Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Já bych to viděl tak, že celá část o stvoření světa a člověka je jen nějaké obrazné shrnutí dlouhého vývoje vesmíru a života na Zemi. Stvoření člověka znamená, že na určitém stupni jeho vývoje mu byla dána nesmrtelná duše.

Kdybychom po Bibli požadovali, aby tam bylo vše podrobně popsáno, tak by musela obsahovat všecho co dnes známe o světě plus vše to, co ještě neznáme a to by bylo nekonečné. Musíme si uvědomit, ža Bible je hlavně popisem cesty k Bohu a ostatní, co je v ní psáno, není pro tuto cestu důležité.

1 1
možnosti
JR

J90a58n 52R90á47ž

2. 1. 2013 20:00

Bible, tak jak ji známe  je pouhý soupis názorů lidí, kteří tvrdili, že žili v blízkosti mesiáše. I okolnosti jejího vzniku, hlavně to, že jen některá  vyprávění byla přijata za církevní dogmata, zejména katolické církve, mohou vzbudit mnoho otázek o tom,kolik pravdy obsahuje.

Mnoho  z biblických textů má trvalou platnost slouží věřícím jako zdroj etiky a moudra o podstatě plnohodnotného života, ale některá tvrzení byly poplatné době, kdy Bible vznikla. Je proto vhodné k Biblickým textům  přistupovat z tohoto úhlu pohledu a kvůli některým rozporuplným textům je nesprávné  Bibli jako celek šmahem odsuzovat..

0 0
možnosti
MK

Bible není souhrn názorů lidí. Je to dopis od našeho Otce. Církevní dogmata.......dogmata jsou články víry, nic více. Dogma je napříkla, že Ježíš Kristus vstal z mrtvých. Texty Bible nejsou poplatné době, kdy Bible vznikla, už protože to je časové rozpětí tísíce let, je nadčasová. Přístup k Písmu by měl být stejný dnes jako tehdy. Rozpor v biblických textech není, jen se ukazuje co řekl svatý Pavel o poznání

0 4
možnosti
OK

Bible vznikla až po Kristu jako dva soubory knih různého žánru a z různé doby. Výběr knih, především novozákonních, které patří do tzv. kánonu, není až tak nepochopitelný - jasně se vymyká ostatnímu, což platí zejména pro apokryfní evangelia. Ta jsou samozřejmě dostupná i v českých překladech, ovšem ne jako věroučné knihy. Běžně jsou součástí látky na teologických fakultách.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3365
  • Celková karma 25,96
  • Průměrná čtenost 799x
Spokojený důchodce. Sdílím zde svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuse, ve kterých se dovím něco nového. Chápu ale i ty, kteří si jen potřebují zchladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Nemám nic společného s neomylností, tu přisuzuji jen Bohu.