Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DD

Aequitas

9. 9. 2010 13:55
Nejde o víru ale o církev

Problém bude asi jinde. Nikomu přece nemůže vadit čemu věříte, je to vaše věc, může nás to pouze udivovat. Jenže tady máme instituci zvanou církev a ta stojí nemalé peníze. Jistě budete mít větší přehled, kolik je u nás kostelů, chrámů či jiných zařízení které obsluhuje nemalé množství zprostředkovatelů víry. Přitom počet věřících v Česku neustále klesá a když se podíváte na věkový průměr posluchačů nedělní bohoslužby, je zřejmé že klesat ještě bude a podstatně.  

Pak bych měl ještě jednu osobní zkušenost: pracovně jsem se několik let pohyboval kolem hradčanského náměstí v Praze. Často jsem potkával p. Vlka a jeho pobočníky. Viděl jsem v čem chodí oblečení, v čem jezdí kam chodí jíst a co pijou...

Ti "poslové víry" se klanějí a dávají za vzor chlápka přibitého na kříž v roztrhaných hadrech a sami žijí v luxusu. Církev se od středověku  moc nezměnila a to je to, co lidem vadí. A divím se, že to nevadí vám.

0 0
možnosti
MV

marka40

9. 9. 2010 14:24
Re: Nejde o víru ale o církev

nezlobte se na mne, ale přece jen ve 21 století musejí chodit přiměření oblečení (nebo snad by měli chodi jako v islámských zemích v pytlích????? a jezdit koňským spřežením?) a jíst na stejně úrovni jako všichni ostatní.......

0 0
možnosti
RWS

Roger Wilco Sr.

9. 9. 2010 13:47
.

Já taky uznávám, že Bůh existuje. Ve formě nějaké kosmické všeprostupující energie. Energie, nikoliv personifikovaného Boha, kterého prezentuje hodně církví a tvrdí o něm např. "Bůh chce, Bůh nechce, Bůh si myslí... apod.". Bůh je daný, nepotřebuje nic chtít nebo nechtít. Je daný tak, jako fyzikální zákony a jiná pravidla, která v prvopočátku vesmíru nastavil.  Nedávno jsem četl článek, v němž vědci přišli s teorií, že hmota a vědomí existují ve vesmíru společně už od jeho vzniku. Bezva, to přesně zapadá do mé víry. Ale k této víře nepotřebuji žádnou církev ani jiné náboženské společenství. Protože kde je libovolná skupina lidí, tam se po čase z jejich středu vynoří vůdce té skupiny. A skupina už se neřídí nějakým kolektivním vědomím, ale vědomím toho vůdce. A ten si jí postupně přizpůsobuje k obrazu svému. A říká lidem, jak mají věřit, co mají dělat apod.. Jako svobodomyslný jedinec s tímhle nemůžu souhlasit právě proto, že Bůh mi dal vlastní rozum. 

0 0
možnosti
RWS

Roger Wilco Sr.

9. 9. 2010 13:47
Pokračování

Proč tohle vlastně píšu -  Protože jsem se v životě setkal s mnoha

věřícími, kteří se snažili fanaticky svojí víru vnucovat ostatním. To

naštěstí není Váš případ a rád si Vaše úvahy vždy přečtu. A za tuhle opět karma. :-)R^

0 0
možnosti
A

asako

9. 9. 2010 12:07
Symboly

Připojil bych jeden příběh, související se vztahem věřících a těch co nevyznávají nějakou víru. V jedné nejmenované obci už nestačil hřbitov, který patří římskokatolické církvi kapacitou, tak nechala obec zřídit na obecním pozemku hřbitov nový. No a jelikož na radnici sedí katolíci, lidovci, tak ejhle: na hřbitově se objevil obrovský dřevěný kříž (symbol křesťanů) a různé další artefakty, aby příchozí nebyl na pochybách na čí území vchází. Tak mi to připadá obrazně, že si ŘK farnost zprivatizovala obecní hřbitov, který má sloužit všem občanům bez rozdílu vyznání a těm co žádnou víru nevyznávají.

