Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Luborka

5. 1. 2011 13:03
no,

0 0
možnosti

Luborka

5. 1. 2011 13:07
Re: no,

ono existuje několik způsobů jak se na věci "nad" námi dívat, někdo potřebuje řebřík, jiný si pořídí lano s kotvou. Jsou lidé, kteří s důvěrou sednou do helikoptéry, nebo letadla, a nebo umí lozit.Spíše bych řekla, že to není o tom s čeho pomocí, ale z jakého důvodu bychom měli použít cokoliv (a právě to...), k získání uvědomění.

0 0
možnosti

Lady Humussprey

4. 1. 2011 11:41
Není nám dáno chápat více, v našem vlastním zájmu,

jistě proto máme ten žebřík. Všechen vědecký výzkum je úžasná věc, ale už nikdo nevysvětlí, proč existuje kritérium na krásu a květiny ji využívají k přivábení hmyzu, mláďata k obraně proti dospělým. To znamená, že i hmyz má zakódovám pro krásu smysl a to samé třeba i vlk. Proč určití lidé v druhých mění chemizaci jejich mozku a vytváří u nich zamilovanost? Podobně, jako s omezeným rozumem je to s možností ovládat své tělo. Kdyby během růstu se člověk utvářel podle svých přání a módy, bylo by zle. Může ovlivnit jen svou váhu, musculaturu, pohyblivost. Kdyby člověk ovládal celý zjev, nic dobrého by mu to nedalo. Chodily by po světě zrůdy, několik metrů vysoké, s blonďatými vlasy, s obrovskými svaly, ženám by trčela prsa metr dopředu a muži by vlekli za sebou penis, silný jako voj. Kdepak, na světě je to zařízeno dobře, jen se smířit, že občas jedinci to nevyhovuje.

0 0
možnosti

KJV

4. 1. 2011 10:00
Náš rozum je dostatečný, aby vedl k cíli

Vidím to tak, že náš rozum je dostatečně schopen uvést nás bezpečně na cestu, která nás vede do Božího království, do nového světa, do nového stavu vědomí, které nám umožní pochopit a porozumět tomu, co si dnes neumíme představit. V Bibli je řada textů, které na to poukazují.

Ovšem náš rozum by měl "pracovat" pod vlivem správného stavu našeho srdce, t. j.  "skrze J.Krista". A to posuzuje nejvyšší vědomí, t.j. Bůh. 

0 0
možnosti

vaťák

4. 1. 2011 11:38
Re: Náš rozum je dostatečný, aby vedl k cíli

Ano, to je pohled nás, křesťanů. Vidím to podobně.

0 0
možnosti

Bobrufka

4. 1. 2011 9:53
Naštěstí má každý ten svůj (žebřík), a když se dají

dohromady, hned je dosáhnuto výše :-)

Já víceméně spoléhám na Osud, protože, když jsem si zamlada prosadila svou, tak to určitě nebylo dobře. Před asi 6ti lety jsem to nechala Osudu a vše se vyřešilo. Od té doby říkám, že co Bůh činí, dobře činí.

0 0
možnosti

vaťák

4. 1. 2011 11:41
Re: Naštěstí má každý ten svůj (žebřík), a když se dají

Problém je, že ty žebříky není možná nastavovat do nekonečna.

Co se týče osudu, Bůh nám nechává hodně prostoru  pro naše rozhodování. Často nám dává možnost vybrat. A je pak na nás, zda půjdeme s ním nebo sami.

0 0
možnosti

marka40

4. 1. 2011 6:59
Pěkné.

:-)

0 0
možnosti

dolch

4. 1. 2011 0:37
Nevím proč

ale mě se furt vybavuje Jákobův žebřík. Ten ale nemá s rozumem nic společného. A taky asi nebyl krátký.

0 0
možnosti

vaťák

4. 1. 2011 5:16
Re: Nevím proč

Jákob usínal s tím, že si neuměl představit, jak to vše dopadne. A Bůh mu chtěl ukázat, že na rozdíl do Jákoba jeho rozum nemá krátký žebřík. Takže to není o našem rozumu, ale o rozumu někoho, kdo nás zve k sobě. :-)

0 0
možnosti

Michal007

3. 1. 2011 21:45
Něco příbuzného

se dá najít i u Cimrmanů: neschopnost udržet myšlenku a neschopnost myšlenku opustit.

0 0
možnosti

Don don

3. 1. 2011 21:31
no

nekonečno bude souviset se singularitou. A věčnost? Vše jsou to slova jejichž význam je hodně těžce vysvětlitelný a chápatelný. Ale to je přeci u Boha, ne?:-)

0 0
možnosti

vaťák

3. 1. 2011 21:43
Re: no

No, napsal jsem schválně dva příklady z toho, na co má můj rozum krátký žebřík. ;-)

0 0
možnosti

Maura Irena

3. 1. 2011 21:24
Moc pěkné přirovnání

:-) Máte velkou pravdu, pane pastore. Člověk si musí prostě uvědomit, že je omezen svou hmotnou podstatou a že ani nepřemůže čas, tak se musí zkrátka smířit s tím, co je mu dáno a nést to statečně a přemýšlet, jak udělat sobě i jiným co nejméně škod. Něco rozumu a něco odevzdat Bohu Děkuji vám že jste mi pomohl řešit i mé dilema. Ten žebřík si budu pamatovat ještě před tím, než spustím nějaké argumentace. Není hanbou, že člověk na něco nedosáhne. Třeba časem najednou přijde rozumné řešení, když si ho člověk bude velmi přát. V

0 0
možnosti
  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,18
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.