Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Já se obávám, že islám žádného svého "Husa" nenajde. Jan Hus byl totiž mužem, který si všiml, jak hluboce se křesťanské učení odchýlilo od svého závazného vzoru – od Kristova učení. Hus hlásal návrat k evangeliím. Říkal, že obrovská politická moc církve a církevní mamon nejsou v souladu s Kristovým učením. Praxe ukazuje, že čím více se učení církve přibližuje biblickému Novému zákonu, tím je přívětivější a laskavější.

Jak je to však u islámu?

Řekl bych – úplně obráceně. Tzv. umírnění muslimové jsou ti, kteří neberou Korán příliš vážně. Ovšem čím více začnou Korán chápat jako "přímou řeč Boží", tedy tak, jak by měl každý muslim Korán chápat, tím se radikalizují a tím jsou bojvnější.

Zatímco fundamentální chápání Nového zákona vede až k bezvýhradnému pacifismu, fundamentální chápání Koránu vede výhradnímu cíli "bojovat proti nevěřícím, dokud veškeré náboženství nebude Allahovo".

2 0
možnosti
PP

Osobne si myslim, ze impuls k reforme prijde z Evropy v nejake podobe "euro-islamu", tj. verzi islamu, ktera neni svazana dogmaty vychazejicich ze socialne-kulturnich aspektu viry.

2 2
možnosti
Foto

Dávám karmu R^

Jen doufám, že to od bigotních katolíků neschytáte jako v diskusi zde: http://blog2.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A140706_410143_blogidnes&razeni=vlakno

0 3
možnosti
Foto

Máte podobný postoj, jako já. Islám by mohl pomoci posunout dopředu nějaký "revolucionář" z vlastních řad...

0 1
možnosti
MK

Oni je mají. Rašid Ridá a Afghaní. Z jejich učení vzniklo hnutí Muslimské bratrstvo, Hamas, al-Kajda apod. :-)

1 0
možnosti
JN

pane kolego...at je islam jaky chce, prece jen si nepraji, aby zazil sve husy, luthery a marxe...ne kvuli ismau, ale kvuli celemu lidstvu, vrahu uz bylo dost.

1 1
možnosti
Foto

Všechny náboženské války byly krvavé, nejen ve jménu Islámu.

Stačí dobytí Konstantinopole katolickými křižáky 1204, kteří řádili hůře než barbaři.

0 3
možnosti
  • Počet článků 3341
  • Celková karma 28,15
  • Průměrná čtenost 793x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.