Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Opáčko nejen pro vysokoškolské studenty pod palestinskou vlajkou

V souvislosti s výskytem četných protestních akcí, kde zejména studenti v USA, ale i u nás, protestují proti situaci na Předním východě, uvádím některá fakta, která mohou vnímavým cosi osvětlit.
  1. Israel je kolonialistický stát. Není. Israel je stát uprchlíků, kteří se po cca 2000 letech v diaspoře vrátili do země svých předků. O tom, že kmen Hebrejců prokazatelně žil v letech cca 1250 let před Kristem, jsou nesčetné doklady. Jejich příchod do země (alija), byl zapříčiněn útlakem jejich komunit všude po světě a šoa, které znamenalo smrt cca 6 miliónů Židů. Israel není evropskou kolonií, neboť z Evropy pochází cca asi 30% jejicj obyvatel, zbytek jsou lidé blízkovýchodního původu (Židé, Arabové, lidé z Afriky atd.)
  2. V Israeli je apartheid. Není. Apartheid byl ve své podobě praktikován v Jihoafrické republice. Ta měla ve svých zákonech tvrdá segregační nařízení a tvrdou diskriminaci černošského (a většinového) obyvatelstva. Stát Israel přiznává stejná práva všem svým obyvatelům, včetně cca 20% občanů arabského původu. Třetí nejsilnější politická strana je arabská, Aarabové slouží v IDF, jsou zastoupeni v soudním systému, akademické obci a v medicíně.
  3. V Israeli se provádějí etnické čistky. Nikoliv. V roce 1948 dala OSN Židům a Arabům zemi. Židé ji přijali, Arabové odmítli. Arabové vyhlásili Israeli válku, kterou prohráli. Arabové, kteří zůstali na území státu Israel (přes výzvy arabské koalice, aby zemi opustili před vyhlazovací válkou, kterou arabská koalice povede), jsou plnoprávnými občany sice v ne zcela dokonalé, ale rozhodně demokratické zemi.
  4. Nerovný boj. Argumentuje se tím, že stát Israel má agresivní a represivní armádu, mnohem vyspělejší, než mají Hamás a Islámský džihád a že v reakci na útoky používá zbytečnou sílu. Je nutné si položit otázku, co je přiměřená odpověď na stovky a tisíce raket, vypouštěných nazdařbůh z pásma Gaza a Libanonu s cílem pozabíjet všechno živé po dopadu (tedy samozřejmě i Araby). Pro jedince, kteří žijí tisíce kilometrů od bojových linií, je odpověď mnohem snažší, než pro ty, kteří mají nepřítele se snahou je vyvraždit doslova za humny. Události z 7.10.2023 ukazují, že i tato převaha nemusí stačit a že bude nutné vymyslet důkladnější systém ochrany vlastních obyvatel před terorismem.
  5. Okupace. Nikoliv. Stát Israel dostal od OSN prostor pro vlastní stát. V následných válkách (kdy mu šlo o samotnou existenci), sice zabral cizí území, ale poté je vracel výměnou za mír. Egyptu vrátil obrovskou plochu Sinajského poloostrova, bohatou na ropu, kterou sám nemá a musí dovážet. Arabům vrátil v roce 2005 pásmo Gaza. Výsledkem byly nejprve brutální výpady Hamásu vůči konkurečnímu hnutí Fatah, posléze prostor, odkud vylétaly rakety, kopaly se tunely s náhlými výpady a vražděním až po apokalypsu v říjnu 2023.
  6. Uprchlíci s právem na návrat. V době válek se vždy objevují uprchlíci, vyhnaní válkou ze svých původních zemí. Zatímco organizace UHNCR (Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky – rok vzniku 1951), se celosvětově stará, aby se počet takto postižených jedinců snižoval, organizace UNRWA (Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě) tyto jedince fakticky násobí, Z prvotních cca 700.000 Arabů, kteří na výzvu arabské koalice v roce 1948 odešlo u území státu Israel, je jich dnes cca 5,6 miliónů „uprchlíků“. UNRWA snad zpočátku nejspíše skutečně mohla vyvíjet podobnou činnost jako UHNCR, posléze se však z ní stal moloch s cca 30.000 pracovníky a ročním rozpočtem cca 1,2 miliardy dolarů, který se již udržuje jaksi sám od sebe. Co je UNRWA zač, jsme mohli celkem nedávno vysledovat při výše zmíněném teroristickém útoku na svrchovaný stát, kterého se někteří zaměstnanci aktivně zúčastnili. To, že tato organizace vydává školní učebnice, kde je Israel líčen jako „sionistická entita určená k likvidaci“, je rovněž dobře známo. Paradoxně UNRWA udržuje stav, který je de facto už neřešitelný.
  7. Nakba (pohroma). V době vypuknutí války o samotnou existenci v roce 1948 odešlo na výzvu arabské koalice ze země cca 700 000 Arabů. Místo asimilace do okolních arabských států (cca 500 miliónů obyvatel), byli tito skuteční uprchlíci nahnáni svými arabskými bratry do utečeneckých táborů, kde žijí de facto dodnes, prakticky již 4. generace. Den Nakby připadá na 15. května, tedy den, kdy byl Israel napaden arabskou koalicí, která měla jediný cíl. Úplnou likvidaci židovského státu. Pokud bychom pátrali, kdy poprvé toto slovo zaznělo, tak budeme nejspíše překvapení kým a v jakém smyslu. Autorem je syrský profesor Constantin Zureik, který je poprvé pronesl ještě v době trvání bojů v srpnu 1948. Tento termín nebyl použit jako cosi, co udělali Israelci Arabům, ale jako ponížení a zranění, které si Arabové způsobili sami, vlastním přičiněním.
  8. BDS (Boycott, Divestment,Sanctions) Dnes již velmi rozšířené hnutí, Zpočátku hnutím které mělo napravit poměry na Předním východě, dnes rozsáhlá politická organizace, podporující poněkud zmatené levicové inteletuály (zejména v USA). Jak je to obsaženo v názvu, jednou z činností je bojkot israelského zboží, investic atd. Jak je to krátkozraké, bylo vidět na úspěšné firmě Soda stream, jejíž výrobek má doma i leckterý občan ČR. Ředitel společnosti otevřel v roce 2007 svou první továrnu na Západním břehu v Mišor Adumim a zaměstnal 850 tzv.“palestinských“ Arabů a 250 Židů. Arabové si odnášeli z této továrny cca 3x vyšší plat, než bylo v kraji obvyklé. Díky hnutí BDS a jejímu stálému tlaku (“arabští otroci, vysávani Židem“) se továrna v roce 2015 přestěhovala do Negevské pouště, takže zmínění arabští pracovníci skončili. Podobných stupidit bychom našli povícero. / Moje osobní zkušenost je stejná. Recepční v hotelu v městě Tiberias na břehu jezera Kineret byl Arab, který měl rodinu v Gaza – rok 2012. A řekl mi, jak je šťastný, že touto prací velmi dobře uživí svou početnou rodinu, což by jinak v pásmu Gaza možné nebylo. A navenek musí na Israel nadávat/.
  9. SIonismus je zlo. Není. Jeho duchovní otec, Theodor Herzl na kongresu v Basileji v srpnu 1897 formuloval jeho jasná kritéria: a/ budování vlasti židovského národa v zemi israelské, založené na rovnosti a sociální spravedlnosti, b/podpora alije (přistěhovalectví) do Israele a spojení diaspory, c/oživení hebrejštiny, d/solidarita jako obrana proti antisemitismu. Vyměnte slovo Žid a Israel v uvedených kritériích a nikoho nenapadne proti čtyřem bodům jakkoliv protestovat.
  10. Rezoluce OSN proti Israeli. Jde o oblíbený „sport“ velké části zemí, sdružených v OSN. Tak jen v letech 2015-2019 přijalo Valné shromáždění OSN víc e rezolucí proti Israeli, než proti Íránu, Sýrii, Severní Koreji a Rusku dohromady. Nikdo netvrdí, že v Israeli je vše dokonalé, ale….V Saudské Arábii se pořádají veřejné kratochvíle – stínání hlav na náměstí, v Dubaji existuje de facto otrokářství (zahraniční dělníci), v Číně mizejí lidé s jiným názorem a jsou tam koncentráky pro Ujgury, v Turecku jsou vražděni novináři a jinak smýšlející, v Íránu jsou veřejně popravováni homosexuálové, v Sýrii Bašár Asad používá vůči vlastním obyvatelům chemické zbraně, v Rusku jsou vražděni novináři, v Myanmaru jsou vražděni Rohingové, o Severní Koreji snad ani netřeba mluvit. Všechno marno, nejhorším zloduchem je právě Israel, proti němuž je třeba vydávat jednu odsuzující rezoluci za druhou, zatímco k těm další výše napsaným nic. Žádné veřejné demonstrace, žádné „okupační stávky“ na amerických universitách.

Nikdo netvrdí, že v Israeli je vše v pořádku a idylické. Nikdo však současně nemůže popřít, že jde o jedinou skutečnou demokracii v této neklidné oblasti. A jsem si jist, že nikdo z protestujících studentů by si v případě nutnosti pobytu na Předním Východě nevybral k žití jinou zemi, než právě Israel.

Autor: Tomáš Vodvářka | sobota 4.5.2024 7:51 | karma článku: 45,42 | přečteno: 5788x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Vražda člověka není řešení

A to navzdory tvrzení jednoho Gruzínce, který si v čele Sovětského svazu myslel, že tomu tak skutečně může být.

16.5.2024 v 7:41 | Karma: 32,01 | Přečteno: 1352x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Opáčko dějin Předního východu s přihlédnutím k zemi israelské

V prvním opáčku jsme si objasnili některé pojmy, jež jsou v dnešním světě poněkud zastřené, relativizované či zcela překroucené. Dnes se budeme věnovat dějinám.

11.5.2024 v 8:44 | Karma: 39,18 | Přečteno: 2022x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Zápisky zoufalého lékaře - technika v ordinaci.

Jsem pamětníkem přístrojů zvaných Consul, Zeta, Remington a dokonce i Underwood. Denšního čtenáře možná napadne, že jsou to jména hrdinů dávných časů. Čas však nezastavíš a každý od fochu je nucen čelit novým výzvám.

6.5.2024 v 15:53 | Karma: 41,74 | Přečteno: 4532x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Dnes začíná nejen v Israeli den památky - Jom Ha šoa.

Od dnešního do zítřejšího večera budou na mnoha místech i u nás nás čtena jména těch, kteří byli zavražděni v rámci tzv. „konečného řešení židovského „problému“. V tento den v roce 1943 vypuklo povstání ve varšavském ghettu.

5.5.2024 v 5:37 | Karma: 24,65 | Přečteno: 458x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Budou se za čas američtí studenti klanět svým židovským spolužákům?

Média přinášejí posledních cca 14 dní informace o protestech amerických studentů universit proti činnosti israelské armády v pásmu Gaza. A současně i informace o ostrakizaci jejich židovských spolužáků.

1.5.2024 v 12:05 | Karma: 30,58 | Přečteno: 878x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 982
  • Celková karma 35,65
  • Průměrná čtenost 2541x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz