Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Práskal pan Cyril Hoschl nebo ne?

V poslední době se objevily protichůdné informace o vztahu předního českého psychiatra prof. Cyrila Hoschla se Státní bezpečností. 

Publicistka, spisovatelka a režisérka Monika Le Fay uvedla na svých blogových stránkách rozhovor s Miroslavem Vodrážkou (/badatelem ÚSTR, zabývající se totalitní minulostí). Ten tvrdí, že v roce 1984 na Cyrila Hoschla založila StB svazek s označením KTS (kandidát tajné spolupráce) s krycím jménem Vrba.  Důvodem byla jeho známost s některými členy disentu, kteří byli současně jeho pacienty a jejichž zdravotní stav - zejména ten psychický - byl pro Státní bezpečnost důležitým dokladem. Cyril Hoschl jezdil v té době i do zahraničí a mohl mít kontakty i na lékaře - emigranty. 

Dle téhož svědectví byl profesor Hoschl získán o rok později jako agent s krycím jménem Jakub, který však odmítl podepsat písemný závazek a tak se dochoval jen záznam bez jeho signatury. Spolupráce byla údajně ukončena v roce 1989 a to ze strany StB pro nezájem o informace.

Odkaz na článek je zde

Petr Kamberský ve svém článku pro Lidové noviny nazývá současné tažení vůči profesoru Hoschlovi  lynčem. Uvádí, že se nikdy nenalezl jak podpis pod vázacím aktem, tak ani jediná zpráva, kterou by pan Hoschl podepsal. Po revoluci se nenašel jediný záznam, jenž by dokladoval jeho aktivní činnost, například informace o psychickém rozpoložení pana Ivana Havla, bratra tehdejšího nejznámějšího disidenta, který byl v jeho péči pro deprese. Cyril Hoschl vlastní negativní lustrační osvědčení. Celý článek zde.

K uvedeným protichůdným informacím lze mít různé postoje. Pan Kamberský správně uvádí, že v době přívalu informací ulpí někomu v hlavě jen zmíněný titulek, že Cyril Hoschl donášel na Ivana Havla, další podrobnosti jej již nezajímají a navždy bude považovat našeho předního psychiatra za obyčejného křiváka a donašeče. Každý, kdo se jen trochu zajímá o nedávnou minulost, ví, že kandidátem tajné spolupráce byla jakákoli osoba, která se ocitla v hledáčku StB. Pakliže někdo mohl v rámci své profese jezdit za hranice tehdejšího východního bloku, byl nepochybně pro StB zajímavý. Každý, kdo se stýkal - a to i v rámci svých pracovních povinností - s členy disentu, musel být rovněž osobou, která byla vhodná k "vytěžení". 

Ti, co měli tu "čest" se s příslušníky tehdejší tajné policie setkat, vědí, že tito lidé byli absolutně bezskrupulosní, byli velmi dobře vyškoleni v lidské psychice a na své oběti věděli vše, aby mohli udeřit na případné slabé místo. Často šokovali vyslýchaného jedince tím, že mu bez obalu sdělili obsah rozhovoru, který on měl s blízkými, kterým  bezmezně důvěřoval. Co to udělalo s jeho psychikou, netřeba asi příliš rozvádět. Představa hrdinství při podobném výslechu, ono indiánské mlčení, je poměrně naivní. Ani ti, co si mysleli, že s StB lze hrát "betla" , nakonec neuspěli. 

Je mediálně zajímavé uvádět známé osobnosti a jejich případné angažmá v roli "donašečů". Málokdo si ještě vzpomene na to, že ve stejné situaci byla Jiřina Bohdalová, herec Jan Kanyza a mnoho dalších. Daleko zajímavější by však bylo vědět než jména těch známých lidí konkrétní jména a pohnutky těch sviní v lidské podobě, kteří lámali uvedené osobnosti a různými způsoby je donucovali k donášení na své blízké spolupracovníky. Pakliže někdo celý ten atak se ctí ustál a za celou dobu se nedopustil žádného činu, aby poškodil svého bližního, je třeba mu vyseknout hlubokou poklonu.