P.S. Tak si představuji, jak by dopadla situace, kdyby se našlo pár místních buddhistů a chtěli na hřbitově postavit sochu Buddhy (za obecní peníze samozřejmě) :-)

Třeba se na to dívám z nějakého špatného úhlu. Autor článku je takříkajíc od fochu - možná mi k tomun něco poví? Děkuji.

0 0
možnosti
JC

Jarcho

9. 9. 2010 12:15
Buddhistický hřbitov nelze vyloučit.

Vietnamců a Čiňanů u nás přibývá a tak je možné, že si skutečně zřídí vlastní buddhistický hřbitov. Zákon to umožňuje.

Ovšem ve Vaší obci zatím asi moc buddhistů není, ne?

0 0
možnosti
JN

Já, Claudius

9. 9. 2010 10:54
To všechno je hezké

ale prosím vás, zůstaňte s tím mezi svými ovečkami a neobtěžujte lidi.

0 0
možnosti
JC

Jarcho

9. 9. 2010 12:15
Stačilo

tento blog neotevírat.

Samo Vám to na obrazovku neskočilo.

0 0
možnosti
MM

uhllik

9. 9. 2010 10:36
pěkné ale

Hezky napsané ale pokud prezentujete a oslovujete lidi s jakkoukoliv ideologií,která staví především na víře tak nechtějte aby Vás ti co chápou nebezpečí takových to ideologií "nechali být".

Lidé, kteří mlčí, jsou nebezpeční.     La Fontaine

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

9. 9. 2010 10:45
Re: pěkné ale

souhlasR^ ....což nic nemění na faktu, že zrovna tento autor je z těch fajn lidí, které si člověk přečte, i když s lecčíms nesouhlasí

0 0
možnosti
ÚNV

úplně nová Viktorka

9. 9. 2010 9:54
já vás ráda čtu,

prostě ranní pobo:-)

0 0
možnosti
VF

vaťák

9. 9. 2010 9:55
Re: já vás ráda čtu,

To jsem rád.

:-)

0 0
možnosti
MV

marka40

9. 9. 2010 9:29
To prostě

zase nemá chybuR^

0 0
možnosti
VF

vaťák

9. 9. 2010 9:56
Re: To prostě

Děkuji.

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

9. 9. 2010 9:23
Nejsem věřící...

...a přesto popřu slova diskutujícícho přede mnou...karmaR^ Rád se tu zastavím i jako neznaboh...protože spousta textu na tomto blogu...má platnost bez ohledu na víru;-)

0 0
možnosti
VF

vaťák

9. 9. 2010 9:38
Re: Nejsem věřící...

Těší mne, že se na mém blogu rád zastavíte.

Mezi věřícími i nevěřícími existují dva tábory. Jedni, kteří se fanaticky drží svého a útočí na jakýkoliv jiný názor. A pak jsou Ti, kteří mají svůj názor, rádi se o něj rozdělí, ale nepotřebují při tom plivat na ostatní.

Přiznám se, že mi víc vadí, když v diskuzi nadává někdo, kdo vystupuje jako křesťan. Ale pak si řeknu, že je to alespoň důkaz, že všichni jsme chybující lidé a před Bohem se nikdo z nás nemá čím chlubit.

Přeji krásný den. ;-)

0 0
možnosti
JC

Jarcho

9. 9. 2010 8:43
Hezky jste to napsal.

Ale málo platné, ti s úmyslně zavíranýma očima Vám stejně budou nadávat.

Ono totiž každé slovo o Bohu nesmírně provokuje toho, kdo se proti Bohu staví.

0 0
možnosti
VF

vaťák

9. 9. 2010 9:37
Re: Hezky jste to napsal.

Nejsou všichni lidé stejní. Mám mnoho přátel, kteří nejsou křesťané a přece spolu rádi diskutujeme o životě a všem, co s ním souvisí.

0 0
možnosti
B

Bobrufka

9. 9. 2010 8:37
Udělala jsem špatně, když jsem odmítla

nabídku Jehovistů?

0 0
možnosti
  • Počet článků 3338
  • Celková karma 29,72
  • Průměrná čtenost 784x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.