Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ďábel může mít lidskou podobu

Máme-li věřit matrikám a gregoriánskému kalendáři, pak se 18.12. před 135 lety narodil Josif Vissarionovič Džugašvili - Stalin. Svět ve svých dějinách zatím nepoznal větší lidskou zrůdu.

Jeho otec byl patrně alkoholik, matka byla pravoslavná křesťanka, zbožná žena, na jejiž přání nastoupil do semináře. Odtud po třech letech odešel a zapojil se do tzv. revoluční činnosti, což byly zpočátku běžné teroristické akce, při nichž umírali zcela nevinní lidé. Zejména přepadení tbiliské banky, při niž zemřelo asi 50 lidí, však bylo moc i na některé stranické soudruhy, nicméně V.I.Lenin nutně potřeboval peníze pro svou činnost. Během počátku 20. století byl opakovaně zatčen a deportován na Sibiř, odkud vždy uprchl. /je smutným paradoxem, že pokud by carská policie postupovala jen z jedné desetiny přísně jako později Stalin, byl by popraven ještě před rokem 1917/.

V období tzv. říjnové revoluce byl Stalin vysílán do různých částí země, aby zde upevňoval moc sovětů a získával potraviny. Dělo se to jen za pomocí nejhoršího násilí, kdy byly vyvražďovány celé vesnice jen z prostého důvodu, že neodevzdaly osivo na příští setbu. 

V roce 1920 byl jedním z faktických velitelů armády, která měla pro sovětské Rusko dobýt Polsko. Stalin dle historických pramenů oslabil hlavní útok Tuchačevského armády na Varšavu s tím, že chtěl nejprve dobýt Lvov. Tuchačevského armáda byla poražena a polský maršál Jozef Piĺsudski pak vyhnal Rudou armádu ven z Polska a podstatné části Běloruska a Ukrajiny. Stalin toto "polské" ponížení nikdy nezapomněl a masové popravy polské inteligence a špiček armády v Katyni byly nejspíše jeho odplatou.

Po Leninově smrti se stal zejména vlastním přičiněním zbožňovanou ikonou. Ze stovek obrazů hleděla na poddané tvář zbavená neštovic, byl vždy zobrazován jako vyšší než ve skutečnosti byl, byla zamlčována částečně ochromená horní končetina. Dodnes není zcela jasné, jakým uhraničivým způsobem se zmocňoval svých podřízených, že vykonávali jím nařízené nejhorší zločiny. Zejména velitelé ČEKy měli poměrně krátkou životnost a traduje se, že si Stalin schovával kulky, které prošly hlavou jeho bývalých satrapů. Postupně nechal povraždit své bývalé soudruhy /Zinověv, Kameněv, Trockij - v Mexiku, Kirov/. Čistkami v armádě vybil to nejlepší a nejzkušenější, co Rudá armáda měla, takže v období finské války v roce 1939 nebyl schopen porazit početně mnohem slabšího soupeře.

Stalin zejména v třicátých letech 20. století zavedl systém Gulag, kam byli na otrockou práci a v podstatě na smrt posílány miliony občanů SSSR, kteří se ničím neprovinili. Kolektivizace vesnice znamenala odebírání všech možných produktů, likvidace drobných hospodářství a zavedení úmyslného hladomoru tam, kde ještě před několika málo lety byla v podstatě obilnice Ukrajiny a Ruska. 

Stalin byl především imperialista, který toužil po ovládnutí celého světa. Jakákoli smlouva byla pro něj jen cárem papíru, oddálení možnosti dobytí dalšího území a dosazení povolných jedinců. Lidský život či život národa nebyl pro něj ničím. Dle vlastního hesla "smrt řeší všechny problémy. není člověk, není problém" pak postupoval i v přestěhování různých národů mimo jejich původní vlast /krymští Tataři/, zabíral území, na které si dělal nárok /část Finska, celé Pobaltí, po válce i část původně československé Zakarpatské Rusi/.

Po skončení II. sv. války si upevnil moc v mnoha zemích východní i střední Evropy, kde byla v rámci Komunistické internacionály dosazena vždy povolná vláda, plnící bez odmluvy příkazy z Moskvy. Pokud se někdo pokoušel jit vlastní cestou /Tito v Jugoslávii/, stal se přes noc z bývalého soudruha krvavý pes.

Těsně před svou smrtí chystal paranoidní Stalin další masové čistky a vraždění, dle informací šlo nejspíše o proces s lékaři. Ti unikli svému osudu nejspíše i tím, že jim Stalin nedůvěřoval a tak nebyli voláni v době, kdy Stalin utrpěl cévní mozkovou příhodu. Pověst říká, že věřil pouze jedinému veterináři, který měl právo jej vyšetřit. Svému osudu unikli - aspoň na čas - i ruští židé, které by čekal stejný osud jako před válkou v nacistickém Německu.

Říká se, že největší rafinovaností ďábla je představa, že neexistuje. V případě Josifa Vissarionoviče Džugašviliho to tak úplně neplatí a jeho život by měl být mementem. A to i navzdory tomu, že byl zvolen 3. největším Rusem všech dob.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Vodvářka | středa 18.12.2013 5:37 | karma článku: 36,86 | přečteno: 4927x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Opáčko dějin Předního východu s přihlédnutím k zemi israelské

V prvním opáčku jsme si objasnili některé pojmy, jež jsou v dnešním světě poněkud zastřené, relativizované či zcela překroucené. Dnes se budeme věnovat dějinám.

11.5.2024 v 8:44 | Karma: 38,83 | Přečteno: 1925x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Zápisky zoufalého lékaře - technika v ordinaci.

Jsem pamětníkem přístrojů zvaných Consul, Zeta, Remington a dokonce i Underwood. Denšního čtenáře možná napadne, že jsou to jména hrdinů dávných časů. Čas však nezastavíš a každý od fochu je nucen čelit novým výzvám.

6.5.2024 v 15:53 | Karma: 41,72 | Přečteno: 4513x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Dnes začíná nejen v Israeli den památky - Jom Ha šoa.

Od dnešního do zítřejšího večera budou na mnoha místech i u nás nás čtena jména těch, kteří byli zavražděni v rámci tzv. „konečného řešení židovského „problému“. V tento den v roce 1943 vypuklo povstání ve varšavském ghettu.

5.5.2024 v 5:37 | Karma: 24,64 | Přečteno: 454x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Opáčko nejen pro vysokoškolské studenty pod palestinskou vlajkou

V souvislosti s výskytem četných protestních akcí, kde zejména studenti v USA, ale i u nás, protestují proti situaci na Předním východě, uvádím některá fakta, která mohou vnímavým cosi osvětlit.

4.5.2024 v 7:51 | Karma: 45,40 | Přečteno: 5754x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Budou se za čas američtí studenti klanět svým židovským spolužákům?

Média přinášejí posledních cca 14 dní informace o protestech amerických studentů universit proti činnosti israelské armády v pásmu Gaza. A současně i informace o ostrakizaci jejich židovských spolužáků.

1.5.2024 v 12:05 | Karma: 30,58 | Přečteno: 872x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:39

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

  • Počet článků 981
  • Celková karma 35,94
  • Průměrná čtenost 2544x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz