Diskuse

Pokoj vám!

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R91a64d30e30k 92M35a28l76e49č

12. 11. 2016 8:43

Obávat se něčeho, co nikdy nepřijde je pro člověka přirozené. Zbytečně se tak připraví o pokoj a ten pak obtížně získává zpět.

Člověk je vybaven imaginací, nikoli jasnovidectvím. Je nadán schopností vykonstruovat si něco, co neexistuje. Právě díky této imaginaci si může vykonstruovat něco jako pojem „bůh“. Pokud mu tato konstrukce usnadňuje život, drží se jí, dokonce s ní obtěžuje okolí v domnění, že pomáhá. Někomu tím však neskutečně ubližuje, což ale takoví věřící ignorují. Je totiž uspokojuje to, že je bůh uspokojuje.

Život bez boha je mnohdy mnohem obtížnější, vyžaduje větší statečnost, odhodlání, hledání. Bůh je to pro slabé, nezralé, sobecké.

0 2
možnosti

Podobný argument jsem slýchal už ve škole od "soudružky učitelky". Víra je jen pro slabé, nevzdělané a zaostalé lidi. Byl to názor, který "musela" říkat, jak mi přiznala později, když jsme se setkali po 25 letech.

Pravdou je, že "víra" nestojí na hmatatelných důkazech, protože pak už by to nevyla víra. Je na každém z nás, zda se podobnými názory, jako je ten "váš", necháme odradit, nebo ne.

3 0
možnosti
  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,16
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.