Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

Forrrest

2. 4. 2010 21:19
Všemohoucí nesmrtelný masochista zosnoval svou smrt

aby nás tím zachránil. Úžasné, skvělé, akorát...

1) Až příliš to připomíná typické starodávné obětování zvířat. Podřežeme kozu a dcerka se následkem toho zázračně uzdraví. Před 2-3000 lety něčemu podobnému snad lidé věřit mohli. Ale v dnešní době??

2) Je to nemorální - každý člověk je plně odpovědný za své chování, "hříchy"... a nikdo tu jeho vinu nemůže snížit nebo dokonce odejmout. Ani zabití zvířete, ani člověka, ani nesmrtelného boha (tedy vlastně jeho syna, tedy vlastně nějakého jejich hybrida).

3) Je to nelogické - bůh je vševědoucí, může udělat cokoli, co si zamane. Byl tohle jediný způsob, jak napravit svět? Nebo dokonce ten nejlepší? Mučení a smrt obětního beránka???

Lidi, i když se vám tak skvěle poslouchá, že vás má někdo rád (je to skoro jako závislost - hlavně pro ty osamělé)... opravdu je to důvod, abyste věřili něčemu takto absurdnímu, odpovídajícímu intelektu a morálce člověka doby železné??

0 0
možnosti
ČB

Gropius

2. 4. 2010 20:17
Ovšem to nejpodstatnější sdělil:

Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v

něho věří, nezahynul, ale měl život věčný.

Není snadné tyto věci říkat, protože nejsou vůbec "in" (ono to tedy platí už hodně douho), a proto autorovi děkuji.

0 0
možnosti
S

Satyriana

2. 4. 2010 17:29
Trošínku, malinko,

ale ujel jste a střelil vedle, pane Fürste. Šmahem jste spojil lidové zvyky, vyrostlé z dávných kořenů vítání jara a zaříkání plodnosti, úrody etc. Nebyl to dobrý úvod.

Jinak z Vašeho zamyšlení leccos beru, ale stále jde o pouhou symboliku, byť úžasnou a silnou. Jde o obraz toho, jak bylo chtěno, abychom dnes Ježíše viděli.  Pochopení a přijetí toho, že s informacemi bylo manipulováno z hlediska vhodnosti a moci v prvních staletích 1. tisíciletí, je možná  (alespoň z mého hlediska) dost potřebným procesem, žádoucím pro možnost bezpečně věřit a uctívat symbol, jehož hodnotu málokdo dokáže do hloubky pochopit. Právě pro víru a věřící bych se cítila silněji v kramflecích, jestliže odpadne lpění na doslovnosti řečeného. Vždyť víme houbeles, kolik dalších svědectví bylo zamítnuto a zničeno, možná dokonce významnějších pro dnešek!

Přeji Vám hezké Velikonoce!

0 0
možnosti
MA

Martin Adámek(adamek.blog.idnes)

2. 4. 2010 16:54
ale ne...

pro toho "Vašeho" boha také umírali lidé... při křižáckých výpravách, při násilné kolonizaci...

když pominu fakt. že náboženství je často jen záminkou pro snahu zvýšit svůj mocenský vliv a vylepšit svoji ekonomickou situaci, a budu tedy věřit, že za víru se bojuje opravdu pro víru, tak pak právě takoví lidé jako Vy (tzn. lidé, kteří řeší problémy typu můj bůh není tvůj bůh,. můj bůh je lepší bůh...) jsou příčinou umírání za boha nebo pro boha...

takže proboha, to tak neprožívejte, nahoďte trochu tolerance k jiným náboženstvím, a neřešte to...

0 0
možnosti

aji

2. 4. 2010 16:48
Je fajn, že píšete křseťanské články

Je fajn, že píšete křesťanské články a zamyšlení. Víra není lidská věc, je to něco jako otevřít se pro ni a Bůh na to odpoví nějakým vnitřním potvrzením a začne s námi komunikovat. Potvrzuji osobně.

0 0
možnosti

aji

2. 4. 2010 16:50
Re: Je fajn, že píšete křseťanské články

Ještě chci říct, že se mi moc líbil nadpis.

0 0
možnosti
CS

Cardosi

2. 4. 2010 16:08
tohle by mohlo otevřít oči i fanatikům

http://video.google.com/videoplay?docid=-686108267122535204#

0 0
možnosti
JK

pepin

2. 4. 2010 15:55
vira v Boha

No ja nevim, pri chapani viry v Boha jsem uz na zacatku pohorel...