Zbývá otázka, kdo po 30 letech vytahuje uvedené informace na veřejnost. Souvisí to se zmiňovanou možností presidentské kandidatury profesora Hoschla, která tu a tam proskočí do médií, i když on sám se k tomuto nikdy jednoznačně nevyjádřil? Jak dlouho bude ještě ono dračí vejce StB v naší společnosti působit? Kolik známých osobností bude ještě v novinách označeno za donašeče za doprovodu blahosklonného mručení masy bezejmenných, kterým opravdu stačí jen novinový titulek?

Jediný, kdo se může takto bez obav smát, je jistý generál Alojz Lorenc, šéf Státní bezpečnosti, který nechal skartovat množství svazků a způsobil natolik nepřehlednou situaci, že je již těžké najít jistotu, jestli někdo práskal či nikoli. A tento člověk, místo aby pykal za své zločiny, nám svá moudra klidně přednáší i na půdě naší alma mater Karlovy university v Praze. 

Absurdní divadlo? Nikoli. Realita dnešních dní. 

 

 

Autor: Tomáš Vodvářka | pondělí 2.12.2019 6:09 | karma článku: 43,45 | přečteno: 5886x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Colours of blogers

Zase po roce, zase na stejném místě, skoro ve stejný čas a hodinu a jistojistě s pohodou, která je vždy mezi lidmi, kteří cosi umí a mají si co říci. A vyhlášení vítězů.

15.6.2024 v 21:29 | Karma: 28,94 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Důsledky střelby na FF v Praze o loňských vánocích

Média přinesla předběžnou zprávu o tragické události konce roku 2023, kdy šílenec postřílel na Filosofické fakultě 14 lidí a řadu dalších zranil. Co to pro nás bude znamenat v budoucnu?

12.6.2024 v 7:42 | Karma: 22,03 | Přečteno: 612x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politická poesie České republiky

Kdo si myslí, že politika je svinstvo a že do ní lezou jen psychopati, kariéristé, různí vykukové a podobná čeládka, je velkém omylu. V souboru politických stran a hnutí lze nalézt netušený rozměr poesie.

9.6.2024 v 16:59 | Karma: 21,88 | Přečteno: 488x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Karin Lednická „Šikmý kostel I.-III.“ (recenze)

Dle mého jde o dílo, které je v české literatuře naprosto ojedinělé a bude patřit do jejího zlatého fondu. Před autorkou je třeba hluboce smeknout.

7.6.2024 v 22:14 | Karma: 25,26 | Přečteno: 525x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Fico žije, promluvil a neodpustil

Přiznávám, že je to reakce na blog kolegy Burgeta z dnešního dne. Více méně z jeho popudu jsem si vyslechl celý cca 11 minut trvající první projev pana Fica po atentátu.

6.6.2024 v 9:55 | Karma: 39,86 | Přečteno: 3011x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Centrem Prahy nejezdí dvě ze tří linek metra, policie řeší odložené kufry

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:21

Aktualizujeme V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelého zavazadla....

Dodávka na pěší zóně srazila a usmrtila seniorku, zůstala zaklíněná pod autem

18. června 2024  14:19

Tragickou dopravní nehodu vyšetřovali dnes dopoledne olomoučtí policisté i hasiči na pěší zóně v...

Potyčka na ubytovně v Ústí skončila vraždou, podezřelého policie zadržela

17. června 2024  12:06,  aktualizováno  18.6 14:01

Policisté vyšetřují vraždu na ubytovně v Ústí nad Labem. V násilný trestný čin zřejmě vyústila...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11,  aktualizováno  13:50

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

  • Počet článků 997
  • Celková karma 30,09
  • Průměrná čtenost 2518x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz