Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smrti se nebojím

Slova v nadpisu jsem si vypůjčil od klasika, který ve své básni říká:  "Smrti se nebojím,  smrt není zlá, smrt je jen kus života těžkého".

Smrt je zvláštní fenomén v našem životě. Je zvláštní, kolik názorů a postojů ke smrti můžeme zaznamenat i v naší "ateistické" společnosti. Vybral jsem čtyři, které považuji za nejznámější.

Smrtí vše končí
Tenhle názor je u nás asi oficiálně nejrozšířenější. Většina lidí, kteří věří na evoluci, považuje smrt za definitivní konec své existence.
Život je pro ně úsečka mezi dvěma body. Jedním je narození, druhým smrt.

Smrt neexistuje, jen se na chvíli zbavíme tělesné schránky a naše duše pak chvíli cestuje vesmírem, než si najde nějakou novou schránku.
Další názor, který se k nám šíří z východu říká, že život je nekonečné plynutí. Jednou jsme člověkem, jindy věcí nebo zvířetem. Postupně se vyvíjíme k lepšímu nebo naopak upadáme. A naším cílem je konečné splynutí s absolutnem.
Krásně to komentoval Jan Werich, který ve slavném dialogu s Jiřím Voskovcem pronesl: "Pane, já byl jednou patníkem. A pak jsem byl psem, abych se pomstil..."
Život je přímka, u které neznáme začátek ani konec.

Smrtí život nekončí, ale pokračuje v nebi, pekle nebo očistci.
Tento názor je hodně rozšířen mezi křesťany katolického vyznání. Ty dobré si Bůh vezme k sobě do nebe, špatní jsou do pekla a ti, kteří se zde ještě tak docela nevybarvili, stráví nějaký čas v očistci, než se nakonec i oni přidají k těm, kteří už budou s Jeřžíšem v nebi. Doufám, že mi prominete tento hodně zkratkovitý popis téhle filozofie.
Život je polopřímka, definovaná okamžikem mého narození a plynoucí do nekonečna.

Smrt je skutečná, přesto jí vše nemusí skončit.
Jako poslední jsem vybral názor, který je mi nejbližší. Dnes rozhoduji o tom, co se mnou bude poté, co jednou zavřu naposledy své oči. Po smrti budu ve stavu, o kterém moudrý Šalomoun napsal: "Mrtví nevědí zhola nic." (Kazatel 9,5) V tomto "bezesném spánku" počkám na okamžik vzkříšení. A pak, podle mého postoje k věčnosti budu mít možnost buď žít věčně nebo jednou pro vždy zaniknout.
Život je nejprve úsečka, popsaná časem narození a termínem smrti. Pak chvíli nic a poté polopřímka, definovaná okamžikem vzkříšení, plynoucí do nekonečna.

Je zvláštní, že první spor, který je zaznamenán v Bibli, se týká smrti. Bůh našim prarodičům řekl, že se stanou smrtelnými, pokud budou jíst ovoce ze stromu poznání dobra a zla. Had naopak tvrdil, že jim žádná smrt nehrozí. Diskuze o tom, zda smrt existuje či nikoli, jsou tedy staré jako lidstvo samo.

O tom všem uvažuji v souvislosti s názvem celého seriálu, který má název "A co když žádný Bůh není?" Pokud žádný Bůh není, pak mají asi pravdu ti, kdo říkají, že smrtí vše končí. I kdyby to byla pravda, mně se bude jednou lépe umírat s vírou, že jednou se uvidím s těmi, které opouštím i s těmi, kdo už mne opustili dříve.

Pokud žádný Bůh není a po smrti nic není, tak se to stejně nedozvím. Když umřu, nebudu nic vědět a bude mi to už jedno.
Ale pokud Bůh je a skutečně nám nabízí možnost žít věčně, tak by byla věčná škoda tuhle nabídku odmítnout. Protože pak bych v okamžiku vzkříšení litoval, že mne místo věčného života čeká definitivní zánik.

Je možné, že žádný Bůh není. Mně se ale myšlenka věčného života líbí. A tak rád věřím, že Kristus nelhal, když nám prostřednictví svého přítele Jana poslal závěrečný vzkaz: A viděl jsem nové nebe a novou zemi, neboť první nebe a první země pominuly a moře již vůbec nebylo. A viděl jsem od Boha z nebe sestupovat svaté město, nový Jeruzalém, krásný jako nevěsta ozdobená pro svého ženicha. A slyšel jsem veliký hlas od trůnu:"Hle, příbytek Boží uprostřed lidí, Bůh bude přebývat mezi nimi a oni budou jeho lid; on sám, jejich Bůh, bude s nimi, a setře jim každou slzu s očí. A smrti již nebude, ani žalu ani nářku ani bolesti už nebude - neboť co bylo, pominulo." (Zjevení Janovo 21,1-4)

Na bráně hřbitova na Velehradě je cedule s nápisem "Číslo poslední". Z toho, co jsem dnes psal by mělo být patrné, že tomu nevěřím. Hrob je jen místem, kde si chvíli odpočinu, než začne nový život bez konce.
Nejsem hrdina, který by volal, že se smrti nebojí. Smrt nemám rád. Proto se těším na okamžik, kdy Kristus splní svůj slib a smrt jednou pro vždy a definitivně odstraní z celého vesmíru. Pokud chceš, můžeš být u toho i Ty.

 

 

(Napsáno do rubriky: "A co když žádný Bůh není?")

Autor: Vlastík Fürst | pátek 12.11.2010 15:50 | karma článku: 40,21 | přečteno: 6518x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Za bolševika jsme žili v ráji

Mám rád určité napětí, které vzniká při diskuzi mezi lidmi, majícími odlišné, nebo dokonce opačné názory. Tyto diskuze umí odhalit oblasti, v nichž potřebuji pozměnit své názory. Přesto se určitým lidem v diskuzi začínám vyhýbat.

15.2.2024 v 13:31 | Karma: 44,82 | Přečteno: 8771x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Andrej Babiš: Dotaci jsem přece vrátil, tak jsem nevinný

Dnes se k soudu vrací kauza Čapí hnízdo. Andrej Babiš stále tvrdí, že se jedná o politický proces, protože o novém projednání rozhodl bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který nebyl jmenován jeho vládou.

14.2.2024 v 13:31 | Karma: 29,34 | Přečteno: 933x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Granule pro babičku

„Ovenka“ je babička, které bude za pár dnů už čtyřiadevadesát roků. Hlava jí slouží, a i když už sama nikam nedojde, je stále plná optimismu a život s ní je často hodně veselý.

11.2.2024 v 11:01 | Karma: 38,92 | Přečteno: 3746x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

ANO - hnědne nám hnutí jednoho muže?

Hnutí ANO čeká v sobotu jednodenní volební sněm. Volby budou vlastně jen formalita, protože všichni předem ví, jak to dopadne – jediný kandidát na předsedu na 99% dostane nejspíše 100% hlasů.

9.2.2024 v 11:15 | Karma: 27,60 | Přečteno: 674x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Petr Fiala je fanatický ďábel

Věřili byste tomu, že taková slova může někdo vyslovit nebo napsat? Věřte, může. A nejen že může, ale i napsal. Toto vyjádření jsem našel v diskuzi pod mým posledním článkem s nadpisem „Petr Fiala je bůh“.

7.2.2024 v 15:10 | Karma: 23,19 | Přečteno: 667x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,15
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.