Pokud Adam a Eva byli na prvopocatku lidstva, tak me hned napadne:

- Mel Adam s Evou nejake dcery?

- Znamena to ze synove A&E meli sve deti se svymi sestrami?

--- ale fuj... tohle jsem si rekl a prestal dal patrat... Nejaky Jezis je az nekde na konci retezce uplnych nesmylu..

0 0
možnosti
V

vasil.tasil.

2. 4. 2010 15:59
Re: vira v Boha

:-)))) také mne to napadlo. Jestli náhodou to nebyl incest.Mě to připomíná ten vtip jak říká brácha sestře S tebou se souloží lépe jak s mámou. Ségra na to.Asi jo neboť mi to říkal i táta

0 0
možnosti
MR

TrueRobos

2. 4. 2010 15:35
Víte proč Ježíš

přišel do Galileje před dvěma tisíci lety a ne do Texasu v roce 1930? Protože by se jinak křesťani museli modlit k elektrickému křeslu. Kříž byl standardní nástroj pro popravování, za Spartakovy vzpoury na něm skončily tisíce otroků. Modlit se k popravčímu nástroji je velmi bizarní věc, jen díky časovému odstupu to nevypadá tak morbidně...

0 0
možnosti
VF

vaťák

2. 4. 2010 15:43
Re: Víte proč Ježíš

Já se ke kříži nemodlím.

Tím, o kom mluvím, je Ježíš, který na tom kříži zemřel. A k tomu se i modlíím.

0 0
možnosti
RM

Astern

2. 4. 2010 15:13
Zamyslet se

Pokud se dnes zamyslí ateista, tak nejspíš nedokáže pochopit, proč Ježiš zemřel za něj před dva tisíce lety a proč a zaplatil životem za jeho záchranu.

0 0
možnosti
JZ

Jiří Zajíc

2. 4. 2010 15:34
Jádro věci

Ano, to jsou opravdu zásadní otázky. A je třeba vědět, že na ně těžko hledá odpověď i leckterý křesťan. Velikonoce lze pochopit jen na základě dvou předpokladů:

1) Náš svět (vesmír, svoření, ADAM) je v konfliktu s Bohem - a to na základě vlastního rozhodnutí,

2) Bůh se snaží ze své strany tento konflikt změnit v opětovný vzah Otec-Dítě.

Ten konflikt se vnímatelně projevuje utrpením, které na všech možných rovinách prolíná tímto stvořením. Na rovině nás lidí pak především tím, že sice všichni toužíme milovat a být milováni, ale NIKDO z nás to ve skutečnosti nedovede. Symbolicky to předvedl Petr, který Ježíovi slibuje "Nikdy Tě neopustím", a za krátko se klepe a blekotá "Neznám toho člověka". Takhle selháváme všichni (rozvodová epidemie je toho jen jedním z ragických příkladů).

Smyslem velikonoc samozřejmě není Ježíšova smrt, ale trvalá solidarizace Syna s lidstvem (dokonce s celým svořením), abychom mohli růst k Lásce.

0 0
možnosti
PH

pollik

2. 4. 2010 14:37
Náboženství je pouze totalitní nástroj moci

Věřím v dobro, lidi a lásku. Nepotřebuji vykonávat nesmyslné rituály a poslouchat bláboly v kostelích, mešitách atd. Svatý otec není můj otec, můj otec nebyl v hitlerjugend ani mlčky neignoroval zlo páchané na dětech těmi, co káží slovo boží. Jaký je rozdíl mezi křesťanstvím a ostatními totalitními režimy? Křesťané své odpůrce nemilosrdně stíhali, mučili a popravovali kázajíc nezabiješ. Zastavte se křesťané a zamyslete se, zda potřebujete ke svému životu něco tak megalomanského a prohnilého, jako je církev. Bez církve nemůžete žít slušný a spořádaný život?

0 0
možnosti
9

999666999

2. 4. 2010 14:43
Re: Náboženství je pouze totalitní nástroj moci

Jakékoli náboženství musí být z podstaty totalitní stejně jako armáda. Tam se diskutovat nedá. Tím tomu nedávám plus ani mínus, prostě tak to je.;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 3341
  • Celková karma 28,08
  • Průměrná čtenost 793x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.