za jednoho z průkopníků jejich redukce. Byť s konzervativním přístupem hostů to byl z počátku tvrdý boj.

Nicméně rovnítko menší =čerstvější nabídka se postupně stalo vítaným trendem. Dneska už kuchaře většina lidí neobviňuje. Z lenosti, ani nedostatku fantazie.

Není nic lepšího, než podnik úplně bez jídeláků. Nakoupíte suroviny, napíšete tabuli a když něco dojde, zkrátka to smažete. Koupíte další čerstvé suroviny.Následně pokračujete v tom co děláte pořád dokola.

O klientelu nemějte obavu. Stačí „maličkost“. Přesvědčit ji, že má přijít na kuchaře (celý kolektiv) a ne na písmenka. Neprůstřelná profesionalita s přiměřenou dávkou kreativity a trendy postupů stoly zaplní naprosto spolehlivě.

Jistě, můžete namítnout , že chcete už dopředu vědět do „čeho“ jdete. Dát si něco, co si jinde takhle dobré nedopřejete... Proto si podniky většinou drží maličkou kartu, kde mají svoje trháky. Jídla u kterých ví, že se jim zkrátka vyplatí a díky velkým číslům prodejů je čerstvost surovin zaručená.

Když jsem zjistil, že se dá vařit úplně bez mrazáku (Na to co potřebujete mrazit stačí zmrzlinovač a přístroj jménem Šoker, který zajišťuje šokové mražení a chlazení potravin) spadla mi brada. A byla to paráda.

Dneska spíš hosty nachytají v jídelním lístku pojmy, kterým jako laik nemusí rozumět.

A tady bych návštěvníky rozdělil na dvě skupiny . S tou jednou my šéfové v rondonech podle mě umíme pracovat poměrně slušně. Jsou to hledači zážitku, naši příznivci, gourmeti...

V našich degustačních meníčcích se cítí jako kapr ve vodě. Můžeme je zahrnout řadou libozvučných a cizojazyčných názvů. Ví přesně, co které slovo znamená.

Případně jim můžete předložit jen soupis názvů surovin a omáček, postupy se rádi nechají překvapit. Tak to na podobná meníčka rád píšu já sám.

Kachní prso, čekanka, čočka, sos s pomeranči.

Prsíčko bych opekl do křupava a zaudil, čekanku pěkně namarinoval a zkaramelizoval, čočce by slušelo vymazlené pyré a silnou šťávou s demi-glace bych to celé korunoval. Mikrobylinky na ozdobu a ... ( Docela na to mám chuť, ale střílím z patra, nepřipravoval jsem si to.)

Nicméně značné procento našich zákazníků je často z nabídky zaskočené. Nemělo by se to stát, protože na place má fungovat dobře proškolená obsluha. Každý číšník a servírka má nabídku nejen nachutnanou, ale v ideálním světě znají i jednotlivé kulinářské techniky při zpracování jednotlivých komponentů na talíři...

Myslete na to vážení kolegové pokud neprovozujete čistě zážitkovou restauraci. Já jim zatím hodím záchraný kruh v podobě několika výrazů , kterým třeba nemusí rozumět...

Parfait

Lahodný krém, jemnější než paštika. Dávno nemusí jít jen o sladký dezert. Dneska se připravuje i z jater, ryb...

Coulis

Zní to pěkně a tajemně ? No je prostý, nezahušťovaný (byť redukovaný) ovocný přeliv.

Amuse bouche

Složenina slov bavit se a pusa. Jedná se o sousto, kterým krátíme čas během čekání při přípravě vašich objednávek.

Panko strouhanka

Japonská strouhanka z bílého chleba. Oproti „naší“ strouhance má podstatně hrubší strukturu a nenasákne tolik tuku.

Bezé

Lehce nadýchané sněhové těsto. Můžeme ho vychutit kokosem, oříšky... A autor tohoto blogu pak dezerty z něj miluje :)

Víc se rozepisovat nebudu. Stejně spousta z vás až sem nedočetla :D

Ale pokud bude mít blog nějaký ohlas, určitě jsem k jídelním lístkům neřekl poslední slovo :)

Písnička nemá s blogem nic společného. V pondělí to ale bylo 109 let od narození muzikanta, který mj. významně ovlivnil celou řadu rockových hvězd...

Autor: Filip Vracovský | středa 3.7.2024 7:50 | karma článku: 33,81 | přečteno: 4067x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Místo rumu kousek melounu ? To nic, to se ti jen mění preference. Ty starej vole...

... není třeba hned propadat panice. Ale za menší zamyšlení to určitě stojí. A nebyl bych to já, kdych do něj nezamotal i pár dalších věcí...

1.7.2024 v 6:29 | Karma: 13,49 | Přečteno: 532x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Všem nám schází zakouřená putyka...

To je pořád řečí o rozdělený společnosti... Tak se mrkneme na to, kde se to kouzlo spojování ztratilo...

29.6.2024 v 6:36 | Karma: 36,57 | Přečteno: 4166x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Jaké jsou Ukrajinské děti?

Po skoro dvou desítkách let kdy jsem zjistil, že je fajn pomáhat Ukrajincům tak nějak celkově , mám za sebou dva roky výuky ...

26.6.2024 v 16:39 | Karma: 30,06 | Přečteno: 4164x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Drazí soudruzi !

Pár slov nejen o skvělém filmu ruské režisérské legendy . Byť dílo samotné je strhující výpovědí o jednom z dílků skládačky...

23.6.2024 v 6:36 | Karma: 18,00 | Přečteno: 835x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Papalášské způsoby ministra Beka ? Na to jsme u nás citliví...

Pamatuji si víc než dobře jak v osmdesátých letech „mlčící většinu“ deptala mimo jiné okázalá „zpanštělost“ tehdejších aparátčníků...

19.6.2024 v 7:16 | Karma: 37,41 | Přečteno: 4062x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Čtrnáctiletá dívka zmizela cestou k tetě, rodiče rozeslali její fotky po Evropě

5. července 2024  15:52

Naposledy s rodinou slavila Ivana Košková z Příšovic na Turnovsku 14. narozeniny. Jenže od 13....

Brit zabil ženu před očima dětí a jejího nápadníka. Ten to sledoval online

5. července 2024  15:48

Britský soud shledal šestačtyřicetiletého Aminana Rahmana vinným z vraždy čtyřiadvacetileté Sumy...

Lídr labouristů se stal po volebním triumfu britským premiérem, Sunak podal demisi

4. července 2024,  aktualizováno  5.7 15:46

Parlamentní volby ve Velké Británii vyhráli středoleví labouristé. Po setkání s králem Karlem III....

Orbán je na „mírové misi“ u Putina. Ohradily se EU i NATO, ozval se i Fiala

5. července 2024  11:35,  aktualizováno  15:20

Maďarský premiér Viktor Orbán dorazil do Moskvy, kde zahájil setkání s ruským prezidentem...

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...

  • Počet článků 677
  • Celková karma 21,36
  • Průměrná čtenost 2122x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik