Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

mevak

24. 8. 2010 16:49
U nás je jaksi " přematurováno ".

Dnešní školy s bombastickými názvy jako : akademie,insitut,college.......produkují vlastně instalatéry,švadleny,nebo prodavačky.Máme evropský primát lidí s "maturitou". A pak následuje záplava "diplomovaných bakalářů,magistrů a podezřelých doktorů."Jsou to ale všechno kvalitní odborníci? ?Zavedení náročnějších státních maturit by mohlo tuto plytkou málovzdělanost odbourat.

0 0
možnosti

iceman7

24. 8. 2010 20:36
Re: U nás je jaksi " přematurováno ".

"Zavedení náročnějších státních maturit by mohlo tuto plytkou málovzdělanost odbourat.".

- Nám učitelka řekla, že státní maturity tak jak jsou připravované při nižší úrovni zvládne "cvičená opice". Takže ... z bláta do louže. Náročnost stejná, jen v jiné formě. Pokud to povede ke zvýšení vzdělanosti prosím ... já jsem jiného názoru.

0 0
možnosti
JN

j.nozicka

24. 8. 2010 14:50
Pane kolego blogere,

s těmi problémy českého školství, které popisujete, máte naprostou pravdu (byť na střední škole, kde vyučuji, to až tak zlé není). Jenže když píšete o tom, jak zmiňovaný ředitel školy prostě rozhodl o tom, jakou známku u maturity dostala jedna protekční studentka: to je právě jedna z věcí, která už díky státní maturitě nebude možná! Pokud to tedy nebude zvlášť významné dítě, jehož známosti by teoreticky mohly sahat až k ministru školství či prezidentovi ...

0 0
možnosti
D

dýmka

24. 8. 2010 14:44
Cituji:

"Najdou se však i země, které zkoušku dospělosti vůbec nemají. Středoškoláci ve Španělsku, Švédsku a Turecku své studium závěrečnou zkouškou nezakončují a například ve Švédsku dostanou studenti na závěr pouze seznam absolvovaných kurzů se známkami, které za ně dostaly."

To je citát z článku ke státním maturitám na idnes.

Nevím jak vy, ale já bych napsal:

... dostanou studenti ... se známkami, které za ně dostali.

Třeba to právě státní maturita napraví, i když to je látka základní školy.

0 0
možnosti
VF

vaťák

24. 8. 2010 15:50
Re: Cituji:

No, já raději moc nekritizuji. Zrovna včera jsem v perexu vyrobil hrubku jako hrom. ;-)

Máte pravdu, že novinář by si měl češtinu hlídat víc, než my amatéři. Ale i my bychom se měli snažit, aby naše čeština pozitivně ovlivňovala čtenáře i diskutující.

Možná, kdyby na středních školách žáci nedostávali za své výkony jen známky, ale občas i rákoskou...

0 0
možnosti
MV

marka40

24. 8. 2010 14:14
Naprostý souhlas

R^.

0 0
možnosti
K

Kozel_

24. 8. 2010 12:43
Souhlasím, ale s výhradami

Státní maturita nevyřeší problém jejich degradace. Ale maturita jako taková by měla být "státní", tj. jasně definovaná, ne jak si na každé škole usmyslí, aby jejich žáci prošli bez potíží. Smysl maturit byl komisionální zkouška, z celého učiva (jádra), v komisi lidé odjinud, aby nešlo jen o něco v rámci školy, ale v rámci celého školství. Takže jsem pro státní maturity, ale souhlasím, že pouze ony nevyřeší problémy školství. Nicméně maturity tuto formu mít mají a malým krokem k dílčímu zlepšení být mohou.

Za bolševika studovalo méně než 50% populace, střední školy byly skutečně výběrové. Vč. vyhazování ze školy, opakování u maturity. Zavedení učebních oborů s maturitou byla degradace, takový maturant se pak na matfyzu ohřál jen jeden semestr, kde neudělal jedinou zkoušku. Ale vědělo se, že ta maturita je jiná. Znám i pár vyučených, kteří po dělnické maturitě úspěšně vystudovali elektrofakultu.

0 0
možnosti

onandra

24. 8. 2010 12:34
Situace je trochu složitější

Ač nejsem odpůrce principu státních maturit, jejich podoba u nás je poněkud zarážející. Jedná se o to, že maturita má mít stejnou podobu na všech typech středních škol. Snad každého (s výjimkou úředníka MŠMT) napadne, že srovnávat znalosti z gymnázia, konzervatoře, obchodní akademie a průmyslovky prostě nejde. Potom se musí úroveň zkoušky nastavit tak, aby ji zvládl i průměrný student z toho relativně nejjednoduššího (v daném předmětu) typu školy, čímž sráží náročnost i pro ostatní, kteří se nebudou učit víc než musí k maturitě a celková vzdělanost národa pak velmi rychle upadne.

0 0
možnosti
K

Kozel_

24. 8. 2010 12:49
Re: Situace je trochu složitější

V tom není problém. Státní maturity tu byly, ač se tomu tak asi neříkalo. Standard pro gymnázia, jiný pro průmyslovky. Místo matematiky odborné předměty. U konzervatoře jde zas určit jinak, podobně i zdravotní škola. Stejně ta podoba má být tak měkká, že to někde zvládli i lepší deváťáci. Tohle je věc detailu, jestli všem stejně (např. český jazyk a cizí jazyk na gymnáziu a průmyslovce, zdravotní škole, nebo gymnaziské náročnější, protože nematurují z odb. předmětů). A houslista vážně zas tolik matematiky nemusí, na matfyz asi nepůjde, buď bude pokračovat na konzervatoři, nebo půjde na AMU (uměl bych si i představit houslistu bez maturity, pouze se vzděláním DIS, po šesti letech).

Problém je minimální náročnost sš. Nejde o houslisty, co umí skvěle na housle ale ne matematiku. Jde o gymnazisty, co neumí ani na housle, ani matematiku. O průmyslováky, kteří neznají moc všeobecné předměty a v těch odborných taky nic neumí.

0 0
možnosti
MM

Marie Magdalena

24. 8. 2010 12:34
Maturita = cíl nebo prostředek

Pokud bych já měla teď  studovat, jednoznačně bych si vybrala studium náročné a kvalitní. Doufám, že státní maturity úroveň středního vzdělání zvýší. Obávám se ale, že se vždycky v důsledku lidské malosti najde rodič-ředitel-učitel, který by za moc a prachy prodal vlastní babičku. To je ten rozdíl mezi maturitou jako prostředkem nebo jako cílem.

Článku dávámR^R^R^

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

24. 8. 2010 12:33
Jsme pro...

...kvalitativně stejné státní maturity...a pokud chce něgdo ze studentů ještě dobrovolně absolvovat na privatu maturitu další a kvalitativně tvrdší...rozhodně bych mu nebránil;-);-D

0 0
možnosti
G

Gmur

24. 8. 2010 12:14
ano souhlas

Na zapade je to presne naopak. Ti rodice, kteri plati soukrome drahe skoly vyzaduji tvrde kvalitu. A soukrome skoly a internaty jsou spickove.

No,moralka je v Cesku jina. Divenka bude tu maturitu asi mit a vubec ji nenapadne ze vplula do zivota jako "dospela a zrala" jen kvuli podvodu a podplaceni. A roducumto nevadi uz vubec, ti se tim chlubi.

0 0
možnosti
PJ

Hellmoon

24. 8. 2010 12:03
Naivita?

Co tím chcete říct? Že vysokoškolák nemůže dělat rukama?? Jste na omylu.

Státní maturita je k ....  Nevyřeší nic.  Každý systém se nechá obejít, tento též. Omezí se pouze kvalita jednotlivých škol. Tam kde jsou školy zaměřeny na IT, elektro ... tam budou žáci biti tím že místo specializovaných přemetů budou dávat větší důraz předmětům kvůli kterým si uchazeč sš vybral.

Demokracie jde opět zpět. Takovéhle centrální vymyšlenosti jsou výsadou komunistického myšlení.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3340
  • Celková karma 28,41
  • Průměrná čtenost 784x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.